Informació general

Serveis

Una rata de grans dimensions al Barri Antic, protagonista a les xarxes socials

El vídeo d'una rata circulant pel carrer de Sant Pau, al Barri Antic, propicia nombrosos comentaris a les xarxes socials

Per Berta Ruiz

Captura d'imatge del vídeo de la rata passant pel carrer de Sant Pau
Captura d'imatge del vídeo de la rata passant pel carrer de Sant Pau | Cedida (Facebook Cambrils en Positiu / Patricia Franc)

Fa uns dies va circular per les xarxes socials –concretament al grup de Facebook de Cambrils en Positiu (Ce+)– un vídeo en el què apareixia una rata al costat d'un embornal del carrer de Sant Pau –a tocar de l'església de Santa Maria–, al Barri Antic. La seva presència pel carrer a plena llum del dia, així com les considerables dimensions de l'animal va provocar la sorpresa de molts usuaris. El vídeo també va propiciar nombrosos comentaris al respecte sobre el control de rates i altres plagues al municipi. L'àrea de Serveis Generals de l'Ajuntament de Cambrils és l'encarregada de dur a terme aquestes tasques.

Sobre aquesta qüestió, segons s'ha informat des del departament a revistacambrils.cat, es fan tractaments de plagues amb diferent periodicitat segons les zones. A les zones d’alta freqüència –espais més sensibles– el tractament és mensual. En aquest cas hi ha l'exemple de la xarxa de clavegueram d’aigües residuals i pluvials, el Mercat Municipal de la Vila, el barranc del Regueral, alguns edificis, etc. A les zones "amb sensibilitat mitjana", el tractament és bimensual i a les zones de "sensibilitat" baixa és semestral. Es tracta d'un servei que està adjudicat a Ambient Servei Control de Plagues. 

Tractaments de desratització de forma periòdica

Segons s'ha informat des de l'Ajuntament, els tractaments de desratització consisteixen en l'establiment d'una xarxa d'estacions permanents de paranys per totes les àrees del municipi, per a la detecció o eliminació preventiva de rosegadors. Les zones on se centra especial interès són les xarxes de conducció de serveis subterranis, principalment pous de clavegueram i embornals d'aigües pluvials. A les xarxes de conducció subterrània s'utilitzen esquers. La seva aplicació es realitza de tal manera que es pugui recuperar el producte en qualsevol moment per controlar el consum. A les localitzacions amb alt risc de contaminació dins de les zones considerades d'alta freqüència de tractament, s'utilitzen paranys mecànics sense toxicitat.

Tractaments de desinsectació per evitar la proliferació d'insectes

Per altra banda, des de l'àrea de Serveis Generals també es duen a terme tractaments de desinsectació que consisteixen en evitar la proliferació d'insectes en indrets on hi ha una major presència humana. En aquest cas, les principals zones d'acció són la xarxa d'aigües pluvials, residuals i aigües estancades. Les xarxes subterrànies constitueixen un lloc perfecte per niar els insectes, els quals a la nit surten a l'exterior –al carrer–, o s'introdueixen en els edificis pels canals del desguàs. Per aquest motiu aprofitant l'obertura de les tapes de registre per a l'encebament de desratització s’inspecciona el grau d'infestació d'aquestes espècies. Si se'n detecta la seva presència es realitza la corresponent desinsectació, segons han informat des del consistori.

Des de l'Ajuntament de Cambrils també han informat que, en cas de veure aquest tipus d'animals, el ciutadà pot trucar i des del departament de Serveis Generals es passa l'avís a l'empresa. De fet, en alguna ocasió s'ha tramitat l'avís perquè es dugui a terme algun tractament d'urgència.

Comenta aquest article