Informació general

Detencions

La Policia Nacional desmantella una organització criminal que regularitzava estrangers amb empadronaments fraudulents

Per Redacció

Imatge de l'operació policial a càrrec de la Policia Nacional
Imatge de l'operació policial a càrrec de la Policia Nacional | Cedida (Policia Nacional)

Agents de la Policia Nacional han desarticulat a Tarragona, una organització criminal presumptament dedicada a l'empadronament massiu i fraudulent de ciutadans estrangers –en la seva majoria en situació irregular– amb l'objectiu d'obtenir beneficis socials o per a tramitar el permís de residència. La investigació es va iniciar l'agost de l'any passat, quan els agents van tenir coneixement que s'estaven utilitzant determinats certificats d'empadronament a la ciutat de Tarragona per dur a terme tràmits oficials quan mai havien residit en els domicilis investigats.

81 persones donades d'alta en un dels domicilis

Seguint el rastre d'aquests empadronaments es va poder determinar que s'estaven utilitzant de forma massiva dos domicilis del barri de la Floresta i uns altres dos de Torreforta. En un d'aquests domicilis s'havien donat d'alta de forma simultània fins a 81 persones, arribant a un total de 143 altes irregulars detectades. La investigació va conduir fins una persona identificada com el responsable d'aquesta trama, qui establia contacte amb una àmplia xarxa d'intermediaris per a captar, per un costat, persones interessades en cedir els seus habitatges per a empadronar a tercers a canvi de diners i, per altra banda, captar ciutadans estrangers interessats en pagar per a obtenir els corresponents certificats, empadronant-se en aquests habitatges sense arribar mai a residir-hi.

L'organització podria haver obtingut 100.000 euros de benefici

S'arribaven a pagar 500 euros per l'obtenció de l'alta del padró en alguns dels domicilis investigats. El lucre resultant d'aquesta activitat il·legal puja a més de 50.000 euros i podria haver-se elevat fins prop dels 100.000 euros en concepte de manteniment de l'alta en el padró i la realització de diverses gestions com, fins i tot, l'obtenció de la Targeta Sanitària Individual del Servei Català de la Salut.

La captació d'estrangers, en la seva majoria d'origen marroquí en situació irregular, per part d'aquesta xarxa delictiva s'estenia més enllà de Tarragona. També es van detectar contactes amb individus empadronats il·lícitament procedents de poblacions com Salou, Reus, Lleida, Múrcia o fins i tot, ciutadans recents arribats de l'estranger.

Fruit de l'operatiu policial es va aconseguir detenir un total de 15 persones com a presumptes autors de delictes de falsedat documental, afavoriment de la immigració irregular, amenaces, coaccions i pertinença a organització criminal. El jutjat competent va ordenar l'ingrés a presó provisional de quatre d'aquests, entre els quals hi ha el presumpte autor intel·lectual i promotor de la trama desarticulada. La investigació segueix oberta. L'operació policial ha estat desenvolupada pels agents de la UCRIF depenent de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria Provincial de Tarragona.

Comenta aquest article