Informació general

Plenari

El ple aprova una amortització bancària de 950.000 euros enmig d'un intens debat entre el govern i el PSC

La portaveu del PSC, Ana López, considera que el govern municipal prioritza «els bancs i després les persones»

Per Berta Ruiz

Captura de pantalla de la sessió plenària del passat dilluns
Captura de pantalla de la sessió plenària del passat dilluns | Cedida

La sessió plenària telemàtica del passat dilluns va aprovar diferents punts de caire econòmic. Un dels que va portar un major debat i una intensa discussió entre el govern i el PSC va ser el referent a l'aprovació d'una amortització anticipada d'un préstec unificat amb el Banc de Santander. Sobre aquest punt, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que, "amb aquesta amortització –per import de 950.000 euros– el que fem és reduir el nivell d’endeutament de l’Ajuntament de Cambrils. El 18 de novembre de 2019 es va formalitzar una operació de crèdit amb el Banc de Santander per un import de 3,8 milions d'euros amb dos anys de carència. El que es proposa és repartir la càrrega financera al llarg de la vigència del préstec, perquè s'imputava al pressupost de 2022 i 2023 la totalitat de l'amortització. Aquesta amortització total seria inviable i difícil de suportar per al pressupost de l'Ajuntament. Aquesta operació suposa un estalvi en el pagament d'interessos atès que aquest préstec té unes condicions més desfavorables per als interessos municipals".

El regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va votar a favor, mentre que el portaveu del PP –David Chatelain– es va abstenir. Segons va dir, "aquesta amortització no és incorrecta des d’un punt de vista de previsió i podria servir per no caure en acumulació de despesa impagable més endavant. És una decisió del govern, perquè aquests diners es podrien destinar per a d’altres finalitats".

Amb un to molt més crític es va expressar la portaveu del PSC –Ana López– qui va avançar el vot contrari del seu grup. López va explicar que, "no qüestionem que s’hagi de preveure perquè no hi hagi problemes al 2023, però per a nosaltres això és una contradicció política que vostès proposin pagar l'amortització d'un préstec amb la moció que van presentar el passat mes de juliol demanant que l'Estat no es quedés amb el nostre romanent i, ara, el farem servir per pagar els bancs. Amb la que està caient, amb la manca de recursos econòmics que tenim, amb la crisi de les famílies, això és totalment incomprensible. Vostès estan decidint que primer són els bancs i després les persones. Això és un préstec que s'ha de començar a pagar l'any 2023. S'han dut a terme mesures per la pandèmia suportades pel pressupost municipal i, ara que tenen l'oportunitat es contradiuen".

Ana López (PSC): "L'única certesa que tenim ara és que l’economia local està feta un fàstic i per extensió la població de Cambrils"

López va insistir que, "la proposta tècnica de quadrar els números i preveure que s'haurà de pagar el 2023 és una responsabilitat tècnica. Evidentment que s'han de preocupar dels números, però la seva responsabilitat política no és quadrar-los, això ja ho fan els comptables. La seva responsabilitat és analitzar les necessitats de la població, preveure com es veuran afectades i donar prioritat a les persones per davant dels números freds. Han d'analitzar el que està passant ara, no el 2023. Què està passant amb les persones no amb el banc. No estem en contra que es pugui avançar una part d’aquest pagament abans del 2023 i es faci una previsió, però què passa amb les persones ara amb la pandèmia? Cal fer-ho ara? En plena crisi sanitària, social i econòmica. L'única certesa que tenim ara és que l’economia local està feta un fàstic i per extensió la població de Cambrils".

Des de Cs, el seu portaveu –Juan Carlos Romera– va afirmar que "tècnicament ho veiem amb bons ulls, perquè és un crèdit que té unes condicions menys favorables. Des de la vessant política és una decisió del govern amortir aquesta quantitat i no sabem perquè aquesta i no una altra. Cal donar solucions a les necessitats del municipi i espero que aquesta amortització de deute vagi acompanyada d'una ampliació de crèdit". El grup de Cs es va abstenir en aquest punt.

Jaume Gila: "Si l'economia és bona tindrem més diners perquè haurem alliberat aquests préstecs que hem pagat per avançat"

A les crítiques de la regidora socialista, Jaume Gila va replicar que, "la situació que tenim ara ens permet fer aquesta amortització anticipada. Perquè la realitat és que al 2023 no sabrem què podrem absorbir. No sabem què passarà amb els romanents al 2023. Fem una previsió. Si l'economia és bona tindrem més diners perquè haurem alliberat aquests préstecs que hem pagat per avançat". Per acabar López va retreure que, "no seria més fàcil haver agafat els 950.000 euros i suplementar les partides de despesa social per ajudes al sector de la restauració, de l'estètica, de la cultura, de l'esport... I fer-ho més ràpid, perquè no sabem quant de temps hauran d'esperar per rebre les ajudes. Al 2023? No acabo d'entendre les seves prioritats". Per acabar, López va preguntar quin estalvi generava aquest avançament del pagament i Gila va dir que se li facilitaria la informació. 

El punt va ser aprovat amb el vot favorable del govern i del regidor no adscrit Joan M. Artigau, les abstencions del PP i Cs i el vot en contra del PSC.

Comenta aquest article