Informació general

Platges

L'empresa municipal Ingesòl continuarà amb la gestió del servei de platges, malgrat l'anunci de la seva dissolució

Els grups de l'oposició van votar-hi en contra –excepte el PSC que es va abstenir– argumentant no entendre aquesta decisió. Al setembre, el govern anunciava la seva intenció de dissoldre l'empresa

Per Berta Ruiz

Gent passejant per la platja del Regueral, a principis d'aquest mes d'octubre
Gent passejant per la platja del Regueral, a principis d'aquest mes d'octubre | Lluís Rovira i Barenys

El plenari telemàtic celebrat el passat dilluns va aprovar l'encàrrec de gestió del servei de neteja i manteniment de les platges i del seu mobiliari a l'entitat pública empresarial Ingesòl EPEL. Tots els grups de l'oposició van votar-hi en contra –excepte el PSC que es va abstenir– argumentant no entendre aquesta decisió. Recordem que aquest passat mes de setembre, l'equip de govern anunciava la seva intenció de dissoldre l'empresa municipal i integrar els seus serveis dins de l'organigrama de l'Ajuntament.

Lluís Abella: "És cert que avui fem un encàrrec de gestió a una empresa que fa ben poc hem anunciat la seva dissolució, però donada la complexitat de l'empresa, primer hem de fer d'anàlisis corresponent"

L'encarregat d'explicar els detalls d'aquest punt va ser el regidor de Serveis –Lluís Abella–. Segons va dir aquest encàrrec es va iniciar l'any 2010 amb la gestió del servei de neteja de les platges i, posteriorment, l'any 2016 es va completar amb el muntatge, desmuntatge i manteniment del mobiliari. Tal com va apuntar els objectius del serveis són: la neteja de platges per mitjans manuals i mecànics, la retirada dels residus, el condicionament de les platges i la seva intervenció per causes extraordinàries, el manteniment d'un correcte estat de la sorra i tots els elements de les platges". Abella va reconèixer que, "és cert que avui fem un encàrrec de gestió a una empresa que fa ben poc hem anunciat la seva dissolució, però donada la complexitat de l'empresa, primer hem de fer d'anàlisis corresponent i un cop decidit definirem el funcionament dels encàrrecs actuals. Aquests protocols tenen la seva durada i les platges no es poden deixar de banda, sinó que hi hem d'estar al damunt".

Joan M. Artigau (no adscrit): "Avui se'ns proposa que aprovem un encàrrec de gestió de la neteja de les platges d'una empresa que volem liquidar"

El regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va recordar que el passat 23 de setembre l'equip de govern va anunciar la seva intenció de dissoldre l'empresa, "però avui se'ns proposa que aprovem un encàrrec de gestió de la neteja de les platges d'una empresa que volem liquidar. Per un costat, em satisfà que se'ns hagi fet cas –portem demanant la dissolució des del començament del mandat– però, ara de sobte, sembla que tot són presses. Hi ha alguna cosa que s'està cremant a la cuina de l'Ajuntament –que nosaltres no sabem– i hem de córrer tots a apagar el foc? Ara, aprovar l'encàrrec de gestió de la neteja ja és massa tard quan queden 6 mesos, si tot va bé i el covid ens ho permet, per començar al campanya de Setmana Santa quan caldria tenir les platges en òptimes condicions per poder gaudir-les". Artigau també va apuntar que el contracte està exhaurit i s'han anat fent pròrrogues de contractes. El regidor va demanar que, "cal urgentment la redacció d'un contracte pel servei de neteja de platges adaptat a les necessitats actuals. No tinc clar qui ho ha de redactar si Ingesòl –l'empresa que volem liquidar– o el propi Ajuntament. Sigui qui sigui, ja fem massa tard per la propera temporada, com sempre". Per tot plegat va votar en contra.

David Chatelain (PP): "No té massa sentit de seguir dotant de contingut una empresa que està assenyalada per al seu tancament"

Per la seva part, el portaveu del PP –David Chatelain– va comentar que, "el govern ha decidit liquidar l'empresa després que més d'un any demanant el tancament de l'empresa. Votarem en contra de donar aquest encàrrec de gestió, perquè no té massa sentit de seguir dotant de contingut una empresa que està assenyalada per al seu tancament. La gestió de neteja de platges ha estat font de problemes durant els darrers anys. L'encàrrec de gestió arriba dos anys més tard del que tocava, això és una prova fefaent d'una deixadesa que és inexplicable. Dos anys sense encàrrec de gestió han fet que es multipliquessin els problemes de pagament a proveïdors i un descrèdit de la pròpia empresa. Per tant, seria lògic recuperar la neteja de les platges des de l'Ajuntament, accelerant els terminis per a la dissolució d'Ingesòl en comptes de mantenir l'agonia. No podem votar a favor perquè el que es fa és retardar la crònica d'una mort anunciada. Tanquin abans possible Ingesòl. No cal que es faci cap encàrrec: dissolguin l'empresa i tots viurem més tranquils". El PP va votar en contra. 

Ana López (PSC): "Votarem abstenció, perquè som conscients que el servei s'ha de donar i ara mateix no hi ha una altra fórmula"

Des del PSC, la seva portaveu Ana López va explicar que el seu grup havia debutat si votar en contra o abstenir-se, "perquè tot el que s'ha explicat és un despropòsit. Al final votarem abstenció, perquè som conscients que el servei s'ha de donar i ara mateix no hi ha una altra fórmula, però la gestió de tot plegat ha estat un desastre. Empreses contractades amb endarreriments de pagaments és absolutament intolerable i un total descontrol. Recordo que la persona encarregada de supervisar els treballs es va jubilar l'any passat i encara no ha estat substituïda. Per què no s'ha cobert la plaça?"

Juan Carlos Romera (Cs): "El que han de fer és la dissolució immediata de l'empresa"

Per la seva part, el portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– va celebrar que l'equip de govern s'hagués sumat a l'opinió de l'oposició sobre la necessària dissolució de l'empresa però va preguntar: "per què ens porten avui a l'extensió d'aquest calvari que suposa per als comptes de l'Ajuntament? Per què volen renovar l'encàrrec? Per continuar amb els endarreriments en els pagaments a proveïdors? Per continuar amb les despeses del personal directiu? No entenc els motius. El que han de fer és la dissolució immediata de l'empresa". El seu grup també va votar en contra.

Lluís Abella: "La dissolució de l'empresa ja s'ha començat a bellugar, però té uns terminis de treball i no es pot fer d'avui per demà"

Per contestar les crítiques de l'oposició, el regidor de Serveis –Lluís Abella– va explicar que "la dissolució de l'empresa ja s'ha començat a bellugar, però té uns terminis de treball i no es pot fer d'avui per demà. A més estem en un període d'analitzar què volem fer amb els encàrrecs de serveis que té l'empresa Ingesòl. Un cop estigui fet, l'empresa es dissoldrà. És cert que anàvem tard amb l'encàrrec però és necessari que el fem perquè en pocs mesos tindrem la campanya de Setmana Santa".

Comenta aquest article