Informació general

Judici 17 i 18-A

Quinzè dia de judici: els forenses expliquen que les restes humanes de l'explosió d'Alcanar corresponien a dos perfils genètics

En la sessió d'ahir, un amic de Driss Oukabir, Dadiel T., va explicar que el segon principal acusat li havia ensenyat diverses vegades vídeos de decapitacions

Per ACN

Intervenció telemàtica dels forenses en la sessió del judici d'ahir
Intervenció telemàtica dels forenses en la sessió del judici d'ahir | ACN

La sessió del judici d'ahir pels atemptats del 17 i 18 d'Agost de 2017 a Barcelona i Cambrils va venir marcada per l'explicació dels forenses en el sentit que les restes humanes que es van trobar al xalet d'Alcanar després de l'explosió corresponien a dos perfils genètics. Un d'ells coincideix amb el de Mohamed i Said Aalla, germans de Youssef Aalla, mort a la deflagració. L'altre coincideix amb el que troben a diversos objectes que eren presumiblement de l'imam Abdelbaki Es-Satty. És el cas d'uns pèls que van trobar en una manta que hi havia al pis de Ripoll on vivia o en una túnica. El perfil genètic coincideix amb el d'una orella que es va trobar al lloc de l'explosió. Tanmateix, facultatius de Toxicologia de Barcelona no han sabut dir quina és la identitat d'aquestes restes, "coincideixen entre sí però no sabem la identitat de la persona", van dir, ja que a la base de dades no constava de qui era aquest material trobat en els objectes i a la casa d'Alcanar. Agents dels Mossos d'Esquadra van explicar que van comparar el perfil genètic que van obtenir de diversos objectes presumiblement utilitzats per Abdelbaki Es-Satty.

La defensa de Driss Oukabir va plantejar el dubte de si els kits amb què els Mossos d'Esquadra van analitzar l'ADN d'Abdelbaki Es-Satty eren fiables i ha preguntat si estaven caducats, extrem que els agents no van poder aclarir. També van declarar forenses que van recollir restes al lloc de l'explosió. Una d'elles va explicar que van fer una primera recollida amb les parts més grans i que, posteriorment, els Mossos d'Esquadra van recollir 15 quilograms de restes més. És en aquell moment en què suposen que hi ha més d'un mort.

El testimoni d'un amic de Driss Oukabir i el de la parella d'una víctima

Un amic de Driss Oukabir, Dadiel T., va explicar que el segon principal acusat li havia ensenyat diverses vegades vídeos de decapitacions. Aquest testimoni va afirmar que d'això farà uns deu anys i que Driss Oukabir deia: "És molt fort això, és molt fort. I reia". El segon principal acusat "deia les coses i després es feia enrere", segons el testimoni. "Com si ens animés a fer les coses i després ell es quedava al marge", ha dit. El testimoni ha explicat que quedava amb en Driss Oukabir "per fumar", que eren "coneguts" i que els mesos previs a l'atemptat no trobaven mai moments per veure's. En Driss Oukabir li deia per telèfon que estava "atrafegat".
Ahir també va testificar Martina Sacchi, parella d'una de les víctimes mortals a la Rambla, Bruno Gulotta, de nacionalitat italiana. Sacchi, acusació particular al judici, va explicar que no ha estat reconeguda com a víctima del terrorisme i que no se li van explicar els seus drets. Sí que ha rebut una indemnització de 250.000 euros per la mort de la seva parella per part de l'Estat espanyol, a repartir amb els seus dos fills menors d'edat. Sacchi va explicar que tenen seqüeles psicològiques. A ella, per exemple, li "molesten les ambulàncies". El seu fill, que va veure morir el seu pare amb quatre anys, "és conscient del que va veure" i, des d'aleshores, té "odi als musulmans". Durant un temps van participar en sessions de psicoteràpia que presta l'Estat italià. Gulotta va ser envestit per la furgoneta quan passejava amb la família per la Rambla el 17 d'agost del 2017. Sacchi també va tenir lesions al coll i a les mans, que es van resoldre en dues setmanes. El president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, va concretar que en el certificat mèdic no va especificar que la caiguda que va provocar les lesions va ser provocada per l'atemptat a la Rambla

Una treballadora d'una empresa de lloguer de vehicles entre particulars, Maria Dolores S., va explicar una trucada d'un dels membres de la cèl·lula de Ripoll diversos dies abans dels atemptats. Volia llogar tres vehicles que fossin "grans" i "robusts i resistents", que no es van arribar a llogar. A la testimoni li va cridar l'atenció que el seu interlocutor preguntés "si hi havia algun problema en què no fossin espanyols" i recorda que "parlava català perfectament". Ella va respondre que no hi havia cap problema.

Problemes tècnics amb les videoconferències

Els problemes tècnics amb les videoconferències amb testimonis i pèrits van marcar la sessió d'ahir a l'Audiència Nacional. En nombroses ocasions hi va haver dificultats per connectar. A més el so i la imatge eren deficients i es produïen desconnexions a mig interrogatori. Això va provocar estones d'espera i interrupcions així com la reiteració de preguntes per part de les parts. Fins i tot el president del tribunal, Félix Alfonso Guevara, va repetir en un to alt algunes de les qüestions que plantejaven defenses o acusacions per tractar que els testimonis ho entenguessin.

A aquesta sessió van declarar testimonis que no van poder testificar els dies en què estava previst. Una altra testimoni, Sandra D., ha explicat que va veure l'imam Abdelbaki Es-Satty a un negoci d'alimentació a Sant Carles de la Ràpita un divendres de finals de juliol. També va testificar un home que estava a la urbanització d'Alcanar l'agost del 2017, Daniel K., que va veure tres homes arribar el dia 16 a la casa que va explotar amb un vehicle blanc, un Peugeot. Un d'ells era més gran que els altres dos i va reconèixer Abdelbaki Es-Satty. Un home que té una casa a la urbanització d'Alcanar, Yvan R., ha explicat que el seu xalet va patir danys que li han costat 25.000 euros, però que només se l'ha indemnitzat amb 11.000. Explica que només va veure els membres de la cèl·lula terrorista carregant bombones de butà, però que des del carrer no es veia l'interior de la casa que va explotar.

 

Comenta aquest article