Informació general

Comerç

Tomàs Sierra, president de la Unió de Botiguers: «La gent està molt desanimada; no es veu gent pels carrers i tots els sectors estan molt tocats»

Després de setmanes de tancament del sector de la restauració i de les restriccions decretades per frenar l'expansió del covid-19, el sector comercial afronta uns mesos d'incertesa econòmica

Per Berta Ruiz

Carrer del port sense gent, aquest mes de novembre
Carrer del port sense gent, aquest mes de novembre | Lluís Rovira i Barenys

"La gent està molt desanimada; no es veu gent pels carrers i tots els sectors estan molt tocats". Amb aquestes paraules ha definit el president de la Unió de Botiguers de Cambrils –Tomàs Sierra–la situació actual que viu el comerç cambrilenc actualment. Després de setmanes de tancament del sector de la restauració i de les restriccions decretades per frenar l'expansió del covid-19, el sector comercial afronta uns mesos d'incertesa econòmica. De fet, segons Sierra, "a Cambrils, hem de reconèixer –ens agradi o no– que la restauració crida molta gent i és un gran puntal" i, aquestes setmanes de tancament han propiciat que els carrers s'hagin buidat i, de retruc, també hagi baixat l'afluència als establiments comercials. "No hauríem de dependre tant de la restauració, hi ha moltes famílies que els seus membres estan dins del sector i ara es veuen a l'atur i sense ingressos, això és una cadena. A partir del mes de gener crec que encara ho patirem més; els carrers estan molt buits" ha dit Sierra. Després de la reobertura dels establiments de restauració –des del passat 23 de novembre–, el president de la UB confia que, "hi haurà una mica més de moviment, però el problema també està en el confinament municipal dels caps de setmana. Si el consum ha de ser de gent local, això també és més limitat. A més, hi ha molta gent que té por o incertesa a sortir i les notícies diàries tampoc ajuden massa". 

El president de la UB ha afegit que, "Espanya viu del turisme i si no hi ha turisme s'enfonsa. A Cambrils ens passa el mateix, perquè gairebé tot està enfocat al turisme. També els hem dit a l'Ajuntament que 'espavilin' amb el polígon industrial de Belianes; estem veient que si hi hagués un polígon que funcionés no hauríem de dependre tant de la restauració o del turisme". El sector comercial afronta amb incertesa els propers mesos. De fet, Sierra ha augurat que, "potser no tornarem a agafar el ritme fins a l'estiu, però encara no sabem si podrà venir la gent de fora o no". 

"Ja hi ha diverses botigues que ens han dit que un cop passi la campanya de Nadal tancaran"

L'afectació econòmica de mesos de tancament –durant el confinament de primavera– i la reducció de les vendes ja està tenint efectes en alguns establiments comercials locals. Tal com ha apuntat Sierra, "ja hi ha diverses botigues que ens han dit que un cop passi la campanya de Nadal tancaran. Algunes tancaran definitivament i d'altres s'esperaran a veure què passarà per Setmana Santa. Fins aleshores algunes tancaran aquests mesos perquè no surten els números i de cara a Setmana Santa decidiran. Cal dir que hi ha moltes botigues que, gràcies a la solidaritat dels propietaris dels locals, han pogut tirar endavant per la reducció del preu del lloguer. Molts d'aquests propietaris prefereixen tenir una persona que paga i que compleix i els han ajudat d'aquesta manera; això et dóna l'esperança de seguir treballant". Per a Sierra, "els carrers que tenen botigues tenen molta vida, mentre que els que no en tenen, estan buits. Això és el que haurien d'incentivar des de les administracions: donar facilitats perquè la gent pugui obrir un local i no posar més traves. O el tema dels impostos i les taxes: enguany calia pujar-los?". 

Per altra banda, Tomàs Sierra també ha lamentat les dificultats per accedir a les ajudes per part de la Generalitat. "No pot ser que obrin la convocatòria a les 9 del matí i a les 9.10 ja estigui tot col·lapsat i bloquejat i, l'endemà diguin que està tot adjudicat. A més, no sabem de ningú que hagi rebut cap d'aquestes ajudes. On van a parar?". Pel que fa a les ajudes municipals, Sierra ha comentat: "a veure com aniran, perquè fa 6 mesos que ho estan dient" –recordem que la convocatòria va sortir aquesta setmana–. D'altra banda, el president de la UB sí ha aplaudit la inversió que es farà des del consistori cambrilenc en un augment de la il·luminació nadalenca. "Estem contents amb aquest increment de les llum; al menys que la gent s'animi una mica a sortir, perquè tots plegats estem una mica desanimats". 

Comenta aquest article