Informació general

Judici 17 i 18-A

Setzè dia de judici: Els policies nacionals que van anar al Marroc a recollir ADN de familiars d'Es-Satty van tenir un paper testimonial

Els metges forenses o biòlegs marroquins que van fer les proves d'ADN no van testificar com a pèrits perquè el Marroc ha rebutjat la comissió rogatòria sol·licitada per l'Estat espanyol

Per ACN

Els tres acusats en un moment de la sessió d'ahir a l'Audiència Nacional
Els tres acusats en un moment de la sessió d'ahir a l'Audiència Nacional | ACN

Dos agents de la Policia Nacional que van viatjar al Marroc per obtenir mostres de l'ADN de familiars de l'imam de Ripoll Abdelbaki Es-Satty van explicar a la sessió d'ahir dimecres al judici del 17-A a l'Audiència Nacional que la seva actuació va ser testimonial, ja que tant la cerca dels familiars d'Es-Satty com la presa de les mostres genètiques i l'anàlisi i custòdia de l'ADN va ser realitzada per la policia marroquina. Un dels agents va relatar que "les mostres les van prendre policies marroquins" i també "es van fer càrrec d'elles". La Policia Nacional va observar el procés, però no va manipular res ni es va poder endur les mostres d'ADN a Espanya.
Els metges forenses o biòlegs marroquins que van fer les proves d'ADN no van testificar com a pèrits perquè el Marroc ha rebutjat la comissió rogatòria sol·licitada per l'Estat espanyol. El president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, va explicar que el Marroc ha rebutjat que els pèrits viatgin a Madrid per la situació sanitària i que no poden testificar per videoconferència perquè no hi ha conveni entre els dos països per a fer-ho. Tampoc es poden fer preguntes per escrit.

Els agents de la Policia Nacional van explicar que van acompanyar la policia marroquina a prendre mostres de la mare i el germà d'Es-Satty a un poble "recòndit" i també d'una filla de l'imam, que els va dir que feia set anys que no veia el seu pare. "Eren molt humils", recorden. Les traduccions les feia la policia marroquina i el viatge al Marroc el van fer el desembre del 2017.

La Policia Nacional havia enviat una consulta via Interpol el 25 d'agost de 2017 en la qual s'adjuntava el perfil genètic que es va trobar al pis d'Es-Satty a Ripoll perquè el Marroc fes saber a les autoritats espanyoles si hi havia coincidència. Davant la manca de coincidència es van prendre aquestes mostres. Els agents de la policia espanyola no es van poder endur les mostres d'ADN ni tampoc còpia dels documents de la policia marroquina que van signar. Tampoc recorden l'idioma en què estaven escrits aquests texts. Els agents expliquen que les gestions les fa la policia marroquina perquè allà "l'autoritat la tenen ells". No van localitzar ni a la dona d'Es-Satty ni a la resta de fills de l'imam, de qui no han sabut dir quants fills tenia. Tampoc van trobar el pis que sospiten que freqüentava a Tetuan.

Driss amb túnica

Un jove de Ripoll que hauria d'haver testificat el 30 de novembre va explicar que va veure Driss Oukabir resant amb una túnica en un espai de Ripoll. Va explicar que passava per allà a força distància el matí dels atemptats i que el va veure de perfil. Va afirmar que només se l'havia creuat un parell o tres de vegades i que només tenia relació amb Saïd Aalla de jugar a futbol.

Empremtes sense identificar

Desenes d'agents dels Mossos d'Esquadra que van analitzar les empremtes trobades en edificis, vehicles i objectes relacionats amb els atemptats de Barcelona i Cambrils han reconegut al judici del 17-A que resten diverses empremtes per identificar.

Es tracta d'empremtes que "tenen valor identificatiu" perquè tenen "punts suficients per poder ser identificades" però amb les comparatives a què s'han sotmès amb les bases de dades d'Espanya i de la Unió Europea no s'han trobat coincidències, i en cap de les bases de dades utilitzades hi ha informació del Marroc, han explicat.

Empremtes de Houli en una ampolla

Entre d'altres han parlat els pèrits que van fer la inspecció ocular de la furgoneta Mercedes Sprinter i que van analitzar les empremtes localitzades i van identificar vuit persones. Van trobar 370 fragments d'empremtes i van identificar 204 fragments positius. Totes les sis empremtes localitzades de Mohamed Houli Chemal són en una ampolla de Nestea, que es va trobar al costat de la porta de l'acompanyant, a la part del davant del cotxe. En aquesta furgoneta no es van buscar empremtes al volant ni al canvi de marxes. La furgoneta estava oberta quan van arribar a fer la inspecció ocular. Els agents han dit que no saben si abans d'ells algun altre cos policial va accedir al vehicle.