Informació general

Caça

S'inicia la temporada de caça al vedat cambrilenc amb majors limitacions per l'entrada en vigor de la nova llei

El passat mes de juny, el col·lectiu va iniciar una vaga indefinida com a protesta per l'entrada en vigor de la nova llei 5/2020 d'ordre de vedes que imposa més limitacions i multes a partir dels 3.000 euros

Per Berta Ruiz

Terme municipal cambrilenc a la zona de Vilafortuny
Terme municipal cambrilenc a la zona de Vilafortuny | Lluís Rovira i Barenys

El passat 11 d'octubre es va iniciar la temporada de caça a Catalunya, la qual s'allargarà fins la primera setmana del mes de febrer. Amb l'aixecament de la veda, els caçadors cambrilencs han pogut iniciar aquesta pràctica que s'estén arreu del territori català. L'entitat local que aglutina els aficionats a la caça és La Caçadora que, actualment, compta amb uns 120 socis. Al capdavant de l'associació hi ha, des de fa sis anys, Juan Sánchez Parejo que ha explicat alguns detalls de la represa de l'activitat a revistacambrils.cat.

El col·lectiu caçador, molest per la nova llei que ha entrat en vigor

Segons ha comentat Sánchez Parejo, “enguany, no hi ha canvis respecte d'altres temporades. Les restriccions que podem tenir són les mateixes que hi ha fixades a nivell general per la pandèmia. De fet, nosaltres quan cacem no estem junts”, és a dir, és una activitat en la què es mantenen les distàncies de seguretat entre uns i altres. Per altra banda, el president de La Caçadora sí s'ha referit a l'entrada en vigor de la llei 5/2020 d'ordre de vedes que, ha encès l'ànim del col·lectiu de caçadors i caçadores de Catalunya. “Estem una mica fastiguejats amb aquesta nova llei, però s'ha d'acatar i portar-ho el millor possible” ha dit. De fet, el passat mes de juny, des de la Federació Catalana de Caça (FCC) es va iniciar una vaga indefinida contra l'excessiu zel sancionador de la nova llei –les multes són a partir dels 3.000 euros–, “per la inseguretat jurídica que ha generat en el sector i, per demanar el reconeixement públic de la importància i el paper de la caça a Catalunya”, segons la FCC. La nova normativa imposa més restriccions i limitacions. Des del col·lectiu es considera que, “la caça també té un impacte positiu de manera indirecta en àmbits com la seguretat viària, perquè redueix la sinistralitat en carretera i en la collita de la pagesia".

Sobre aquesta qüestió, Juan Sánchez Parejo ha apuntat que, “els principals canvis han estat a l'hora de descastar –reduir superpoblacions en determinats moments– que afecten els pagesos, és a dir, fer-los l'ajuda que els hi fem cada any per danys a l'agricultura. Els animals fan uns danys, els conills fan molt de mal. Els conills estan als barrancs i al costat dels camins, però com no es pot caçar al costat d'un camí ens perjudica a la nostra pràctica. Nosaltres podem anar a caçar per danys a l'agricultura –amb permisos especials–”. Ara, sembla ser que la nova normativa posa més limitacions i restriccions als caçadors.

Conills i perdius, les principals espècies de la zona

El vedat cambrilenc s'estén fins als terrenys propers a la riera de Riudecanyes, a la zona del Parc Samà, per La Dorada i uns terrenys –que són terme municipal de Vinyols i els Arcs– i que estan situats s tocar de la carretera de Misericòrdia. A la nostra zona, es practica la caça menor, és a dir, se solen caçar espècies com el conill, la perdiu, els tudons o els tords.

Comenta aquest article