Informació general

Impostos

Comerciants i restauradors indignats pel cobrament íntegre i la pujada de la taxa d'escombraries

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

Imatge dels comerços tancats a la primera línia de Port, a principis del passat mes de maig
Imatge dels comerços tancats a la primera línia de Port, a principis del passat mes de maig | Lluís Rovira i Barenys

El cobrament domiciliari de la taxa d'escombraries, aquesta mateixa setmana, ha provocat força malestar entre les associacions de comerciants i el sector de la restauració locals. Segons han manifestat, aquest cobrament s'ha fet sense complir amb els terminis anunciats pel mateix Ajuntament –que havia anunciat un ajornament d'un mínim de tres mesos– i també s'ha fet sense descomptar proporcionalment els dies que els establiments van haver de tancament durant el confinament. A tot això, se li ha afegit, enguany, l'augment d'un 14% d'aquesta taxa.

Xavier Martí, president de l'Associació d'Hostaleria de Cambrils: "És un robatori ja que ens estan cobrant un servei que no ens han donat"

El president de l'Associació d'Hostaleria de Cambrils, Xavier Martí, ha manifestat a revistacambrils que el sector de la restauració local està molt enfadat pel cobrament íntegre de la taxa d'escombraries, "no s'ha tingut en compte el temps que van estar tancats els restaurants. En una reunió econòmica dels diferents sectors locals amb l'Ajuntament ja es va dir que no ens cobressin les escombraries del període que havíem estat tancats pel confinament de la pandèmia però ells ens van dir que era un tema de l'interventor i ens van dir que si ens descomptessin una part de la taxa l'haurien de carregar a altres persones". Martí considera que aquest cobrament que s'ha fet, que en el cas dels restaurants puja a 1.663 euros, "és un robatori ja que ens estan cobrant un servei que no ens han donat. Vam estar tancats tres mesos i alguns fins a quatre mesos i ens han cobrat un servei en el que no hem generat escombraries. Tot el sector està molt enfadat. Fa temps que havia demanat una reunió amb l'Ajuntament i me l'han donat pel dimecres vinent, justament per després de la data màxima d'ajornament".

Xavier Martí ha explicat que demanarà un compromís per escrit per tal que es destini una part dels diners que l'Ajuntament no ha fet servir per promoció, fires, congressos, ... a ajudes directes al sector empresarial, "si ens diuen que ho compensaran l'any que ve ho volem per escrit. Però l'ajut el necessitem ara, potser l'any vinent algun restaurant ja estigui tancat". Martí ha explicat que la temporada ha estat irregular amb un mes de juliol a mitges i un agost molt bo "però que aquest mes de setembre ja s'ha notat una baixada i aquesta setmana en què ja han començat els col·legis, fatal. I de cara en endavant, encara estarem pitjor".

Tomàs Sierra (president de la UB): "Això el que fa és ofegar encara molt més el teixit empresarial de Cambrils"

El president de la Unió de Botiguers de Cambrils –Tomàs Sierra– ha manifestat que, “ho veiem desorbitat i fora de context en la situació que estem avui en dia. Això el que fa és ofegar encara molt més el teixit empresarial de Cambrils. No és el moment de pujar una taxa d'escombraries el 14% –quan fa pocs anys també van pujar un 7%–, doncs tot això va sumant. A sobre que no s'ha fet calaix, ara ens venen els impostos. Això ofega tant la gent del carrer com els empresaris”. A més, Sierra ha lamentat que s'hagi cobrat la taxa íntegrament i amb aquesta important pujada. “Segons ells, aquest 14% s'ha pujat per pagar una cosa que no hauria de pagar el ciutadà sinó que hauria de pagar l'Ajuntament i encabat ho cobrarien progressivament al contribuent, però han decidit cobrar-ho tot i de cop i volta. Esperem que si és una cosa excepcional –per pagar unes millores de la incineradora–, l'any vinent ens ho treguin del rebut” ha dit Sierra. El president de la UB també ha afegit que, "políticament no estem d'acord amb moltes coses que estan fent. Hem rebut moltes queixes per part dels associats pel tema de la brossa".

Des de la Unió de Botiguers estan preparant una carta de queixa per la pujada de la taxa d'escombraries i també per la transferència dels 144.000 euros del Patronat de Turisme per a afrontar altres despeses. En aquest punt, Sierra considera que, "el que han de fer és promocionar el turisme a Cambrils: el comerç, la restauració, la cultura. Han tret aquesta partida per pagar ves a saber el què, perquè tampoc ho han dit".

Tere Recasens (presidenta de Vilacentre): "A més de no respectar que no se'ns cobraria el trimestre, a sobre han fet la pujada. Em sembla fora de to i a més en un any així"

En una línia similar s'ha expressat la presidenta de l'Associació de comerciants Vilacentre –Tere Recasens– qui ha manifestat que, "vam estar treballant en una taula econòmica i se suposava que els acords que allí es prenguessin o allò que es considerés que no era just, doncs es complís; sinó no calia perdre el temps. Aquesta és la nostra queixa: s'omplen la boca –no només ells sinó tots els polítics– que ens ajudaran molt i a l'hora de la veritat tothom ens dona la 'patada' i ens aclarim com podem". A més, Recasens també ha lamentat la pujada del 14%: "a més de no respectar que no se'ns cobraria el trimestre, a sobre han fet la pujada. Em sembla fora de to i a més en un any així. Això no és només per a nosaltres sinó per a tothom: hi ha gent que està en ERTO, hi ha gent que no ha començat a treballar, la temporada tampoc s'ha complert a Cambrils... Crec que és una falta de respecte per a la ciutadania en general. No hi ha hagut manera que respectin res, s'omplen la boca que ens ajudaran i a l'hora de la veritat no s'ha fet res i menys aquí dalt –al Barri Antic– que no s'han fet ni actuacions. Estem lluitant i arriba un moment que penses que sempre estàs sol. Suposo que farem una carta donant-los les 'gràcies'” ha dit irònicament la presidenta de Vilacentre.

Comenta aquest article