Informació general

Salvador Matas assegura que en els propers 20 anys Cambrils tindrà un 15% d'habitatge protegit

Per Judit Pinazo



Jordi Navarro i Salvador Matas en la xerrada sobre la futura llei del dret a l'habitatge
Ahir al vespre el Centre Cultural va acollir una xerrada sobre la futura Llei del dret a l'habitatge a Catalunya. L'acte s'inclou dins del cicle de debats que ICV Cambrils organitza sobre problemes que preocupen la ciutadania, segons les dades del qüestionari participatiu elaborat per la formació. El tema de debat d'ahir al vespre va ser l'habitatge amb una xerrada que va girar entorn l'habitatge protegit a Catalunya i a Cambrils, que va anar a càrrec del cap de llista a les properes eleccions municipals d'ICV –Salvador Matas– i el delegat d'ADIGSA a Tarragona –Jordi Navarro–.

Salvador Matas va explicar en la xerrada d'ahir quines propostes ha dut a terme ICV en matèria d'accés a l'habitatge a Cambrils i quines són les iniciatives per al proper mandat. Matas explicava en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que durant el mandat actual ha sigut la primera vegada que s'ha realitzat una política d'habitatge i les accions que s'han dut a terme han estat tota una novetat i molt positives. En aquest mandat, segons Matas, ha destacat la posada en marxa el servei de xarxa social d’habitatge, amb oferta de lloguer i venda de pisos dirigit a gent amb problemes d’accés a la vivenda de totes les edats. En són un exemple els 38 habitatges de venda i lloguer al sector I, a la part nord del barri del Nou Cambrils, i el conjunt de 20 habitatges de lloguer dirigits a joves, ubicats al carrer de Cristòfor Colom i que s'adjudicaran en les properes setmanes.

Un altre dels aspectes que va destacar Matas va ser la revisió del Pla General, que estableix que tota nova actuació urbanística ha d'incloure obligatòriament un mínim del 20% d'habitatge protegit i un 10% d'habitatge taxat "aquesta estratègia en el futur ha de comportar un volum de 3.000 habitatges protegits a Cambrils". Això, segons Matas, permetria complir el que estableix el Projecte de llei del dret a l'habitatge, és a dir, que en els propers 20 anys els Ajuntaments han de tenir el 15% del volum d'habitatges principals d'habitatge protegit".

Matas va voler destacar que no només els Ajuntament han de dur a terme accions per fomentar l'accés a l'habitatge, sinó que la Generalitat també hi té un paper important i va voler denunciar que en els últims 23 anys de govern de CiU la política d'habitatge va ser inexistent.

Els avenços de la nova llei

La nova llei de l'habitatge, que es debatrà properament al Parlament de Catalunya, regula per primera vegada el dret a l'habitatge. Els principals avenços passen, segons explicava Jordi Navarro, per la regulació de la construcció de nous habitatges, que hauran de tenir un 20% d'habitatge protegit. Un altre dels aspectes importants és el parc específic d'habitatges buits, és a dir, incentivar que els habitatges que estan buits puguin passar a ser de lloguer a través de les xarxes de mediació.

Un altre dels punts importants de la futura llei, tal i com destacava Navarro, és el capítol del Registre de Sol·licitants de l'Habitatge Protegit a Catalunya. Un registre que permetrà una major transparència, control i eficàcia en el procés d'adjudicació d'habitatges per promoure la barreja social i la diversitat, tant en habitatge protegit públic com en habitatge protegit privat.

La llei també incorporarà la garantia de la qualitat dels habitatges, que establirà un control periòdic de l'estat dels edificis, que serà obligatori i que es durà a terme d'acord amb la vida de l'edifici i la seva antiguitat.

Comenta aquest article