Informació general

Commemoració

El consistori se suma al Dia Internacional Contra la Corrupció: «Reafirmem el nostre compromís per a combatre la corrupció en totes les seves formes»

L'ONU va proclamar la data del 9 de desembre com el Dia Internacional Contra la Corrupció amb l'objectiu de prevenir i conscienciar sobre aquests delictes

Per Berta Ruiz

Imatge de l'edifici consistorial
Imatge de l'edifici consistorial | Lluís Rovira i Barenys

En la sessió plenària telemàtica d'ahir al matí, tots els grups del consistori cambrilenc es van sumar al manifest del Dia Internacional Contra la Corrupció que es commemorarà el proper 9 de desembre. L'Organització de les Nacions Unides (ONU) va proclamar aquesta data amb l'objectiu de prevenir i conscienciar sobre aquests delictes als països membres. L'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza– va ser l'encarregada de fer lectura del text. Segons va dir, "a través d'aquesta iniciativa, l'ONU alertava dels efectes nocius de la corrupció a nivell institucional i econòmic, igual que ja es va fer amb la fixació d'objectius durant la Convenció de les Nacions Unides en la Resolució 58/4 de l'Assemblea General, contra la corrupció, aprovada en 2003 i que ha estat ratificada per 182 països fins avui. De manera paral·lela, l'Assemblea General de les Nacions Unides va voler donar impuls a la lluita contra la corrupció en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, plasmats en l'Agenda 2030".

"A Espanya, la corrupció és una de les principals preocupacions per als ciutadans"

Concretament, tal com va manifestar Mendoza, "en l'Objectiu número 16, recull la necessitat de promoure pràctiques més responsables, transparents, sostenibles i inclusives de cara a la gestió política. A Espanya, segons dades del baròmetre del CIS, la corrupció és una de les principals preocupacions per als ciutadans, per darrere de l'atur, els polítics i els problemes d'índole econòmic. Aquesta preocupació s'agreuja quan apareixen nous casos de corrupció, protagonitzats a nivell local, autonòmic i estatal. Recentment, hem sigut testimonis de com la Justícia ha emès resolucions condemnatòries relatives a xarxes fraudulentes i corrupció institucional quedant encara peces separades sobre les quals la recerca, per part de la Fiscalia, la UDEF i la UCO, continua".

"Necessitem dur a terme polítiques públiques més fermes a favor de la transparència i la rendició de comptes"

El manifest va seguir afegint que, "la repercussió d'aquests successos ha erosionat greument la legitimitat de la nostra democràcia i la confiança cap al sector públic. En conseqüència, necessitem dur a terme polítiques públiques més fermes a favor de la transparència i la rendició de comptes, així com traslladar als ciutadans que les mesures adoptades són suficients perquè aquests casos no tornin a repetir-se. Considerem que aquests objectius no poden aconseguir-se únicament mitjançant accions individuals, sinó que han de ser el producte d'un nou enfocament de gestió en el qual els governs locals, autonòmics i nacionals complementin la seva acció i on el diàleg constructiu entre el sector públic, el sector privat i la societat civil sigui constant".

Per tot plegat, tal com va manifestar l'alcaldessa, "reafirmem el nostre compromís per a combatre la corrupció en totes les seves formes, així com posar la transparència, la rendició de comptes i la participació ciutadana en el centre de les nostres agendes locals i globals. El Ple d'Ajuntament de Cambrils per unanimitat de les forces polítiques representades, se suma a la commemoració del Dia internacional contra la Corrupció fixat el 9 de desembre i, condemna expressament a la corrupció en qualsevol de les seves formes".

Comenta aquest article