Informació general

Conflicte

El PSC lamenta que el govern municipal hagi tardat dos anys en apartar un conserge del seu lloc de treball investigat per assetjament

L'Ajuntament assegura que al seu moment, "la pròpia treballadora, coneixedora del protocol, va demanar que no volia que s'obrís si la situació es mantenia controlada"

Per Lluís Rovira i Barenys

Façana de l'edifici consistorial
Façana de l'edifici consistorial | Berta Ruiz

El grup municipal del PSC va reaccionar, ahir, a través d'una nota informativa a l'article publicat pel Diari de Tarragona que assegurava que l'Ajuntament "havia apartat un conserge investigat per assetjar una treballadora municipal durant dos anys". Ana López, portaveu del PSC, se n'alegrava de que "per fi, el govern de Cambrils hagi decidit actuar i hagi pres mesures cautelars davant d’una situació d’assetjament que fa més de dos anys que venim denunciant. Lamentem profundament el patiment d’aquesta persona que ha estat assetjada per un company de treball i que dia rere dia ha hagut de trobar-se’l cara a cara a la feina. Davant d’un conflicte laboral d’aquesta índole s’han d’aplicar mesures d’ofici ”.

El conserge, però, ahir va acudir al seu lloc de treball i és per això que Ana López expressava la seva sorpresa perquè aquesta situació. Es dóna la circumstància que l’actual portaveu del PSC-ara a l’oposició-quan ostentava el càrrec de regidora de l’àrea de promoció Econòmica  (a la que estan adscrites víctima i agressor) ja va signar un informe amb data 31 de juliol de 2018 redactat per la tècnica de l’àrea alertant de la greu situació que estava succeint al centre de treball municipal i ho va posar en coneixement tècnic i polític. Segons López, “ no és de rebut que ara diguin que no saben res de l’informe; perquè aleshores ho vaig posar en coneixement del govern del qual formava part, ho vaig parlar amb l’alcaldessa; i també perquè ho vam parlar amb el secretari i Recursos Humans. Al meu entendre hi ha hagut una negligència del govern per inacció, per passivitat, per desinterès... no puc entendre perquè no han fet res tot i les reiterades pressions polítiques a nivell de juntes de portaveu, comissions informatives i, posteriorment, també a través de plenaris ”, apuntava López.

La regidora també afirma que“un cop el PSC va deixar el govern, després de les eleccions del 2019, vaig advertir al regidor entrant quina era la situació que es donava a l’àrea, perquè hi havia un informe que recollia les conductes inadequades d’aquest treballador ”. I, fins i tot, assegura López que“ vaig suggerir que se li apliqués un acomiadament improcedent, un cop coneguda una sentència judicial de juliol del 2019 que condemnava al conserge per abusos sexuals a una menor; ja que des dels serveis jurídics de l’Ajuntament ens deien que no podem actuar si la sentència no era ferma ” (la sentència que està recorreguda per l’acusat). Per López, aquesta “reincidència”en la conducta era prou significativa com per seguir endavant amb un acomiadament.

El PSC demana que es revisin els protocols d'actuació municipals

El PSC, vist com s’ha portat aquest cas, demana que es revisin els protocols d’actuació municipals. Segons López, “políticament no entenem que després de tenir un informe a les mans amb aquestes greus acusacions, tot i que aleshores la víctima no va voler denunciar, no s’hagi actuat d’ofici fins dos anys després, quan el Diari de Tarragona va demanar explicacions a les parts implicades per escriure una notícia”. I afegeix que,“quina casualitat, el dia abans que surti l’article des del govern mouen fitxa i han retirat el conserge del seu lloc de treball durant 15 dies a l’espera de veure què fan”.“ Sospitem que aquest informe ha estat guardat a un calaix, sense poder arribar a entendre el perquè s’ha dut a terme una inacció manifesta davant d’un assetjament manifest ”, ha conclòs Ana López.

L'Ajuntament assegura que al seu moment, "la pròpia treballadora, coneixedora del protocol, va demanar que no volia que s'obrís si la situació es mantenia controlada"

Fonts de l'Ajuntament asseguren que no es va apartar el conserge del seu lloc de treball aquest divendres sinó que "se li va enviar un ofici perquè no acudís al lloc de treball" tot i que el conserge va decidir acudir-hi. D'altra banda des de l'Ajuntament s'assegura que els fets, al seu dia, "es van tractar directament entre el departament afectat i els serveis jurídics. Posteriorment, es va comunicar el resultat al departament de Recursos Humans de l'Ajuntament mitjançant correu electrònic informatiu. A la treballadora se li va lliurar el protocol de prevenció i abordatge de l'assetjament sexual i per raó de sexe. Amb aquesta informació va ser la treballadora la que va declinar iniciar cap tipus de procediment. Així doncs, en relació al procediment d'actuació no es va obrir cap instrucció perquè la pròpia treballadora, coneixedora del protocol, va demanar que no volia que s'obrís si la situació es mantenia controlada. D'altra banda, la part política, coneixedora dels suposats fets, va considerar en aquell moment que el millor era respectar la decisió de la treballadora."

L'Ajuntament assegura que no té constància que s'hagin produït fets d'aquests tipus des del 2018, "Ara, dos anys més tard, la treballadora ha manifestat que vol tirar endavant el procediment intern per aquells fets i per això l'Ajuntament ha posat en marxa el protocol i prendrà totes les mesures que determini el procés d'instrucció".

Comenta aquest article