Informació general

Concentr

Els Avis i Àvies volen reprendre les concentracions reivindicatives al port a partir del proper mes de gener

Aquestes concentracions es farien a quarts de 12 del matí i amb periodicitat quinzenal i es posarien en marxa un cop passades aquestes festes nadalenques sempre i quan es disposi dels corresponents permisos i l'evolució de la pandèmia ho permeti

Per Lluís Rovira i Barenys

Els Avis i Àvies, ahir, a la plaça de la Vila
Els Avis i Àvies, ahir, a la plaça de la Vila | Lluís Rovira i Barenys

La concentració dels Avis i Àvies d'ahir, a la plaça de la Vila, va començar amb un format d'assemblea oberta en el que es van debatre un seguit de punts i es van prendre algunes decisions de cara al futur. La principal decisió que es va prendre és la de fer concentracions a la façana del port els diumenges al matí, tal com es van fer aquest darrer estiu. Aquestes concentracions es farien a quarts de 12 del matí, a diferència de l'estiu que eren al vespre, i amb periodicitat quinzenal i s'iniciarien un cop passades aquestes festes nadalenques sempre i quan es disposi dels corresponents permisos i l'evolució de la pandèmia ho permeti. D'aquesta manera, els Avis i Àvies volen fer més notòria la seva reivindicació que ara ha quedat circumscrita a l'espai de la plaça de la Vila ja que no se'ls permet fer el tomb pel voltant del mercadet ambulant.

D'altra banda, els Avis i Àvies van voler deixar clar que aquest moviment va néixer per demanar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats però van voler deixar clar que d'igual forma el col·lectiu es mou i reivindica la independència de Catalunya. Una de les aportacions que es va fer en aquesta mena d'assemblea oberta va voler recordar els prop de 3.000 represaliats que hi ha hagut d'ençà de l'1 d'Octubre de 2017. Es va acordar mirar de fer una nova pancarta o bé afegir a la que ja existeix, la referència als represaliats.

Després d'aquest debat obert, es va iniciar el protocol de la concentració amb el cant de l'Estaca seguit de crits i càntics reivindicant la llibertat de Catalunya i el mandat de l'1 d'Octubre així com contra la justícia espanyola. Des de fa un parell de setmanes, a més, s'ha incorporat a l'acte la lectura d'un poema. En aquesta ocasió es va llegir una poesia de la cambrilenca Montserrat Pujals. L'acte es va cloure amb el cant dels Segadors.

La repressió de la maquinària de l'estat no s'atura

Aquesta mateixa setmana s'han produït noves mostres de la repressió continuada que exerceix l'estat contra tot el que està relacionat amb les diferents protestes que hi ha hagut després de l'1 d'Octubre de 2017. Aquest passat dimarts a Lleida quatre menors eren condemnats a un any i mig de llibertat vigilada per uns disturbis de la nit del 16 al 17 d'octubre de 2019. D'aquell dia hi ha 10 persones més acusades a les que la Fiscalia els demana 5 anys i 3 mesos de presó i multes de més de 15.000 euros, entre elles el raper lleidatà Pablo Hasel.

Aquest passat dissabte, el jove de Vilafranca del Penedès, Adrián Sas, rebia la condemna de 5 anys i 3 mesos de presó i multes de més de 15.000 euros per les protestes del primer aniversari de l'1 d'Octubre a Barcelona. Aquest passat dimarts es va fer una manifestació a Vilafranca del Penedès en suport a l'Adrián.

La setmana passada Francisco Garrobo, una de les cares més conegudes de l’activisme veïnal de Nou Barris, va ser condemnat per l’Audiència de Barcelona a tres anys i mig de presóper la seva participació en un tall a la ronda de Dalt durant la vaga general del 8 de novembre de 2017 contra l’empresonament del govern i l’aplicació del 155. En la mateixa sentència es va condemnar Moisès Fernández a un any de presó.

I ahir mateix, l'Albert, un jove de Montbrió donava a conèixer a través del seu compte de Twitter que havia rebut una citació per declarar de forma telemàtica als jutjats de Reus per haver fet un tuit contra el rei Felip VI el passat 18 de març. La piulada es va fer en el marc de la campanya #CoronaCiao i se l'investiga per suposades injúries a la corona, a instàncies de l'Audiència Nacional. La compareixença es farà demà a les 9,30 h i s'han convocat una concentració de suport a l'encausat a aquesta hora, davant dels jutjats de Reus.

I avui també s'ha citat a declarar a Antonio José Mota del sindicat Co.Bas, Arnau Forcadell del SEPC de la URV i Laia Estrada, actual regidora de la CUP Tarragona per la seva presència a la protesta que es va fer el 21 de desembre de 2018 en motiu de la celebració del consell de ministres a Barcelona.

Comenta aquest article