Informació general

Covid-19

Una cinquantena de restauradors mostren la seva disconformitat pel tancament de bars i restaurants

La concentració es va fer al costat del monument del pla de les Serenes del port, per tal de protestar la mesura imposada pel govern de la Generalitat de tancar els bars i restaurants al menys durant 15 dies

Per Lluís Rovira i Barenys

Concentració d'ahir al port en protesta pel tancament de bars, restaurants i centres d'estètica
Concentració d'ahir al port en protesta pel tancament de bars, restaurants i centres d'estètica | Lluís Rovira i Barenys

Una cinquantena de persones van respondre a la convocatòria feta pels restauradors locals, ahir al matí al costat del monument del pla de les Serenes del port, per tal de protestar la mesura imposada pel govern de la Generalitat de tancar els bars i restaurants al menys durant 15 dies. La trobada va començar amb un cert desconcert ja que inicialment es va comunicar que la concentració s’havia desconvocat per motius de seguretat. Tot i això, un bon nombre de restauradors, desconeixedors d’aquesta mesura, es van mantenir en el lloc previst i van mostrar la seva indignació als nombrosos representants de premsa també convocats a aquest acte.

Xavi Capella (restaurant les Barques) “Jo crec que hauríem de poder treballar i si s’ha de parar s’hauria d’haver avisat amb més antelació”

Xavi Capella, propietari dels restaurants Les Barques, va actuar com a portaveu de la gent que havia acudit a la concentració i va manifestar l’enuig del sector pel fet de parar d’un dia per l’altre, tota l’activitat, “es podia haver avisat amb més temps. Jo crec que hauríem de poder treballar i si s’ha de parar s’hauria d’haver avisat amb més antelació”. Capella fins i tot afirmava que “potser no ho hem fet tot bé, al 100%. A vegades t’equivoques però crec que si ens marquen unes normes estrictes i ens controlen més, venir a menjar al restaurant és segur i el poble ho nota molt”.

Des del sector de la restauració es reconeix que hi ha sectors que ho han passat pitjor, “a nosaltres ens han deixat treballar tota la campanya i hem treballat. Cambrils amb el turisme nacional ha treballat molt bé i som uns privilegiats per la campanya que hem pogut salvar. Ara, la cosa s’ha complicat per la pandèmia. Entenc que el govern ho vulgui parar i ho vulgui controlar tot, està clar, però hi ha maneres i maneres de fer-ho.”

Xavi Capella explicava que “en pic tanques i no factures res, estàs perdent. Deixes d’ingressar mentre que si et diuen que pots treballar el 50%, llavors podem funcionar i la màquina no para. La gent no cal que entri als ERTO,... Tancar és fer zero i seguir pagant. Ara el dia 20 entraran els impostos. Ningú ens dirà que a partir de tal dia no pagueu llum, no pagueu aigua, ...Pagar, pagar i pagar. Doncs deixeu-nos treballar dintre d’un ordre més estricte, si cal”.

Ports de la Generalitat ha cobrat el 80% de la taxa d’ocupació de les terrasses

Ports de la Generalitat ha cobrat el 80% de la taxa d’ocupació a les terrasses, aquesta temporada, a tots els establiments que es troben dins el seu domini, és a dir, a la façana del port. Tal com explicava Capella, “Ports ha estat molt estricte, no com l’Ajuntament que ha deixat de cobrar l’ocupació de la via pública a la resta de carrers de Cambrils però com que es veu que aquí davant som uns “privilegiats” doncs no. Hem pagat un 80%. Ports ens va dir primer que no es pagaria, que serien flexibles, però després van enviar les cartes que s’havia de pagar tot, menys un descompte de dos mesos i mig, que són els que vam tenir tancat.”

Xavi Capella explicava que hi ha gent que està patint molt, “hi ha gent que porta molts anys i pot aguantar una mica més. Pensa que a finals de mes has de pagar una hipoteca o has de pagar un lloguer. Has de pagar la seguretat social, el sou dels treballadors, qui té en aquestes èpoques un fons per a poder mantenir tot això? Ningú et perdona res”. Capella, a més, va carregar contra la classe política; “ l’estat és una vergonya. La gent que necessita una ajuda directe, ajudeu-los. S’haurien d’aturar els pagaments de la llum, l’aigua, els impostos, ...si factures el 50%, doncs només hauries de pagar el 50% de taxes. Hi ha moltes maneres de fer les coses. Els polítics s’haurien de posar una miqueta a la nostra pell, pensar com les persones de peu, no com una persona que està asseguda en un despatx a Barcelona o a Madrid i que cobra les dietes, és una vergonya!, ells no es baixen el sou, no es baixen res. És vergonyós, són uns dropos.”

Marta de Armas (Marta de Armas Centro de Estética): “Les esteticistes estem patint aquest tancament injust”

A la concentració d’ahir al port també hi havia representants de centres d’estètica, establiments que també s’han vist obligats a tancar portes al menys durant aquests propers 15 dies. Marta de Armas, propietària d’un centre d’estètica a Cambrils va explicar que “les esteticistes estem patint aquest tancament injust. Nosaltres hem treballat amb molta cura i hem fet tot el que se’ns ha imposat.” Marta de Armas va afegir que “som un munt de dones treballadores que estem lluitant per tirar endavant els nostres centres amb molt de treball ja que realment som negocis petits on generem una mica de benefici ja que cada vegada hi ha més impostos i menys beneficis. És molt important que ens deixin treballar. Hi ha moltes dones que treballen per a poder tirar endavant la seva família. Volem que ens deixin treballar. Ens sentim discriminats ja que nosaltres tenim molta cura; treballem amb pantalles, amb mascareta, higiene a les mans i no ara per la pandèmia, sinó sempre.”

 

 

 

 

Comenta aquest article