Tema del mes

El TSJC emet una nova sentència favorable als interessos de Med Group en el projecte immobiliari del Parc Samà

Per Lluís Rovira i BarenysVista aèria dels terrenys del voltant del Parc Samà, on Med Group vol construir un camp de golf i un complex urbanístic de 520 vivendes, projecte al qual s’oposa l’actual govern municipal
La Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va emetre el passat 19 de gener una nova sentència al cas del Parc Samà.

La sentència anul·la, a instàncies de Med Group, l’acord de la Generalitat que aprovava una modificació del Pla General de Cambrils, sol·licitada per l’Ajuntament de Cambrils, i que consistia en desclassificar els terrenys de Parc Samà i Mas d’en Blai per retornar-los a la planificació anterior. Aquesta aprovació la va fer la Comissió Territorial d’Urbanisme el 5 de novembre de 2003. Recordem que el gener de 2003 hi havia hagut un canvi de govern a l’Ajuntament de Cambrils amb un posicionament totalment contrari a l’anterior govern respecte a la planificació dels terrenys del Parc Samà. Dins d’aquest nou posicionament municipal, el plenari havia aprovat la modificació puntual del Pla General per a la zona del Parc Samà, amb la qual cosa es retornava aquests terrenys al planejament de dos anys abans, és a dir, amb la possibilitat de construir-hi un camp de golf de 18 forats i 180 vivendes en comptes dels 27 forats i les 520 vivendes que la promotora volia fer i que l’anterior govern ja havia tramitat. L’any següent, el 2004, va començar el procés de revisió del Pla General i el govern municipal va convertir aquests terrenys del Parc Samà en no urbanitzables.

Segona sentència favorable a Med Group

Med Group manifestava el passat 19 de febrer, a través d’un comunicat de premsa, la seva satisfacció per aquesta sentència, ja que “ratifica la legalitat de les nostres actuacions i reitera el desig de trobar un punt de trobada amb l’Ajuntament per continuar amb un projecte de gran importància per a la zona i, al mateix temps, evitar que la corporació municipal hagi d’afrontar quantioses responsabilitats econòmiques que es derivin de la seva actuació”. Segons el comunicat, la sentència judicial considera que van existir greus defectes de tramitació, “induïts per les urgències municipals en bloquejar la urbanització i el camp de golf”.

En el seu comunicat, Med Group també destaca que aquesta “és la segona sentència favorable a Med Group després de la de l’11 de juliol de 2006, que va consolidar la tramitació dels plans parcials del projecte”.

“Aquesta sentència no té cap efecte”

El mateix dia que Med Group va emetre el comunicat, l’Ajuntament de Cambrils en va fer un altre com a resposta. En aquest comunicat l’Ajuntament considerava que aquesta sentència només tenia importància mediàtica, “no té cap efecte ja que fa referència a la modificació puntual que es va fer per retornar a la legalitat del Pla General de l’any 1995, una vegada aquesta s’havia canviat per permetre l’urbanisme a la carta”. Segons el comunicat, “avui, amb el nou Pla General, això no té cap valor, ja que la planificació del sector és diferent. Aquest nou Pla General diu de manera molt clara quina és la situació del sector afectat, que no és urbanitzable. Per tant, difonent aquesta notícia Med Group pretén obtenir la victòria del no res”.

En un altre dels apartats del comunicat, el govern municipal considera que la referència als greus defectes de tramitació “és gratuïta, perquè el Tribunal s’acull a una qüestió de manca de documentació en l’aprovació definitiva de la modificació que es va fer a la Comissió Territorial d’Urbanisme, argumentant que fins a la publicació definitiva no es va presentar una petita part d’aquesta documentació i això és un problema de la Comissió Territorial d’Urbanisme, no de l’Ajuntament”. El comunicat argumenta, a més, que “més enllà del respecte a la sentència, considerem que la justícia ha de fer referència a les qüestions de fet i és trist que una qüestió fonamental com aquesta pugui dirimir-se amb l’argument de la tramitació, sense entrar en el fons de la qüestió”.

El comunicat del govern municipal també puntualitza que les dues sentències que el Tribunal Suprem ha emès en el darrer mig any “són contra la Generalitat, no contra l’Ajuntament. En l’’únic recurs interposat contra el consistori cambrilenc, la sentència ha estat a favor de l’Ajuntament”.

Finalment, en el darrer punt, el govern municipal manifesta que “avui en dia, en què l’especulació urbanística, l’urbanisme a la carta i la primacia dels interessos privats per damunt dels públics no tenen raó de ser, ens sembla fora de lloc que Med Group segueixi mantenint aquesta postura. Curiosament, del tema del camp de golf, que havia estat l’excusa com a projecte d’interès general per construir el complex d’habitatges, ni s’esmenta, amb la qual cosa l’empresa demostra, un cop més, quin és el seu veritable interès”.

§ L'APUNT Reunió amb el conseller Nadal§ En la trobada que l’alcalde –Robert Benaiges– i el regidor d’Urbanisme –Joan Recasens– van mantenir amb el conseller de Política Territorial –Joaquim Nadal–, el passat 22 de febrer a Tarragona, van tractar el tema de la sentència judicial sobre el projecte de Med Group als terrenys del Parc Samà. Segons va manifestar el regidor d’Urbanisme a Revista Cambrils, “el conseller ens ha dit que la Generalitat està al nostre costat i que ens donarà suport en tot el que faci falta. També ens va dir que la Generalitat presentaria un recurs a aquesta sentència”. Tot i això, el regidor d’Urbanisme va manifestar que “hauria volgut que el conseller hagués tingut algun gest més enèrgic quant a estar al nostre costat”.

Comenta aquest article