Informació general

Estafa

La Guàrdia Civil desarticula una organització criminal responsable de centenars d'estafes relacionades amb la venda de mascaretes

Per Redacció

Imatge de l'operatiu policial dut a terme per la Guàrdia Civil
Imatge de l'operatiu policial dut a terme per la Guàrdia Civil | Cedida

La Guàrdia Civil en el marc de l'operació "Hontecillas" ha desarticulat una organització criminal responsable de 265 delictes d'estafa, amenaces, extorsions, falsedat documental, usurpació de l'estat civil i blanqueig de capitals. Han estat detingudes sis persones de nacionalitat moldava i s'han realitzat tres registres a les localitats de Salou i Reus (Tarragona) i a Sant Adrià del Besòs (Barcelona), en els quals han estat confiscats gran quantitat de documents de tota mena falsificats, més de 100 targetes SIM, una vintena de telèfons mòbils d'última generació, dispositius d'emmagatzematge de dades, una cartera de gestió de cryptomonedes, targetes de crèdit / dèbit falses (la majoria d'elles de les denominades black, és a dir, sense límit de despesa o amb un límit molt elevat), instruments per a l'elaboració de documentació falsa, 19.000 euros en efectiu i un vehicle d'alta gamma.

L'organització aprofitava l'estat de necessitat de la població d'obtenir mascaretes i altres productes sanitaris per la crisi sanitària de la COVID-19 per estafar particulars, ajuntaments, associacions, empreses, farmàcies i ortopèdies.

Aclarits 265 delictes comesos per aquesta organització

Amb la desarticulació d'aquesta organització la Guàrdia Civil ha aconseguit aclarir 265 delictes dels quals:

- 81 delictes d'estafa relacionats amb compra de material sanitari-mascaretes comesos a les províncies de Múrcia, Guadalajara, València, Osca, Cadis, Alacant, Madrid, Sevilla, Toledo, Biscaia, Barcelona, ​​Jaén, Saragossa i Huelva.

- 41 delictes d'estafa relacionats compra de terminals mòbils a les províncies de Càceres i Alacant.

- 13 delictes d'estafa relacionats amb la compra de patinets elèctrics comesos a les províncies de Huelva i d'Alacant.

- 4 estafes per phishing a les províncies de Salamanca, Castelló i en les comunitats autònomes de Madrid i d'Astúries. - 25 estafes relacionades amb la venda de rellotges a les províncies de Toledo, Saragossa, València i Pontevedra.

- 17 delictes d'amenaces i extorsions a les províncies d'Albacete, Biscaia i Valladolid.

També se'ls imputa un delicte de blanqueig de capitals, 34 delictes d'usurpació d'estat civil i més de 50 delictes de falsedat documental. Els investigadors estimen que la quantitat estafada per aquesta organització criminal podria ascendir a uns 100.000 euros.

Denúncia presentada per un Ajuntament

L'abril passat, la Guàrdia Civil va iniciar les investigacions després de la denúncia presentada per un Ajuntament d'una localitat de la província de Guadalajara en què després de realitzar una compra a través d'una pàgina web de 600 màscares FPP 1 per un import de prop de 800 euros que mai va arribar a rebre. Els agents van centrar les seves indagacions en l'estudi de la pàgina web i telèfon mòbil de contacte utilitzat pels estafadors i en el rastreig del compte corrent facilitat pels autors del fets, arribant a la conclusió que aquesta formava part d'un entramat de comptes corrents oberts en diferents entitats bancàries de diferents parts del territori nacional.

Aquesta organització criminal estava altament especialitzada i estructurada i diversificava la seva activitat per obtenir diners de manera fraudulenta mitjançant la creació d'un entramat de comptes corrents a Espanya utilitzant identitats usurpades i una altra vegades falses, derivant part dels diners obtinguts a altres comptes oberts a l'estranger (Alemanya, Lituània, Holanda i Bèlgica) amb la finalitat de "blanquejar", operant des de l'any 2019 i utilitzant com a "base d'operacions" les províncies de Tarragona i Barcelona.

L'operació ha estat coordinada pel Jutjat d'Instrucció de Molina d'Aragó, i desenvolupada per agents de la Guàrdia Civil de la Comandància de Guadalajara, la mateixa continua oberta i no es descarta la imputació de més delictes i detinguts en funció de l'estudi de la documentació intervinguda.

Comenta aquest article