Camp

Salut

Disminueix un 25% les persones diagnosticades de VIH al Camp de Tarragona els darrers anys

Durant el 2019 s'han diagnosticat 27 persones, de les quals un 85% són homes

Per ACN

Imatge del llaç vermell, símbol de la lluita contra la sida
Imatge del llaç vermell, símbol de la lluita contra la sida | Cedida

El nombre de persones diagnosticades de VIH al Camp de Tarragona va a la baixa. Segons dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) en els darrers anys el descens ha estat del 25%, una xifra similar a la de la resta del país. A la regió, durant el 2019 es van diagnosticar 27 persones d'aquest virus, i tan sols una va agafar la sida. D'aquestes, un 85% van ser homes, la gran majoria d'entre 30 i 49 anys. El gran repte de cara al futur és reduir el 36% de diagnòstics tardans que encara hi ha, fet que milloraria la qualitat de vida de les persones infectades i reduiria el nombre de contagis. Tot i això, el subdirector de l'ASPCAT al Camp de Tarragona, Conrad Casas, va apuntar, ahir, que les dades del 2020 empitjoraran per la covid-19.

Casas va detallar que la principal via de transmissió del virus ha estat la sexual, i que els homes homosexuals són el 55% dels afectats. També va remarcar que "hi ha marge de millora" a l'hora de fer el diagnòstic, ja que en un 36% dels casos és tardà. "Un diagnòstic tardà implica la possibilitat que aquestes persones puguin contagiar-ne altres", ha dit. També té incidència en l'evolució del virus, ja que com més tard es detecti més afectació tindrà sobre la salut. Tot i això va indicar que s'ha millorat en aquest aspecte. Per Casas, "cal sensibilitzar les persones de risc per fer-se la prova".

La covid-19 tindrà un impacte negatiu en les dades de 2020

Paral·lelament però, va reconèixer que la covid-19 tindrà probablement un impacte negatiu en les dades del 2020. Ho va atribuir a que algunes persones que hagin pogut agafar el virus possiblement hagin estat reticents a l'hora d'acostar-se al CAP per por a agafar la covid. Tot i això va manifestar que "no hi ha evidències" que les persones amb VIH que també agafin la covid tinguin una evolució més greu del nou virus. "Si la malaltia crònica està controlada no té perquè haver-hi un risc més alt de tenir una covid greu", va concretar.

Per ajudar a combatre el VIH per tot el territori hi ha una xarxa d'entitats i organismes que treballen conjuntament. En el cas de la ciutat de Tarragona, hi ha el Grup de treball de Salut Sexual i VIH/sida de Tarragona, que les aglutina. El seu coordinador, José Luís Romero, va detallar que durant el 2019 el conjunt de les entitats van fer 422 tallers que van arribar a 6.387 persones. Amb tot es van fer 900 consultes i atencions i es van repartir 9.111 preservatius. També es va treballar amb col·lectius en situació de vulnerabilitat, com treballadors i treballadores sexuals o persones amb drogoaddiccions.

Comenta aquest article