Informació general

Fauna

Cinc becs de serra (Mergus serrator) visiten Cambrils

Des de principis d'aquest mes de desembre han estat localitzats a la desembocadura de la riera de Maspujols

Per Eugeni Capella

Exemplar de bec de serra, davant de la desembocadura de la riera de Maspujols
Exemplar de bec de serra, davant de la desembocadura de la riera de Maspujols | Enric Pàmies

El passat 8 de desembre es van observar un grup de quatre becs de serra mitjans nedant a les aigües de Cambrils, davant de la desembocadura de la riera de Maspujols. Aquesta observació la va fer Enric Pàmies que de seguida va avisar la resta d'observadors d'ocells. Aquesta crida va tenir força ressò i, des de llavors, cada dia hi ha gent observant-los. Ahir, dimecres 16 de desembre, per exemple, entre els observadors hi havia una parella que havien baixat des del Maresme a provar sort, tot i que al migdia encara no els havien trobat. És difícil localitzar-los perquè, tot i que la desembocadura de la riera sembla el seu lloc predilecte, es van movent amunt i avall.

Un moixó hivernant, rar i molt localitzat

El bec de serra és una espècie considerada com un "hivernant, rar i molt localitzat. Només al delta de l'Ebre és un hivernant regular, malgrat ser escàs", d’acord amb la informació que apareix a la fitxa del Servidor d’Informació Ornitològica de Catalunya (SIOC)
http://www.sioc.cat/fitxa.php?sp=MERSER

Així i tot, Cambrils és un dels millors llocs de Catalunya per veure’l. De fet, aquest any només hi ha una cita a l'Ametlla de Mar amb un número similar d'exemplars. Com el seu nom indica, els bec de serra tenen la boca ben dentada per atrapar peixets. Normalment es veuen femelles, que tenen el cap marró. En aquesta ocasió hi ha hagut sort i, juntament amb quatre femelles, també hi ha un mascle que té el cap verd. Si es queden a Cambrils, els podrem gaudir fins al març, quan volin nord enllà per criar.

Exemplar de bec de serra nedant en aigües de Cambrils (Foto: Enric Pàmies)

 

Comenta aquest article