Informació general

Economia

Oliver Klein, regidor de Promoció Econòmica: «El proper pressupost municipal tindrà en compte les peticions que es fan per enfortir l'economia»

Tots els grups del plenari van votar a favor d'una moció presentada per Cs en suport al gremi de restauració i centres d'estètica locals per les restriccions patides i per a la creació d'ajuts econòmics

Per Berta Ruiz

Imatge d'un tram de la façana del port, ahir al matí
Imatge d'un tram de la façana del port, ahir al matí | Lluís Rovira i Barenys

Tots els grups del consistori cambrilenc van votar a favor –per unanimitat–, al ple ordinari del passat 30 de novembre, a una moció presentada pel grup municipal de Cs en suport al gremi de bars, restauració i estètica de Cambrils per les restriccions patides i per a la creació d'ajuts econòmics per aquests sectors. El text de la moció, tal com va comentar el portaveu de la formació taronja –Juan Carlos Romera– havia estat transaccionat entre tots els grups.

En la seva exposició, Juan Carlos Romera va explicar que, "la situació de pandèmia ens obliga a acceptar les decisions que en qualsevol moment prenguin les autoritats sanitàries competents per reduir el risc de propagació la covid-19. De la mateixa manera, les decisions polítiques han de prioritzar la coordinació i la coherència. El 16 d'octubre, el govern de la Generalitat va decretar un seguit de mesures restrictives a diferents sectors com el de la restauració i centres d'estètica, entre d'altres, essent la més dura la d'obligar a tancar els establiments de bars, restaurants i centres d'estètica durant un període mínim de 15 dies i que al final ha tingut més de 30 dies".

Juan Carlos Romera (Cs): "Hem de llançar un missatge clar que des del nostre ajuntament s'actua i s'actua al costat de la ciutadania"

Segons va dir Romera, "aquests sectors que –donen feina a milers de persones i asseguren el benestar de moltíssimes famílies– tornen a partir una mesura molt severa que implica una davallada en els seus ingressos que afectarà la seva economia. Qualsevol mesura restrictiva en l'àmbit econòmic ha de venir acompanyada de compensacions que paliïn la davallada d'ingressos. Aquestes mesures cal contemplar-les en l'àmbit estatal, autonòmic i local i han de ser de caràcter urgent. Cal complementar les campanyes i iniciatives dutes a terme per l'Ajuntament per pal·liar els efectes negatius de la covid-19. Hem de tenir com a objectiu prioritari vetllar pel benestar dels veïns, ara més que mai no podem deixar ningú enrere. És fa necessari posar en marxa mesures efectives. És necessari estar preparat econòmicament per dur a terme les mesures necessàries per atendre les necessitats de les famílies i els sectors productius, culturals, esportius i associatius. Es fa imprescindible dissenyar uns pressupostos que tinguin com a principal objectiu minimitzar aquesta situació. Probablement la situació actual és la més delicada que afronta el nostre municipi en moltes dècades i està tenint com efecte la desaparició de moltes empreses i negocis. Cal reforçar les ajudes directes i socials i elaborar un pla per exonerar els impostos a aquells que no tenen ingressos. Hem de llançar un missatge clar que des del nostre ajuntament s'actua i s'actua al costat de la ciutadania".

En els acords de la moció es va donar suport a tots els negocis afectats i es va instar als governs de la Generalitat i de l'Estat a adoptar les mesures compensatòries necessàries per les pèrdues econòmiques pel tancament. També va demanar instar a la Generalitat a aportar ajudes als sectors afectats i, a nivell municipal, ampliar les mesures i dur a terme accions de promoció econòmica. També es va demanar que la Generalitat retorni el deute pendent amb el municipi de Cambrils. Per altra banda, també es va demanar l'exoneració d'impostos i taxes, així com l'elaboració d'un informe sobre la situació del municipi.

David Chatelain (PP): "La gent està farta de peticions i el que demana són solucions, és a dir, que tot es concreti".

En el torn d'intervencions, el portaveu del PP –David Chatelain va manifestar que, "la sol·licitud de petició d'ajudes ja comença a ser un clàssic reiteratiu. Al plenari anterior ja es va aprovar una moció per ajudes als sectors afectats. La gent està farta de peticions i el que demana són solucions, és a dir, que tot es concreti". En aquest punt, el portaveu popular va fer esment al "caos" que es va ocasionar amb la sol·licitat d'ajudes de la Generalitat, així com la "gestió erràtica" de les ajudes de l'Ajuntament. Chatelain va comentar que el govern municipal ja ha anunciat una segona tongada d'ajudes, però va reiterar que són insuficients. Segons va dir, només el primer dia d'obertura de la convocatòria ja es van rebre 217 peticions i, si totes hi accedeixen, "la partida haurà quedat exhaurida el primer dia. Queda un pack d'empresaris molt important que no podrà accedir per l'exhauriment de la partida pressupostària". També va pregar al govern la màxima celeritat en la tramitació de tot plegat.

Oliver Klein: "El proper pressupost tindrà en compte les peticions que es fan per enfortir l'economia"

Per part de l'equip de govern, el regidor de Promoció Econòmica –Oliver Klein– va agrair l'entesa i la col·laboració de tots els grups amb l'objectiu de "remar tots en la mateixa direcció i posar-nos d'acord en el text". Klein però, va afirmar que, "l'Ajuntament no ho pot solucionar tot, sinó que cal fer peticions a d'altres nivells administratius. A nivell local s'estan fent i es faran accions concretes en els sectors esmentats; es faran accions concretes per a la restauració i el sector de l'estètica, així com també per a l'oci nocturn. Ja estem treballant en una nova onada d'ajudes per a les empreses perjudicades i volem arribar al màxim possible. Per altra banda, hem assolit dues subvencions importants de la Diputació de Tarragona i també del Consell Comarcal del Baix Camp. El proper pressupost tindrà en compte les peticions que es fan per enfortir l'economia". Per tot plegat, l'equip de govern va votar a favor.

Comenta aquest article