Societat

Festa Major

Una diada de Festa Major sota mínims i amb l'Ermita com a símbol

La diada de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí es va celebrar, com no podia ser d'una altra manera, amb un format adaptat a la situació de pandèmia que estem vivint (conté Galeria Fotogràfica)

Per Lluís Rovira i Barenys

Els gegants i les bèsties de foc es van plantar al pati del davant de l'Ermita
Els gegants i les bèsties de foc es van plantar al pati del davant de l'Ermita | Lluís Rovira i Barenys

La diada de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí es va celebrar, com no podia ser d'una altra manera, amb un format adaptat a la situació de pandèmia que estem vivint. Enguany no hi ha hagut seguici festiu pels carrers del Barri Antic i la Pallissa. Tampoc hi ha hagut la ballada dels elements festius al pati davanter de l'Ermita ni la ballada de sardanes i el vermut al pati del darrere. Per la tarda tampoc hi va haver el ball parlat Vileros i Mariners en el seu format original, a la plaça de la Vila, ni tampoc la posterior ballada dels elements festius a la mateixa plaça. Tots aquests actes no es van fer però el santuari del Camí va continuar sent l'epicentre de la festa i de la devoció dels cambrilencs i cambrilenques que al llarg del dia van participar als diferents oficis religiosos o bé van fer la visita a la Mare de Déu.

L'adaptació de la diada de la Festa Major d'enguany va consistir en les matines pels carrers del Barri Antic, amb els grallers i timbalers de Tota l'Endenga acompanyats per una representació dels diables Cagarrieres llençant coets. Com a símbol de la diada festiva, al pati davanter de l'Ermita es van plantar els gegants, gegantons i bèsties de foc locals per tal que la canalla els pogués veure i acostar-s'hi.

Missa Major amb l'acompanyament de la Coral Verge del Camí

A quarts de 12 del migdia es va celebrar la Missa Major que va comptar amb la participació d'unes 130 persones, distribuïdes de manera espaiada en els bancs de l'Ermita. La missa va ser oficiada pel cambrilenc mossèn Joaquim Fortuny, degà-president del Capítol de la Catedral de Tarragona, juntament amb els capellans de les tres parròquies locals. La Coral Verge del Camí, com cada any, va acompanyar els cants de la Missa, que van culminar amb els goigs de la Mare de Déu del Camí.

Un cop finalitzada la Missa es va fer l'ofrena floral als peus de l'altar. Primer que tot, l'alcaldessa i la regidora de Cultura i Festes van fer l'ofrena del ram floral en forma d'escut de Catalunya. Tot seguit els representants de les diferents entitats festives locals van anar dipositant els rams de flors. Enguany s'ha suprimit la pujada al cambril de la Mare de Déu per besar la imatge. Més tard, l'enlairament d'uns quants coets va posar el punt i final a la matinal festiva al voltant de l'Ermita