Informació general

Judici 17 i 18-A

Vint-i-unè dia del judici: El judici s'atura per Nadal i continuarà a partir de l'11 de gener

Faltarà la fase documental i els informes finals, la qual cosa podria allargar el judici una o dues setmanes

Per ACN

Sala de l'Audiència Nacional on se celebra el judici
Sala de l'Audiència Nacional on se celebra el judici | ACN

El judici dels atemptats del 17 i 18 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils a l'Audiència Nacional s'atura per les festes de Nadal i continuarà a partir de l'11 de gener. Encara no s'ha acabat la fase pericial tot i que s'hagi allargat el calendari d'aquest desembre un dia més dels que estaven previstos. Faltarà la fase documental i els informes finals, la qual cosa podria allargar el judici una o dues setmanes. La vista oral fa més d'un mes que va donar el tret de sortida, ja que va començar el 10 de novembre i fins ara hi han testificat víctimes dels atemptats, testimonis civils, desenes d'agents dels Mossos d'Esquadra, guàrdies civils o agents de la Policia Nacional.

Vint-i-una sessions des del passat 10 de novembre

El judici va començar amb la declaració dels tres acusats, cap d'ell autor material dels atemptats, però acusats de pertànyer a la cèl·lula de Ripoll en els casos de Mohamed Houli, ferit a Alcanar, i Driss Oukabir, germà d'un dels terroristes abatuts a Cambrils. El tercer acusat, Said Ben Iazza, està processat per col·laboració.

Mohamed Houli es va negar a declarar i només va mostrar penediment i va remarcar que sempre que se li havia demanat havia declarat. Driss Oukabir es va desvincular de la cèl·lula, va assegurar que no coneixia els seus plans i va remarcar que el seu estil de vida -amb consum de drogues i alcohol- s'allunya dels preceptes musulmans. Said Ben Iazza també va dir que no sabia que volien el seu vehicle per transportar explosius.

La fiscalia els demana penes d'entre 8 i 41 anys de presó. En canvi, acusacions com l'Associació 11M, UAVAT, l'Ajuntament de Cambrils o el sindicat de Mossos USPAC-acusen per assassinat i demanen penes de presó permanent revisable. L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat no acusen per assassinat. En la fase final del judici les parts podran modificar les conclusions i les peticions de penes si ho creuen necessari.

Entre els testimonis, víctimes directes de l'atropellament a la Rambla i familiars d'algunes de les 16 víctimes mortals, com Javier Martínez, el pare del nen de tres anys assassinat a la Rambla. També van testificar els agents dels Mossos d'Esquadra que van abatre els terroristes a Subirats i Cambrils, que van relatar les seqüeles psicològiques i que no han estat reconeguts com a víctimes.

Han passat per l'Audiència Nacional un testimoni protegit que situa Driss Oukabir a la casa d'Alcanar o amics dels terroristes i veïns de Ripoll. Un d'ells va explicar que el segon principal acusat li havia ensenyat vídeos de decapitacions. Coneguts dels terroristes i treballadors de botigues de precursors d'explosius van relatar les excuses amb què van tractar de llogar-los cotxes o comprar material, que van adquirir amb facilitat.

Els pèrits han explicat el contingut d'informes sobre els objectes utilitzats als atemptats, com els cinturons explosius falsos o els mocadors vermells que evidenciaven la determinació de morir matant, o els dispositius digitals amb cerques d'objectius per atemptar o vídeos jihadistes.

L'anàlisi del mòbil de Driss Oukabir ha evidenciat les "mesures de seguretat" que prenia i que el va desconnectar diverses temporades durant l'estiu de 2017 per evitar ser localitzat, segons Mossos i Guàrdia Civil. Amb l'anàlisi dels dispositius també s'ha pogut comprovar el progressiu procés de radicalització dels autors dels atemptats.

 

Comenta aquest article