Informació general

Urbanisme

Enric Daza, regidor d'Urbanisme: «Treballem en trossejar les fases pendents al barri de la Llosa i fer-les en projectes més petits»

De moment, segons ha avançat el regidor d'Urbanisme, aquest mateix dimarts va sortir a licitació la redacció del projecte d'arranjament del carrer de les Orquídies, una de les avingudes principals del barri

Per Berta Ruiz

Carrer de les Orquídies al barri de la Llosa
Carrer de les Orquídies al barri de la Llosa | Lluís Rovira i Barenys

La tardor de l'any 2008 s'iniciaven les obres de remodelació integral del barri de la Llosa. Aleshores s'iniciava la fase 1 d'un projecte que es va dividir en 3 fases. Aquesta primera part de l'obra s'enllestia abans de l'estiu de 2010 i el compromís del govern municipal del moment va ser que les fases 2 i 3 s'impulsarien a continuació, però no va ser així. Deu anys després, la remodelació del barri segueix sent una reclamació històrica per part de l'Associació de veïns del barri de la Llosa.

Sobre aquesta remodelació, segons informacions facilitades pel departament d'Urbanisme de l'Ajuntament de Cambrils, el projecte redactat l'any 2006 es va dividir en tres fases: la fase 1 que comprenia l'espai entre el carrer de les Orquídies i la via del tren; la fase 2 incloïa els carrers situats entre el càmping la Llosa i la urbanització l'Albereda, i la tercera comprenia des del camí de les Lloses, a l'esquerra del càmping la Llosa, fins a tocar del sector 9, és a dir, fins a l'avinguda dels Gladiols. Els pressupostos d'execució per contracta de les fases (sense incloure IVA) es desglossava en: fase 1 (5.073.152,22 euros), fase 2 (3.575.589,83 euros) i fase 3 (2.466.417,96 euros). La suma de les fases 1, 2 i 3 era d'11,1 milions d'euros. Posteriorment, es va reformar el límit de la fase 1 –excloent el carrer de les Orquídies per poder estudiar l'organització del trànsit entre la zona de Ponent i el nucli urbà–. El pressupost final d'aquesta fase 1 quedava reduït en 3,6 milions d'euros. Per tant van quedar pendents d'executar el carrer de les Orquídies de la fase 1, i les fases 2 i 3 senceres. L'import pendent és de 7,4 milions d'euros.

Enric Daza: "Els projectes s'haurien de revisar, actualitzar i aconseguir abaratir-los"

Sobre tot plegat, el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament –Enric Daza– ha explicat a revistacambrils.cat que: "aquest és un tema que ve del passat, des de fa molts anys i crec que són uns projectes que van en la línia del que succeïa en els temps del boom de la construcció quan l'economia estava en una situació en la què ara, evidentment, no ens trobem. Aquests projectes no estan adaptats ni a les necessitats ni a les possibilitats actuals que tindria l'Ajuntament en impulsar-ho. Què vull dir amb això? Doncs que, com a mínim, s'haurien –com hem fet amb la rambla de Jaume I– revisar, actualitzar i aconseguir abaratir-los. Aquesta és la primera acció que faria amb aquests dos projectes perquè són d'unes xifres importants per a la capacitat dels pressupostos anuals que té l'Ajuntament".

"El que sí vaig dir en el seu moment a la presidenta de l'Associació de veïns del barri de la Llosa és que treballaríem en la possibilitat de trossejar aquestes fases i fer-ho en projectes més petits"

Per altra banda, Daza ha apuntat que, "tenim una sèrie de compromisos dins del PAM (Pla d'Acció Municipal), on vam consensuar els projectes a tirar endavant durant el mandat i hi ha tres projectes prioritaris com són l'avinguda de l'Esport, la rambla de Jaume I i l'avinguda de la Diputació. Hi tenim les energies dipositades en aquests. El que sí vaig dir en el seu moment a la presidenta de l'Associació de veïns del barri de la Llosa és que treballaríem en la possibilitat de trossejar aquestes fases i fer-ho en projectes més petits i així podríem avançar i aconseguir que la Llosa –igual que altres barris– anés patint canvis positius. Començaríem per aquí i em vaig comprometre a fer el projecte –que no vol dir impulsar-ho–, però com a mínim redactar un projecte més petit del carrer de les Orquídies. Tenim aquesta avinguda, que és d'interès general, i que connecta amb els barris de Ponent. Aquesta obra potser costaria una tercera part del que es preveia inicialment. Li vaig donar el meu compromís de tenir el projecte a l'armari de l'Ajuntament per impulsar-ho en el moment que hi hagués disponibilitat”. Precisament, aquest mateix dimarts, va sortir a licitació la redacció del projecte per a l'arranjament del carrer de les Orquídies, segons ha avançat Daza.

"Som conscients del mal estat del barri i el que faríem seria impulsar el projecte del carrer de les Orquídies"

El regidor d'Urbanisme ha comentat que, "som conscients del mal estat del barri i el que faríem seria impulsar el projecte del carrer de les Orquídies. Les fases 2 i 3, tal com s'ha parlat tots aquests anys, si hem de ser realistes necessitaríem tot un mandat per fer aquesta acció. Cal desglossar i fer projectes més petits per tal que, en els propers anys, puguem tenir el barri com es mereix. Aquest desglossament passa principalment per atacar aquesta avinguda principal que és d'interès general. També hi ha altres problemàtiques en altres barris que fan reclamacions històriques –aquesta de la Llosa n'és una– però amb la realitat actual haurem d'anar responent problemàtica per problemàtica i anar aportant petites solucions que poden ser grans, perquè si no fas res el problema existeix en tota la seva magnitud. Fent petites accions, crec que podrem avançar i en els propers anys tenir el barri solucionat. Som conscients que al barri tenen molts problemes de mobilitat, de voreres que no compleixen amb el tema de l'accessibilitat, no deixo d'afrontar la problemàtica”.

"Si fem petits projectes sempre hi ha romanents que et permeten impulsar-los"

Per altra banda, el regidor d'Urbanisme ha explicat que, "una bona estratègia, de cara als ajuntaments que puguin venir en el futur, i sobretot per l'absència de projectes preparats a l'armari que jo em vaig trobar com a regidor seria tenir-ne sempre de preparats. Cada any comptem amb uns romanent que ens permeten fer algunes obres financerament sostenibles. Hi ha una quantitat de diners que es pot invertir en tema d'obres, d'il·luminació... Des de Serveis ja existeixen aquests projectes, però quan parlem de projectes d'obra pública –de grans projectes de ciutat–, hem trobat a faltar tenir una bona col·lecció de projectes a l'armari i sobretot si són petits. Si fem petits projectes sempre hi ha romanents que et permeten impulsar-los. Això, d'any a any, podríem veure molt de canvi i fer possible que els projectes tiressin endavant”.

Comenta aquest article