Informació general

Judici 17 i 18-A

Onzè dia de judici: els nombrosos intents dels membres de la cèl·lula de Ripoll per llogar furgonetes a diversos particulars

Un dels testimonis va explicar, en la sessió d'ahir, que Younes Abouyaaqoub va argumentar que volia que el préstec fos "entre musulmans"

Per ACN

Captura de pantalla de la senyal institucional del segon principal acusat al judici del 17-A, Driss Oukabir, a l'Audiència Nacional
Captura de pantalla de la senyal institucional del segon principal acusat al judici del 17-A, Driss Oukabir, a l'Audiència Nacional | Cedida (Senyal Audiència Nacional)
L'onzè dia de judici, celebrat ahir a l'Audiència Nacional, es va centrar en conèixer com la cèl·lula de Ripoll va tractar de llogar furgonetes a diversos particulars argumentant que era per a fer una mudança. En la sessió d'ahir, tres testimonis van donar detalls d'aquests moviments previs als atemptats. Un d'ells –que coneixia a Younes Abouyaaqoub perquè va comprar al jove de Ripoll un cotxe l'any 2016 per 'Wallapop'–, va rebre una trucada dos mesos abans de l'atemptat en la qual l'autor material de l'atropellament de la Rambla li demanava la seva furgoneta "per fer una mudança", però la volia sense conductor. Abouyaaqoub va argumentar que volia que el préstec fos "entre musulmans" però que li pagaria. El testimoni –que utilitzava la furgoneta per fer mudances–, s'hi va negar i va dir que ho provés a través d'empreses de lloguer. La suposada mudança era des d'Alcanar a Tarragona, segons va dir Abouyaaqoub al testimoni.

Nombrosos intents per aconseguir llogar una furgoneta

Els autors dels atemptats també van demanar al propietari d'una botiga de comestibles de Sant Carles de la Ràpita que els deixés la seva furgoneta. De fet, hi van anar presencialment a la botiga a fer la petició. Aquest testimoni va explicar que li van dir que la necessitaven per moure uns "trastos" per un canvi d'habitatge. El propietari es va negar a deixar-los el vehicle. En la sessió d'ahir també va declarar un familiar llunyà de Youssef Aalla, a qui el propi Youssef va trucar per demanar-li la seva furgoneta "per una mudança". El testimoni va explica que es va negar a deixar-la perquè ell "no deixa el seu vehicle a ningú".
 
Per altra banda, un treballador de la companyia 'Rent a car', de lloguer de vehicles a Castelló, va rebre una trucada d'un membre de la cèl·lula de Ripoll, el 16 d'agost del 2017, en què la qual demanava llogar una furgoneta de forma "urgent". El testimoni explica que el va sobtar que li digués que trucava de Barcelona, però que digués que en una hora podia passar a recollir-la. Finalment, aquesta companyia tampoc els va llogar cap vehicle perquè no hi havia cap disponible. També va testificar el propietari d'un restaurant on va treballar Youssef Aalla a qui va trucar el 16 d'agost al migdia demanant que li llogués un vehicle 4x4. El testimoni es va negar a fer-ho i li va recomanar que mirés de llogar-ne a Puigcerdà.

Inspecció d'indicis dels Mossos

En la sessió d'ahir també van testificar dos Mossos d'Esquadra que van realitzar informes sobre indicis que es van trobar sobre els atemptats a diversos escenaris. Un dels agents va explicar que a casa dels Aalla van trobar la meitat d'un mapa de França, així com de Niça i Marsella. Hi havia diverses anotacions entre les quals: "centre de la ciutat atac expert cosí". També van trobar un llistat de poblacions turístiques catalanes, la majoria de la costa que estaven ordenades per ordre geogràfic des de l'àrea de Girona fins a Tarragona passant pel Maresme. Va apuntar que aquests municipis podrien tractar-se de "possibles objectius". A la llista hi havia noms de poblacions ratllats, però no han pogut determinar el perquè.

Entre els objectes localitzats, també va destacar la troballa de banderes d'Estat Islàmic a la casa d'Alcanar així com manuscrits en els quals s'identifiquen com a "soldats" de l'organització terrorista. Un dels documents fa referència a la data de diumenge 20 d'agost del 2017 –escrita en àrab–, en el qual fan referència a la jihad i a la "terra usurpada d'Al-Àndalus". Els agents van explicar que també es van trobar aparells electrònics i diferent documentació, entre d'altres objectes.

També van testificar agents de la Guàrdia Civil sobre els viatges a Bèlgica de membres de la cèl·lula entre els quals hi havia l'imam Abdelbaki Es-Satty o Mohamed Houli. Van afirmar que no s'ha pogut determinar cap vincle dels viatges amb xarxes terroristes. A la sessió d'ahir dijous estava previst que testifiqués el tiet del tercer principal acusat, Saïd Ben Iazza, però no se'l va poder, perquè sembla ser que l'home passa temporades al Marroc.

Comenta aquest article