Informació general

Equipaments

«Què vol fer el govern amb el Teatre Auditori?», la pregunta recurrent de l'oposició sobre el futur d'aquest equipament

Ara fa uns 10 anys van quedar paralitzades les obres de construcció. Gairebé tots els grups del consistori van preguntar, al ple del 30 de novembre, què pensa fer el govern amb aquest equipament inacabat

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'interior del recinte del Teatre Auditori
Imatge d'arxiu de l'interior del recinte del Teatre Auditori | Lluís Rovira i Barenys

El futur del Teatre Auditori és una pregunta recurrent d'ençà que les obres van quedar totalment paralitzades ara fa uns 10 anys, just quan es va completar la primera fase de les obres. Aquesta primera part de l'obra es va enllestir el març de 2011, poc abans de les eleccions municipals del 22 de maig de 2011 i que van propiciar un canvi de govern municipal. La segona fase de les obres ja no es va tirar endavant i pocs mesos després es desmuntaven les grues. Des d'aleshores hi ha una gran estructura de formigó, ubicada al costat de l'estació d'autobusos i de l'antic traçat ferroviari.

Sobre el futur d'aquest equipament es va referir gairebé tota l'oposició al ple del passat 30 de novembre. S'hi va referir el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– i els portaveus del PP –David Chatelain– i de Cs –Juan Carlos Romera– arrel d'un debat de portaveus polítics a Ràdio Cambrils, uns dies abans de la sessió plenària.

Joan M. Artigau (no adscrit): "La meva pregunta és què vol fer el govern amb el Teatre Auditori?”

Per un costat, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va preguntar-li a l'alcaldessa –Camí Mendoza–: “què entén vostè per transparència? I què hi ha en relació al Teatre Auditori? Al debat de portaveus de Ràdio Cambrils i en les diferents intervencions dels regidors del govern ens vam assabentar que el govern hi està treballant. Visca la transparència, perquè no en sabíem res. Mentre un dels regidors del govern deia que s'havia de fer un estudi i que es comptava amb l'oposició –cosa que ens satisfaria–, l'altre deia que ja es tenia un estudi i un informe fet i valorat. Conclusions: o no es parlen i actuen per lliure o no s'han plantejat què fer fins ara. La meva pregunta és què vol fer el govern amb el Teatre Auditori?”.

David Chatelain (PP): "Demanem que es faci un estudi real i creïble de la finalització de l'obra per poder parlar amb solvència de possibles interessats que vulguin tirar-ho endavant"

En una línia similar es va expressar el portaveu del PP –David Chatelain– qui va citar algunes xifres d'aquesta obra. Segons va dir, “el pressupost inicial va ser de 12 milions d'euros. La primera fase va acabar amb un cost de 4,6 milions i encara s'havien de destinar entre 7 o 8 milions d'euros per a la seva finalització. Per finalitzar la primera fase es van destinar recursos d'un préstec FOMIT de 6 milions d'euros –que havien d'anar a les obres de remodelació de la Llosa–. Actualment, l'espai és un cau de brutícia i, darrerament d'okupes i 'graffiters'. Al debat de Ràdio Cambrils ens van explicar que s'havia trobat una solució per rebaixar el cost de la segona fase en uns 5 milions d'euros, segons el regidor Oliver Klein. Se li va requerir que expliqués d'on sortia aquesta rebaixa, cosa que no va saber contestar. El regidor va dir que s'estava duent a terme un nou projecte, però si el que faltaven eren 7 o 8 milions d'euros parlar d'una rebaixa de 5 milions d'euros no deixa de ser una quimera o somni”. Sobre tot plegat, el portaveu popular va preguntar si realment s'està fent un projecte per redifinir l'obra; si s'hi està treballant en aquest tema i si és que sí a càrrec de qui va?. Chatelain va insistir en què: “demanem que es faci un estudi real i creïble de la finalització de l'obra per poder parlar amb solvència de possibles interessats que vulguin tirar-ho endavant. Perquè, o això ho impulsa un privat –en acord amb l'administració– o difícilment s'acabarà. L'any 2021 es va fer un estudi de prospecció econòmica que, en aquest sentit es podria recuperar. Cal destacar que es va impulsar un 'mini' projecte per tal d'esquivar el retorn de la subvenció de la Generalitat i es va deixar al calaix”.

Juan Carlos Romera (Cs): "Demanem que ens facin arribar el dossier d'inversió referent al Teatre Auditori"

Per la seva part, el portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– també es va referir al tema del Teatre Auditori. “Demanem que ens facin arribar el dossier d'inversió referent al Teatre Auditori si és el que s'està enviant als possibles inversors del mateix. Un regidor del govern ho va dir però un altre va dir el contrari. Oliver Klein va dir que s'està rebent informació d'inversions”.

A totes les preguntes i dubtes de l'oposició, al ple del passat 30 de novembre, no hi va respondre cap membre de l'equip de govern.

Enric Daza (regidor d'Urbanisme): "Acabar el Teatre Auditori estaria al voltant d'uns 4,5 milions d'euros, tot i que per parlar de xifres encara és molt aviat"

Recordem que al ple d'octubre també s'hi havia referit el PSC en el torn de preguntes. Aleshores, el regidor d'Urbanisme –Enric Daza– va explicar que, “el projecte que es va fer al 2018 va ser un projecte de mínims que formava part dels tràmits que s'havien de fer amb la Generalitat". Recordem que l'any 2005, l'Ajuntament de Cambrils es va presentar a una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat per tal de finançar l'obra. Al tractar-se d'una subvenció finalista i no haver finalitzat l'obra, la Generalitat va iniciar les gestions per reclamar el retorn dels diners: 1,2 milions d'euros. Finalment, l'octubre de l'any passat, l'alcaldessa –Camí Mendoza– anunciava que l'Ajuntament no hauria de retornar aquests diners, després de les al·legacions presentades pels serves tècnics del consistori. Sobre el futur de l'equipament, Enric Daza va apuntar que, “estem parlant amb alguns interessats per tal de poder fer algun tipus de concessió que permetés acabar l'obra. Tenim una proposta damunt de la taula i l'estem estudiant per veure si és viable. De moment, està en estudi. Hem fet un projecte actualitzat i més econòmic del que estava previst. Acabar el Teatre Auditori estaria al voltant d'uns 4,5 milions d'euros, tot i que per parlar de xifres encara és molt aviat. De fet, és un estudi 'preeliminar', no és determinant”.

Comenta aquest article