Societat

Solidaritat

Jordi Cervera aconsegueix el repte solidari «Connecta't per l'Alzheimer», després de nedar 44 quilòmetres recorrent el Golf de Sant Jordi

Moltes empreses i entitats cambrilenques van mostrar el seu suport al nedador i el van acompanyar en diversos moments de la travessia

Per Redacció

Jordi Cervera, nedant el darrer tram del recorregut
Jordi Cervera, nedant el darrer tram del recorregut | Antoni Font

El repte solidari "Connecta't per l'Alzheimer" ja s'ha completat. El reusenc Jordi Cervera va arribar ahir a les 20 h a Salou, després d'haver recorregut 44 quilòmetres nedant pel Golf de Sant Jordi. L'objectiu de la travessia era sensibilitzar sobre la malaltia de l'Alzheimer i donar a conèixer el centre terapèutic d'estimulació cognitiva per l'Alzheimer i la Unitat de la memòria, situat a Reus, el qual es tracta d'un nou recurs al territori per al tractament d'aquesta malaltia impulsat per la Fundació Rosa M. Vivar. La travessia del nedador va tenir diferents punts de referència, entre els quals Cambrils, on diferents entitats del municipi van col·laborar amb Cervera.

Del Far del Fangar a Salou

Inicialment, el repte s'havia de dur a terme el proper diumenge 30 d'agost però, a causa de les males previsions meteorològiques que hi ha per aquest cap de setmana, es va decidir avançar-lo a ahir, dijous 27 d'agost. Així doncs, el nedador va començar la travessia a les 6 h del matí, quan va salpar del Port de l'Ampolla cap al Far del Fangar per capbussar-se a mar obert i començar a nedar durant 12 hores ininterrompudes, encara que finalment van ser 14.

Jordi Cervera va situar-se en tot moment a més de 6 quilòmetres de la costa, de manera que les condicions climatològiques ja eren semblants a les d'alta mar. Tot i així, a la sortida les condicions van ser lleugerament pitjors que les esperades, ja que el reusenc va haver de nedar en tot moment amb cert vent i onades, fet que li va comportar un esforç afegit, encara que després les condicions van anar millorant. D'altra banda, un dispositiu de geolocalització va permetre que tothom pogués seguir el recorregut del nedador en temps real a través del web i les xarxes de la Fundació Rosa M. Vivar.

A les 12.45 h del migdia, Cervera va assolir l'equador de la travessia, en 22 quilòmetres. Cal destacar que un equip format per una desena de nedadors, entre companys i companyes d’entrenament, familiars i amics, l’han acompanyat per relleus marcant-li el ritme. La seva família també ha estat al seu costat en tot moment, dins d’una embarcació del Club Nàutic de l’Ampolla, que l’ha assistit i encoratjat de manera contínua.

Cambrils, molt participatiu en la travessia

Diverses empreses i entitats de Cambrils van voler col·laborar en el repte "Connecta't per l'Alzheimer" donant suport a Jordi Cervera. En primer lloc, un veler de l’Escola del Club Nàutic de Cambrils, l'Ave Phoenix, va guiar el camí al nedador durant tota la travessia. Al seu pas per l'Hospitalet de l'Infant, també es van aproximar altres embarcacions de Cambrils que el volien acompanyar, i una de les quals comptava amb la presència del president del Club Nàutic de Cambrils, Ramon Vallverdú.

L’empresa cambrilenca d’excursions en catamarà, CatAventure, va participar en el repte oferint una sortida de dues hores pel Golf a un preu solidari de 10 euros per persona, a les 15 h de la tarda. Els passatgers van poder acompanyar i animar al nedador part del recorregut. Cervera es va acostar a saludar-los, tot i que això el va fer desviar lleugerament i endarrerir-se respecte a la previsió. A les 16 h de la tarda, l'esportista continuava a un ritme increïble d’1 minut 40 segons per 100 metres.

El nedador va tardar més de l'esperat en arribar a Cambrils, a causa de les seves molèsties a l'esquena i del cansament acumulat després de més d'11 hores nedant. Tot i això, Cervera va continuar nedant i es va concentrar en recórrer el darrer tram de la travessia fins a Salou. En aquest moment, el Club Rem Cambrils, el qual també va col·laborar en la difusió del repte, es va apropar a saludar i encoratjar al nedador. De la mateixa manera, s'hi van acostar el Club Nàutic de Cambrils amb els membres més joves de l'escola de vela, juntament amb altres embarcacions del Port que hi van voler participar.

L'arribada a Salou, després de nedar 14 hores ininterrompudament

Finalment, a menys de 5 quilòmetres de la meta, l'esportista de fons va voler recuperar el ritme previst i fer el darrer tram en dues hores. Així doncs, el nedador va culminar el seu desafiament personal i solidari arribant a Salou a les 20 h, després de 14 hores d'entrega absoluta al repte i la causa de l'Alzheimer, i sumant aquesta fita històrica al seu bagatge. L'arribada va ser un moment especialment emotiu de la travessia, ja que Jordi Cervera va ser rebut per familiars i amics que l'esperaven al Club Nàutic de Salou.

La comitiva oficial de benvinguda va ser representada pel President del Club Nàutic de Salou, Jaume Vicheto i els representants de la Fundación Rosa M. Vivar, el patró Santi Oliva i la presidenta, Margarita Oliva amb la col·laboració de Jordi Bros de Reus Esport i Lleure, com a conductor de l’acte. En les declaracions posteriors, Jordi Cervera, conegut popularment com "el tragamilles de Reus", visiblement emocionat va expressar que “avui era un dia per connectar-se amb l’Alzheimer i tots ho heu fet possible” i va agrair especialment l’esforç de l’equip de nedadors i nedadores que el van acompanyar.

D'altra banda, el diumenge 30 d’agost, dia que inicialment s'havia de realitzar la travessia per mar, també es farà el mateix recorregut però per terra. Un grup de corredors recorreran de manera solidària els 80 km que hi ha des d’Amposta fins a Salou per recaptar fons per la mateixa causa. Per últim, la Fundació Rosa María Vivar vol agrair la implicació de tots aquells col·laboradors i empreses altruistes que van participar en el repte i el van fer possible. Totes les donacions que es van fer, així com la recaptació de les vendes dels casquets de bany, van destinades al centre terapèutic per l'Alzheimer.

Una embarcació del Club rem Cambrils va acompanyar Jordi Cervera en el tram final del recorregut / Foto: J. Vicenç Villa
Arribada del nedador Jordi Cervera al port de Salou / foto: cedida

 

L’Apunt

El nedador Joan Carles Adell arribarà a Cambrils el 5 de setembre després d'haver aconseguit un altre repte solidari
Joan Carles Adell, nedador del Club Natació Cambrils i caporal de la Policia Local cambrilenca, farà un repte solidari semblant al de Jordi Cervera, el dissabte 5 de setembre. Adell farà una travessia de 42 quilòmetres a mar obert des del far del Fangar fins a Cambrils durant 12 hores ininterrompudes per recaptar fons pels infants amb càncer a través de la campanya #pelsvalents. Si les condicions climatològiques ho permeten, arribarà a les 18 h a les Escales Reials de Cambrils.