Informació general

Covid-19

La reobertura d'activitats a partir del dilluns 23 es farà per trams de quinze dies de durada cada tram

Salut defensa aixecar restriccions per la "bona tendència" tot i que encara no s'hagi superat el pic assistencial

Per ACN

Carrer de Sant Jordi, a principis d'aquests mes de novembre
Carrer de Sant Jordi, a principis d'aquests mes de novembre | Lluís Rovira i Barenys

El Govern prepara un pla per reobrir activitats a partir del 23 de novembre per trams que tindran una periodicitat de quinze dies, tal com va avançar la consellera de Salut, Alba Vergés, ahir dilluns. El pla es compartirà al llarg d'aquesta setmana amb els sectors implicats. En roda de premsa, els responsables sanitaris van defensar que es comencin a aixecar de forma progressiva les restriccions a partir de dilluns per la "bona tendència" de les dades de contagis dels últims dies, tot i que no s'hauran assolit tots els objectius marcats, sobretot en l'ocupació de les UCI. Vergés va assenyalar que, tot i que fa uns dies Catalunya va superar el pic de contagis de la segona onada, encara no s'hi ha arribat pel que fa a l'impacte assistencial. 

Salut vol que la reobertura de les activitats tancades per la segona onada de la covid-19 i l'aixecament de les altres mesures es faci de forma progressiva i, segons va indicar la consellera, el pla s'organitzarà per trams de quinze dies, que és el període de referència per monitoritzar l'evolució de la pandèmia. 

Es preveu que aquest pla tingui tres o quatre trams, però la consellera no en va voler avançar més detalls, en espera de poder-lo exposar als sectors implicats al llarg de la setmana. Segons va apuntar la setmana passada la mateixa consellera, el pla començarà per les activitats a l'aire lliure, incloent les terrasses dels bars i restaurants, ja que, com a principi general, els exteriors són espais més segurs que els interiors pel que fa a la propagació del virus. "Creiem que ens podem comprometre a partir del 23 amb aquesta reobertura, però hem d'explicar també que comporta assumir certs riscos", va reconèixer la consellera, que va assegurar que des de Salut defensen el principi de "prudència" a la vegada que intenten trobar "equilibris" amb la "vitalitat econòmica i social". 

Tres paràmetres indicadors

Alba Vergés va ratificar el compromís del Govern de començar la reobertura a partir de dilluns que ve tot i que des de Salut certifiquen que encara no s'haurà assolit almenys un dels tres objectius marcats, que és que com a màxim hi hagi 300 pacients ingressats amb covid-19 a les UCI. Actualment hi ha 587 pacients, segons la darrera actualització de les dades de Salut. Segons les últimes previsions, el proper dilluns n'hi haurà uns 400. Ara bé, la consellera va defensar que la velocitat de propagació del virus (Rt) es manté per sota d'1 de forma sostinguda des de fa dies i això significa que el nombre de contagis continuarà baixant. Aquest és el primer objectiu que, si no hi ha cap canvi inesperat, sí que es complirà. 

El segon és que el nombre de casos diaris de coronavirus sigui de 1.000 -una xifra, en qualsevol cas, molt elevada, segons els experts-. Actualment s'estan declarant prop de 3.000 casos diaris, mentre que a finals d'octubre se'n van estar declarant uns 5.000 cada dia. Caldrà veure com evoluciona aquesta dada en els propers dies. 

Si bé les previsions de Salut era que Catalunya superés el pic de l'impacte assistencial al llarg de la setmana passada, Vergés ha afirmat que encara no s'hi ha arribat i que encara no s'ha doblegat la corba dels ingressos. El 6 de novembre, Salut va certificar que s'havia superat el pic de contagis de la segona onada i han de passar uns dies perquè la baixada de contagis es traslladi també al sistema sanitari, sobretot als hospitals. La consellera ha demanat la col·laboració de tota la societat per "evitar anar endarrere" quan comenci la reobertura. "En l'estat actual, el sistema sanitari es pot veure molt perjudicat si no fem bé aquesta reobertura", ha advertit.

Comenta aquest article