Cultura

Formació

El programa Voluntariat per la llengua posa en marxa la nova campanya de promoció «Quan parles fas màgia»

La modalitat virtual del Voluntariat per la llengua creix durant la pandèmia i es consolida com un programa de llarga trajectòria

Per Redacció

Imatge de l'exposició "Quan parles fas màgia"
Imatge de l'exposició "Quan parles fas màgia" | Cedida

El programa Voluntariat per la llengua (VxL) de la Direcció General de Política Lingüística, que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística i que té com a objectiu fer créixer el domini de l'ús oral del català, comença una nova temporada d'activitats amb la campanya de promoció "Quan parles fas màgia". La campanya vol incidir en la transformació personal que suposa per a aprenents i voluntaris practicar el català junts. Les noves accions donen embranzida a un programa amb més de 17 anys d'existència i mereixedor de diversos reconeixements. La campanya inclou una imatge renovada, tres vídeos protagonitzats per voluntaris i aprenents reals del programa i diverses falques radiofòniques en què participants amb diversos accents parlen de la màgia de formar part del VxL.

La campanya vol animar les persones perquè s'afegeixin al VxL, un programa d'enriquiment lingüístic, cultural i personal que no ha parat de créixer. L'any 2019, i per primera vegada, es van superar arreu de Catalunya les 11.000 parelles formades en un any. Al Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus les dades també mostren un augment espectacular, ja que es va arribar a la xifra rècord de les 391 parelles lingüístiques, entre presencials i virtuals. Concretament, se’n van constituir 275 a Reus, 54 a Cambrils, 49 a la resta de municipis del Baix Camp i 8 a la comarca del Priorat.

Impuls a la modalitat virtual

Amb l’exemple d’una parella que conversa a través d’un dispositiu mòbil la campanya vol donar un impuls especial a la modalitat en línia del programa, que és la que més ha crescut amb els canvis d'hàbits provocats per la COVID-19. Des del març del 2020, en què es va haver d’aturar tota l’activitat presencial del CPNL per motius de seguretat, el CNL de l’Àrea de Reus ha format27 noves parelles lingüístiques en línia, a banda de les presencials que ja estaven constituïdes i que van decidir continuar conversant a distància. De moment, i mentre duri la situació actual, el programa no organitza noves parelles presencials i la virtual segueix sent la principal modalitat que impulsa el programa.

L’exposició “Quan parles fas màgia” al Baix Camp i Priorat

Una de les novetats que inclou la campanya “Quan parles fas màgia” és una exposició que va ser presentada públicament divendres passat al Centre d’Arts Santa Mònica de Barcelona amb presència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. 

Aquesta mostra es podrà visitardel 9 al 23 de novembre a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reusen col·laboració amb la regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus. Després, entre els mesos de novembre i gener, es podrà veure a Falset, Cambrils i l’Hospitalet de l’Infant.

El Voluntariat per la llengua és un programa de foment de l’ús del català obert a tota la ciutadania que tingui més de 18 anys i que parli català o en tingui uns coneixements bàsics i vulgui practicar-lo. Per inscriure-s'hi, tant per fer de voluntari com per fer d’aprenent, es pot fer directament a www.vxl.cat i per demanar més informació podeu escriure a vxl.reus@cpnl.cat o trucar al 977 12 88 61.

Comenta aquest article