Informació general

Dia internacional contra la violència envers le

25-N: «Ens dirigim a vosaltres, els agressors, amb un clar recordatori: no tindreu espai per a la impunitat»

Avui, 25 de novembre, amb motiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, l'Ajuntament de Cambrils ha realitzat un acte en el què s'ha fet lectura del manifest institucional

Per Berta Ruiz

Lectura del manifest institucional, aquest matí, a la plaça de l'Ajuntament
Lectura del manifest institucional, aquest matí, a la plaça de l'Ajuntament | Berta Ruiz

Avui, 25 de novembre, amb motiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, l'Ajuntament de Cambrils ha realitzat un acte aquest matí–davant de les escales de la Casa de la Vila– en el què s'ha fet lectura del manifest institucional. Ha estat un acte en petit format, on hi han participat bona part dels regidors del consistori, membres dels cossos de seguretat i diferents treballadors municipals. S'han ubicat amb la distància de seguretat pertinent i l'alcaldessa –Camí Mendoza–, juntament les dones regidores de l'equip de govern –Marta Borràs, Cinta Ballesté, Natàlia Pleguezuelos i Hèléne Arcelin–Camí Mendoza– han llegit l'escrit.

Per començar, l'alcaldessa ha recordat que, "enguany, fa 60 anys que van ser assassinades les germanes Mirabal, tres activistes polítiques i membres actives de la resistència. En honor a elles es va establir aquesta data com a Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Des de llavors, no han cessat els esforços de moviments socials, feministes i de tots els àmbits per a eradicar les violències masclistes. També és cert que ja fa uns anys que, diverses iniciatives populars, anuncien que el temps s'ha esgotat per als agressors masclistes: el #NoEstàsSola, el #Metoo i el #YoSiTeCreo. El repte és enorme: es tracta de canviar la societat i destruir el poder patriarcal. Cal enfortir l'estratègia i el compromís comú per erradicar totes les formes de violència masclista, les que es produeixen en l'àmbit de la parella i l'exparella o en l'àmbit familiar".

"Ens dirigim als homes que esteu en contra d'aquestes violències: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu, no sigueu còmplices amb els vostres silencis"

La regidora Marta Borràs ha afegit que, "els agressors adapten la violència obrint esquerdes noves per a seguir avançant, adaptant-se a les circumstàncies. El confinament ens ha demostrat que, qui volia exercir el control sobre les dones i les nenes ho ha tingut més fàcil que mai".

Per la seva part, la regidora Cinta Ballesté ha continuat dient que, "aquest és l'any en el qual hem après que, contràriament al que crèiem, el lloc més segur per a les dones i les nenes pot ser el carrer, les places o els llocs on fem vida; mentre que la llar –allò que ens havien ensenyat com a refugi, pot ser l'espai més perillós per a nosaltres".

El manifest ha seguit de la mà de la regidora Natàlia Pleguezuelos que ha recordat que, "quan hem tornat a ocupar els carrers i els nostres llocs, els masclistes han vist que perdien aquest poder. És per això que els majors episodis de violències han estat, precisament, quan s'ha produït el desconfinament. El nombre de trucades i atencions s'ha vist incrementat en xifres tristament històriques. De del conjunt de les administracions manifestem el nostre ferm compromís en seguir treballant per desplegar polítiques públiques per posar fi a totes les violències masclistes".

Per acabar, la regidora Hèléne Arcelin ha llegit: "ens dirigim a totes aquelles dones que han resistit la violència i han buscat el moment idoni per explicar-ho; també a les que no podien i el seu veïnat ha alertat sobre la situació que patien, a les que han pogut escapar. Finalment, ens dirigim als homes que esteu en contra d'aquestes violències i sabeu que un dels vostres amics, familiars o coneguts les exerceixen: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu, no sigueu còmplices amb els vostres silencis. I per últim, ens dirigim a vosaltres, els agressors, amb un clar recordatori: no tindreu espai per a la impunitat".

Des de l'any 2003 –en què es van començar a registrar els feminicidis fins el dia d'avui–, a Espanya, han estat assassinades 1.074 dones a mans de les seves parelles i/o exparelles. Per totes elles i els seus éssers estimats, s'ha clos l'acte amb un minut de silenci.

Acte institucional, celebrat aquest matí, amb motiu del Dia internacional contra la violència envers les dones (Berta Ruiz)

 

Comenta aquest article