Informació general

Detencions

La Policia Nacional desmantella a Cambrils una xarxa d'explotació sexual de dones d'origen sud-americà

El prostíbul estava regentat per una encarregada de nacionalitat colombiana, juntament amb d'altres membres de la seva família

Per Redacció

Imatge de part de la documentació intervinguda en l'operació policial
Imatge de part de la documentació intervinguda en l'operació policial | Cedida

Agents de la Policia Nacional han desmantellat a Cambrils, un pis i uns baixos comercials –destinats com a centre d'estètica i massatges–, en el què dones d'origen sud-americà eren explotades sexualment. El prostíbul estava regentat per una encarregada de nacionalitat colombiana, juntament amb d'altres membres de la seva família.

La investigació es va iniciar a mitjans de l'any passat arrel de la denúncia d'una dona que va manifestar haver estat explotada sexualment per un grup de persones residents a la província de Tarragona, sota la falsa promesa de regularitzar la seva situació administrativa al país. Per això li van oferir feina com a treballadora d'un centre de bellesa, a Cambrils. Això però, va resultar ser la tapadora d'un prostíbul, on devia estar disponible per als clients les 24 hores del dia. Aquest local estava estretament relacionat amb un pis ubicat en el mateix immoble i que també era utilitzat per l'organització criminal per a l'allotjament de les meretrius i per a l'exercici de la prostitució, en horaris fora de l'obertura del local comercial.

Condicions de semi-esclavatge i coaccionada amb pràctiques de santeria

Sota amenaces i coaccions, la víctima va ser sotmesa a condicions d'explotació extrema: disponibilitat a qualsevol hora del dia per mantenir relacions sexuals amb els clients, pràctiques sexuals sense protecció i pèssimes condicions d'higiene i salubritat a les estances. També era obligada a consumir substàncies estupefaents i alcohol amb els clients, per doblegar amb més facilitat la seva voluntat. Entre d'altres formes d'intimidació, els integrants de la trama feien ús de pràctiques de santeria originària d'Àfrica i arrelada a Llatinoamèrica, per fer-la complir les seves ordres. Aprofitant un descuit dels seus explotadors va aconseguir fugir del seu control i posar els fets en coneixement de les autoritats.

Represàlies de l'organització

Com a venjança, la propietària del prostíbul va publicar –a través de diferents xarxes socials– fotos íntimes de la víctima perquè les veiessin els seus familiars al seu país d'origen.

En la fase d'investigació i un cop identificats els integrants de la xarxa d'explotació sexual, es van fer diverses entrades i registres –prèvia autorització judicial– al local de massatges i al pis. En aquests registres es van localitzar quantitats de cocaïna, una bàscula de precisió, pastilles abortives, dos equips informàtics i diversa documentació relacionada amb la publicitat del local, així com la comptabilitat i llista de preus dels serveis. A més, en una estança va ser localitzat un altar de santeria i que s'utilitzava per coaccionar les víctimes.

Fruit d'aquesta actuació, es va procedir a la detenció de sis persones (quatre de nacionalitat colombiana, una de nacionalitat dominicana i una de nacionalitat espanyola), entre les que es trobava la principal responsable del prostíbul i cinc més del seu entorn familiar. Tots ells van ser detinguts com a presumptes autors dels delictes de tracta d'éssers humans amb fins d'explotació sexual, delicte relatiu a la prostitució, delicte contra la salut pública, delicte contra la intimitat, amenaces i pertinença a grup criminal.

L'operació ha estat desenvolupada per agents de la UCRIF, de la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria Provincial de Tarragona.

L’Apunt

Contra la tracta d'éssers humans
Aquesta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la tracta d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual, posat en marxa l'any 2013 i que va motivar l'activació de la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial, d'aquest tipus de delictes.

Comenta aquest article