Informació general

Economia

El PP considera «molt decebedora» la gestió municipal de les ajudes a l'empresariat local

Segons el PP, "arriben tard, no compleixen les expectatives i l'alta demanda ha provocat que es rebaixi la subvenció a percebre"

Per Redacció

Imatge d'arxiu del polígon Belianes
Imatge d'arxiu del polígon Belianes | Lluís Rovira i Barenys

El PP de Cambrils considera que el govern municipal ha perdut l'oportunitat de demostrar que aposta pel teixit comercial del municipi. Per al portaveu popular, David Chatelain, "la gestió de les ajudes ha estat deficient, el que es tradueix en què s'han demorat en excés, no han arribat a totes les empreses, i no han satisfet les expectatives que molts comerciants havien posat en elles. Això genera una profunda decepció i una pèrdua de confiança en la gestió de la promoció econòmica del municipi".

Set mesos per a començar a tramitar les subvencions

El 14 de març, davant les preocupants notícies sobre la pandèmia, l'ordre de confinament total i el tancament de tota activitat no essencial, el PP de Cambrils va proposar aplicar mesures excepcionals als sectors hoteler, hostaler i comercial, com ara rebaixes o bonificacions d'ocupació de la via pública o la taxa d'escombraries, segons ha recordat la formació popular en un comunicat de premsa.

El 24 de març, davant l'agreujament de la situació, Chatelain va proposar impulsar una modificació pressupostària per a crear una línia especial d'ajudes i/o subvencions per a l'empresariat local, sol·licitant a l'Ajuntament un suport econòmic per a pal·liar el brutal efecte del tancament governatiu. "A causa del silenci de l'alcaldessa, el 7 d’abril els populars van sol·licitar la creació d'una taula de treball per a impulsar un Pacte en defensa de l'economia local. El govern de Mendoza va acabar convocant una 'cimera econòmica' el 16 d'abril, obviant a l'oposició, on va oferir a l'empresariat començar a parlar de futures ajudes i d'un pla de reactivació econòmica, anunciant una partida de 200.000 euros, el 30 d'abril". Aleshores, els populars "ja van advertir que la quantitat era insuficient, i que anaven tard, sol·licitant al govern municipal accelerar els tràmits, cosa que s’ha reclamat en diferents plens i comissions informatives. La resposta del regidor Klein sempre era que s'havia sol·licitat permís a la Generalitat per a poder tramitar aquestes ajudes. Mentrestant, d’altres municipis, com Vandellòs-L’Hospitalet, ja estaven tramitant-les i amb dotacions pressupostàries molt més elevades. La Generalitat ha trigat sis mesos a contestar que l'Ajuntament sí que podia oferir aquestes subvencions", segons ha informat el PP.

Fins al 25 de novembre no es van iniciar els tràmits perquè els empresaris poguessin accedir a les ajudes. Set mesos després d'anunciar-les. "Si davant una pandèmia mundial, un estat d'alarma i condicions d'extraordinària urgència el govern municipal porta aquest ritme, què esperar respecte a la gestió del dia", es pregunta Chatelain.

L'elevada demanda ha suposat una rebaixa generalitzada de la subvenció

Tal com ha apuntat la formació "malgrat els advertiments no només del PP, sinó d'altres partits, no es va elevar la partida de despesa i això ha tingut conseqüències. La previsible demanda d'ajudes ha generat un impacte negatiu en les quantitats que percebran els empresaris". Els populars recorden que amb el sistema establert pel consistori, es podia optar aconseguir entre 400 i 1.000 euros, "insuficients però benvinguts. No obstant això, i donat l'elevat número de sol·licituds, l'Ajuntament ha optat per reduir proporcionalment les ajudes, de manera que els que van justificar fins a 1.000 euros només percebran 700, i els que van sol·licitar 700 rebran una mica més de 400, el que suposa una substancial rebaixa en un moment en què aquestes subvencions són més necessàries que mai".

Per al portaveu popular aquesta decisió "és un gerro d'aigua freda en les expectatives d'aquells que confiaven que l'Ajuntament estaria a l'alçada de les circumstàncies".

Sectors exclosos

Per altra banda, segons el PP, les ajudes no han pres en consideració a sectors vinculats al turisme, com poden ser l'hoteler o el dels apartaments turístics. Per al PP de Cambrils "és incomprensible que no es faci costat explícitament a aquests sectors quan la FEHT anunciava al setembre pèrdues per valor de 4.500 milions d'euros, sol·licitant ajudes i plans de rescat a totes les administracions. La resposta municipal ha estat rebaixar el pressupost del Patronat de Turisme en 400.000 euros".

Incertesa respecte al segon paquet d'ajudes

El consistori ha anunciat un compromís per a destinar 200.000 euros més per a un segon paquet d’ajudes. El regidor Chatelain ha interpel·lat al responsable de promoció econòmica, Oliver Klein, "sobre com es tramitarà aquesta nova subvenció, sent la resposta que encara no està decidit". El portaveu popular considera que "si es prenen com a base les recents restriccions quedaran exclosos de les ajudes els comerços en general. A aquest efecte Chatelain es mostra sorprès que a hores d'ara encara no hagin notícies del Pla municipal de rescat. De fet l'equip de govern ha rebutjat la seva proposta d'incorporar una partida a aquest efecte en el pressupost per a 2021, cosa que evidencia la falta de sensibilitat del govern de Mendoza amb l'empresariat. El comunicat emès per la Xarxa del Port el 19 de desembre és un clar exemple de la mala direcció de les polítiques en matèria de promoció econòmica de l'actual consistori", afirma el regidor popular.

Les propostes del PP de Cambrils

Els populars proposen al govern municipal una major dotació per a ajudes i que arribin a tots els sectors afectats. A aquest efecte es fa imprescindible un pla de rescat de l'activitat econòmica de Cambrils, molt tocada després de gairebé un any d'activitat intermitent i a mig gas. "En aquest pla haurien de proposar-se incentius integrant al sector hoteler però també a uns altres molt afectats, com els apartaments turístics o els arrendadors de locals comercials, que veuen rebaixats els seus ingressos fins a un cinquanta per cent per decisió governativa", explica Chatelain, que farà la valoració del pressupost municipal en el ple de demà dimecres.

Comenta aquest article