Informació general

Veïnat

Joan M. Artigau, regidor no adscrit: « L'Eixample, un barri que era familiar, tranquil i acollidor s'està convertint en un barri degradat i insegur»

El regidor no adscrit es va referir, al ple del passat dilluns, als darrers fets succeïts a l'Eixample amb un intent de desallotjament d'un habitatge i va alertar de la progressiva degradació del barri

Per Berta Ruiz

Desplegament policial a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer, a l'Eixample, el passat 25 de novembre
Desplegament policial a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer, a l'Eixample, el passat 25 de novembre | Berta Ruiz

El passat 25 de novembre es va produir un intent de desallotjament d'un habitatge que va provocar greus aldarulls a l'avinguda de Josep Vidal i Barraquer, al barri de l'Eixample. L'incident va propiciar un amplíssim desplegament policial amb patrulles de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra; va afectar la circulació al voltant del passeig i es van viure moments de tensió entre diferents grups de veïns. Sobre aquests fets es va referir, al plenari telemàtic del passat dilluns, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau–, el qual va alertar –com ja ha fet en diferents ocasions– de la progressiva degradació del barri.

Segons va dir Artigau, "aquests fets succeïts se sumen a d'altres anteriors que provoquen inseguretat i inquietud entre els veïns del barri i també en d'altres zones on està creixent l'ocupació il·legal d'habitatges. Els veïns estan veient que no s'obtenen resultats positius d'aquests mediadors socials, mitjançant els quals l'Ajuntament pretenia minimitzar els conflictes i fer més agradable la convivència entre el veïnat". Davant d'aquesta situació, Joan M. Artigau es va dirigir al govern i els va preguntar: "què pensa fer el govern perquè no s'agreugi la situació?".

Joan M. Artigau: "L'estació està patint una degradació constant i s'està convertint en un punt fosc on hi proliferen els 'botellons', el consum i el tràfic de substàncies no legals"

Dins del mateix entorn del barri de l'Eixample, Artigau també va qüestionar al govern, "què pensar fer amb l'antiga estació de tren? Quina idea té el govern vers aquest edifici tenint en compte que en el mandat anterior es van fer passos per convertir-lo en un BCIL (Bé Cultural d'Interès Local). En quin moment ens trobem ara? Aquest govern pretén conservar l'edificació? Si és que sí, cal que prenguin mesures urgents perquè l'estació està patint una degradació constant i s'està convertint en un punt fosc on hi proliferen els 'botellons', el consum i el tràfic de substàncies no legals".

Joan M. Artigau: "Aquest govern vol mantenir el barri tancat com un 'gueto' i que es vagi consumint i autodestruint o bé enderrocar l'antiga estació i obrir el barri al Port?"

Tal com va alertar Artigau, "el que fou un barri familiar, tranquil i acollidor s'està convertint en un barri degradat, insegur, marginat i sense futur. Aquest govern ha de mostrar la seva voluntat amb Cambrils i més concretament amb els veïns del barri de l'Eixample. Si vol mantenir el barri tancat com un 'gueto' i que es vagi consumint i autodestruint o bé enderrocar l'antiga estació i obrir el barri al Port; fer desaparèixer una barrera física i psicològica i que entri aire fresc per tal de convertir-lo en un barri tranquil, pròsper i amb futur. Estació sí o estació no? Vull que em responguin sense embuts i amb claredat tots els portaveus del govern i l'alcaldessa". A la pregunta directa sobre el futur de l'edifici de l'antiga estació, Joan M. Artigau no va obtenir cap resposta ja que cap membre de l'equip de govern ni l'alcaldessa van contestar sobre el tema.

Lluís Abella: "S'està treballant per part dels cossos de seguretat"

A nivell policial i de la seguretat al barri, el regidor de Seguretat Ciutadana –Lluís Abella– va comentar que, "s'està treballant per part dels cossos de seguretat, tant des de la Policia Local, els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional. Són accions per poder erradicar els problemes que tenim; hi estan al damunt".

Hèléne Arcelin: "S'ha de protegir i acompanyar les persones que tenen una propietat particular, però sovint, les ocupacions tenen diferents causes i la justícia tampoc ha acompanyat en la resolució d'aquestes situacions"

Per la seva part, la regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– va recordar que a nivell dels serveis socials municipals també s'hi està treballant al barri i va afirmar que la intervenció d'Artigau recollia un "popurri de temes". Sobre els fets succeïts el 25 de novembre, Arcelin va comentar que "es va produir una situació no desitjada, quan es va voler desallotjar una família vulnerable de sis persones, una de les quals amb discapacitat. Es va intentar fer una espècie de 'desnonament il·legal' perquè la propietat del banc va trucar aquests 'matons' per treure aquesta família i hi va haver aquest conflicte veïnal. Evidentment, no ens agraden aquestes situacions indesitjables i per això tenim diverses eines". En aquest punt, Arcelin es va referir al protocol antiokupes en el què també "s'ha de protegir i acompanyar les persones que tenen una propietat particular, però sovint, les ocupacions tenen diferents causes i la justícia tampoc ha acompanyat en la resolució d'aquestes situacions. Tenim dos reptes: el dret a la propietat privada i el dret a l'habitatge".

Hèléne Arcelin: "Les actuacions que s'estan fent són un treball de 'formigueta' amb l'objectiu de millorar els espais de convivència i integració entre els veïns"

Sobre el tema dels mediadors socials, la regidora de Benestar Social va recordar que "tenim el Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (PICI), però la situació de pandèmia actual ha limitat les actuacions als barris i ara ho estem reactivant. Les actuacions que s'estan fent són un treball de 'formigueta' amb l'objectiu de millorar els espais de convivència i integració entre els veïns. Sobretot ens vam centrar en el barri de l'Eixample i també al Nou Cambrils". Per altra banda, Arcelin va avançar que s'està treballant en un altre projecte d'anàlisi i resolució de conflictes veïnals.

Comenta aquest article