Informació general

L'Àrea de Medi Ambient obre un expedient per la tala de tres grans pins al pati del número 39 del carrer de les Creus

Per Lluís Rovira i Barenys



Moment de la tala dels pins el passat dijous 1 de març. al matí
L'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils ha obert un expedient per la tala de tres pins de grans dimensions al pati de l'immoble situat al número 39 del carrer de les Creus, l'edifici que fa cantonada amb el carrer de Rovira. Aquests pins es van talar el passat dijous 1 de març sense demanar cap permís municipal. L'empresa encarregada de fer la tala va anar fent la seva feina fins que al migdia la policia local els va fer parar. L'expedient obert, segons ha explicat el regidor de Medi Ambient Salvador Matas, haurà de valorar els arbres tallats "basant-se amb la norma Granada. Es determinarà el nombre d'arbres que s'hauran de plantar i el lloc on s'haurà de fer. També se'ls hi dirà l'espècie, que sempre serà autòctona, i la mida que hauran de tenir els arbres que es plantin". El regidor no descarta que s'apliqui una sanció econòmica al propietari de l'immoble.

Habitualment, el procediment que se segueix quan es vol talar algun tipus d'arbrat que està en finques és comunicar-ho al departament de Medi Ambient de l'Ajuntament. Aquest departament emet un informe, conjuntament amb els serveis de jardineria, i se li explica al particular quina és la situació. "En aquest cas, segons Salvador Matas, s'ha produït una situació una mica lamentable i excepcional. Crec que la ciutadania de Cambrils és conscient del valor i dels beneficis que els arbres ens aporten i, normalment, la gent ho sol·licita amb una instància a l'Ajuntament".

Conveni amb el Gepec

L'Ajuntament ha signat un conveni amb l'entitat ecologista Gepec amb el qual aquesta entitat determinarà les espècies que s'han de plantar i en quins llocs s'hauran de fer. Tal i com explica el regidor de Medi Ambient, "una de les línies del Pla General és la de regenerar les rieres del municipi, considerant-les com un element mediambiental molt valuós. L'Agenda 21 assenyala que s'han de conservar les rieres en les millors condicions, i un element molt important per mantenir aquesta conservació és plantar a les vores de les rieres, en uns espais que ja contempla la mateixa normativa".

Amb el que estableixi el Gepec, l'Ajuntament disposarà d'una eina de planificació per a que en una situació puntual de que un propietari talli un arbre l'Ajuntament li digui en quin indret n'ha de plantar un altre, "en aquest estudi també es contemplarà que quan es faci una plantació d'arbres autòctons en zones de riera hi hagi alguna escola, entitat o associació del municipi que durant els primers anys que aquells arbres s'hagin plantat en facin el mínim manteniment", ha manifestat Salvador Matas.

Comenta aquest article