Informació general

Joventut

Natàlia Pleguezuelos, regidora de Joventut: «En aquesta situació d'incertesa necessitem un marge de temps per recollir les noves necessitats dels joves»

El plenari municipal va aprovar, ahir, prorrogar el Pla Municipal de Joventut 2017-2020 durant l'any 2021, amb el compromís d'elaborar el PMJC 2022-2025 durant el proper exercici

Per Berta Ruiz

Imatge d'un taller de maquillatge impartit a l'Ateneu Juvenil, el juliol de 2019
Imatge d'un taller de maquillatge impartit a l'Ateneu Juvenil, el juliol de 2019 | Montserrat Plana

El plenari municipal va aprovar ahir, en sessió telemàtica, prorrogar el Pla Municipal de Joventut de Cambrils 2017-2020 durant l'any 2021, amb el compromís d'elaborar el proper Pla Municipal de Joventut de Cambrils 2022-2025 (PMJC) durant el proper exercici. El punt va ser aprovat amb el vot a favor de tots els grups, excepte el PP que es va abstenir. La regidora de Joventut –Natàlia Pleguezuelos– va ser l'encarregada de defensar aquesta proposta. Segons va argumentar, "el Departament de Joventut de Cambrils ve realitzant una planificació estratègica de les seves polítiques de joventut al llarg dels darrers setze anys (des del 2004). A dia d'avui, s’han confeccionat quatrePla Municipals de Joventut de Cambrils amb la seva part de diagnosi i amb participació dels joves per tal de definir els àmbits, programes i accions a seguir. El Pla Municipal de Joventut de Cambrils va lligat al Pla Nacional de Joventut de Catalunya en polítiques de joventut i, enguany, tots dos finalitzen la seva vigència".

Natàlia Pleguezuelos: "Aquest any 2020 havia de ser un any, no d'adaptació, sinó de preparació del Nou Pla"

Tal com va explicar la regidora de Joventut, "les circumstàncies derivades de la covid-19 han agreujat alguns dels aspectes que afecten la situació dels joves i que ja són estructurals (atur, precarietat laboral, segmentació del mercat laboral, índex de pobresa, criminalització del col·lectiu jove, etc.). En el que va d’any, hem hagut d’adaptar les polítiques previstes a les noves mesures de seguretat i salut, hem incorporat noves accions dins dels programes previstos en el PMJC, per donar suport al col·lectiu jove, com: "Joventut t’acompanya", atencions i formacions online, inscripcions i pagaments online, tarifació social per activitats de joves, servei de menjador per a joves inscrits a les activitats, actuacions en un format diferent... Ens hem anant adaptant aquesta nova situació".

De fet, segons va dir Pleguezuelos, "aquest any 2020 havia de ser un any, no d’adaptació, sinó de preparació del Nou Pla, incorporant processos presencials de participació. Estava previst que aquest 2020 es posés en marxa el projecte Atenewers, un projecte més estable de participació juvenil que alhora aportés necessitats i propostes des del col·lectiu jove". Donada la situació de pandèmia, tal com va afegir la regidora, "hem de tenir temps per analitzar cap a on va aquesta situació quant al col·lectiu jove per poder incorporar mesures al respecte. En aquesta situació d’incertesa veiem necessari disposar d’un marge de temps, any 2021, per recollir les noves necessitats dels joves". Per tot plegat, la regidora de Joventut va demanar la pròrroga d'un any més del pla actual i es va comprometre a elaborar el proper PMJC 2022-2025 durant el proper any 2021.

David Chatelain (PP): "La credibilitat per complir les dates és baixa i creiem que hi ha hagut temps suficient com per preparar el document perquè entrés en vigor quan pertoca i no amb un any de retard"

El portaveu del PP –David Chatelain– va afirmar que, "els retards en la redacció de documents i de plans no són cap novetat sinó més aviat el contrari. Hem parlat de documents oblidats que segueixen al calaix com són l'ordenança de convivència o el pla de mobilitat. Per tant tota premissa que marqui un compromís de dates per a l'equip de govern és més l'expressió d'un desig que altra cosa. Precisament, el fet que moltes accions de Joventut no s'hagin pogut dur a terme i, per tant, hi ha hagut menys càrrega de feina durant aquest període, doncs podria fer pensar que era el moment idoni per poder treballar tot aquest any 2020 per tenir aquest pla enllestit de cara al 2021. Per part seva han considerat fer-ho d'una altra manera i el nostre vot serà vot d'abstenció. La credibilitat per complir les dates és bastant baixa i creiem que hi ha hagut temps suficient com per preparar el document perquè entrés en vigor quan pertoca i no amb un any de retard".

Davant les crítiques de Chatelain, Pleguezuelos va replicar que, "les necessitats del joves han variat en aquest temps. El nostre pla va lligat al Pla Nacional de Joventut de Catalunya –que també s'ha prorrogat– per saber cap a on ens porta aquesta situació de pandèmia. No podem fer un pla sense saber les necessitats bàsiques dels joves. Necessitem aquest procés de participació i que ells mateixos ens diguin les seves necessitats".

Tant el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– com els grups del PSC i Cs van votar a favor, mentre que el PP es va abstenir.

Comenta aquest article