Informació general

Mobilitat

La regulació sobre l'ús dels patinets elèctrics i les bicicletes assistides continua pendent d'aprovació

El passat mes de juliol, els municipis de Cambrils, Salou i Vila-seca van presentar les bases d'una regulació conjunta sobre aquest tipus de vehicles a les tres poblacions de la Costa Daurada

Per Berta Ruiz

Patinet circulant pel carril bici de l'avinguda de la Diputació, el passat mes de juny
Patinet circulant pel carril bici de l'avinguda de la Diputació, el passat mes de juny | Lluís Rovira i Barenys

La regulació sobre l'ús dels vehicles de mobilitat personal com els patinets elèctrics o les bicicletes de pedaleig assistit encara està pendent d'aprovació. Recordem que el passat mes de juliol, els municipis de Cambrils, Salou i Vila-seca van presentar –en una roda de premsa al centre cívic de Vilafortuny– les bases d'una regulació conjunta sobre aquest tipus de vehicles a les tres poblacions de la Costa Daurada. En aquella presentació es va explicar que d'acord a les bases de la normativa conjuntat, després, cada ajuntament l'hauria de desenvolupar segons les seves ordenances municipals. Sobre aquesta qüestió, el regidor de Protecció Ciutadana i Mobilitat de l'Ajuntament de Cambrils –Lluís Abella– ha comentat a revistacambrils.cat que, "tot aquest tema està als serveis jurídics de l'Ajuntament perquè ho revisin. Recentment hi va haver uns canvis en el codi de circulació i, tot plegat s'ha hagut de retocar i canviar algunes coses. Ho estem ultimant i esperem poder-ho tenir en marxa en els propers mesos".

A grans trets, les bases sobre l'ús dels vehicles de mobilitat personal estableixen que poden circular pel carril bici i per la calçada, en aquelles vies amb una velocitat no superior als 30 km/h. Tanmateix, aquest tipus de mitjà de transport té prohibit circular per les voreres, excepte en els espais senyalitzats que cada municipi especifiqui. A més, serà obligatori que els usuaris de patinets elèctrics vagin amb casc. Aquests vehicles podran circular tant de dia com de nit, sempre que els usuaris utilitzin elements reflectants i llums si hi ha visibilitat reduïda. Quant a l'assegurança, es va explicar que aquests vehicles només estan obligats a tenir-ne si se'n fa un ús comercial. Les ordenances municipals contemplaran multes pels usuaris de patinet elèctric que no compleixin la normativa.

Atropellament de dos menors mentre circulaven en patinet

Recentment es va produir un accident entre un vehicle i dos menors que circulaven un patinet. Concretament els fets van succeir el passat 18 de desembre a la tarda, quan dos menors –un xiquet d'11 anys i una xiqueta de 17 anys– van ser envestits per un cotxe a la rotonda del parc del Pinaret. Tots dos van ser atesos al lloc de l'accident per dues unitats del SEM que, posteriorment, els van traslladar a l'hospital Sant Joan de Reus.

Comenta aquest article