Informació general

Espai urbà

Queixes per l'estat de la passarel·la de fusta que recorre el passeig litoral de Ponent

En alguns punts, les fustes estan aixecades, trencades o en falten peces i això suposa un perill per als vianants que hi circulen. La crescuda de les arrels dels arbres propicia aquests desperfectes en el mobiliari

Per Berta Ruiz

Aspecte de la passarel·la de fusta aixecada en un tram del passeig litoral de Ponent
Aspecte de la passarel·la de fusta aixecada en un tram del passeig litoral de Ponent | Lluís Rovira i Barenys

Diversos usuaris han fet arribar a revistacambrils.cat la seva queixa sobre l'estat de la passarel·la de fusta que recorre bona part del passeig litoral de Ponent. En alguns punts, les fustes estan aixecades, trencades o en falten peces i això suposa un perill per als vianants que hi circulen. De fet, són nombrosos els corredors que fan ús d'aquest espai per a la seva activitat esportiva –la zona de fusta esmorteeix més les passes a l'hora de córrer– i en més d'una ocasió han patit alguna ensopegada o caiguda. Un dels grans handicap d'aquesta passarel·la és la crescuda de les arrels de la filera d'arbres, entre el passeig i a tocar de la platja, que es van plantar en el seu moment.

Lluís Abella: "Tenim el problema dels arbres que ho aixequen tot i la passarel·la no ho aguanta"

Sobre aquesta qüestió, el regidor de Serveis i Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils –Lluís Abella– ha explicat a revistacambrils.cat que, "aquí hi tenim, des de fa molts anys, el problema dels arbres que ho aixequen tot i la passarel·la de fusta no ho aguanta. Les arrels d'aquests arbres tenen molta força i aixequen les fustes. Ho anem arreglant depenent de la urgència i es va arreglant a mida que es pot. Quan van fer el projecte era molt bonic, però no van tenir en compte les conseqüències de la crescuda dels arbres en una passarel·la de fusta". Després de parlar-ho amb el departament tècnic, Abella explica que "la qüestió seria fer un nou projecte que tingués en compte l'afectació dels arbres; no sé si caldria treure la fusta i deixar només la terra. És una inversió molt important. El projecte va anar a càrrec de l'administració central –l'Estat– i crec que hi hauria de donar un cop de mà. Nosaltres ho podem anar reparant, però el que fem són 'pegats'. Hi ha zones en les què la passarel·la està bé, però d'altres on l'arbre creix molt fa unes arrels tremendes. Són actuacions que amb les què ho pots arreglar una mica però no soluciones el problema. Caldria fer un projecte a gran escala per evitar-ho".

"És molt necessari tenir arbres, però també hem de ser conscients que suposen molts desperfectes a la part urbana"

De fet, segons Abella, aquest problema es repeteix a moltes zones de Cambrils. "És molt necessari tenir arbres al municipi, però també hem de ser conscients que suposen molts desperfectes a la part urbana i per tant, hem de buscar aquest equilibri. Ara tot allò nou es fa amb una barrera anti-arrels, cosa que abans no es feia. A més aquesta espècie –que hi ha al passeig de Ponent– és molt bonica però també té una mena de fruit que embruta molt i deixen moltes taques al terra".

Passeig de Ponent des de l'estiu de 2008

Recordem que el passeig de Ponent es va enllestir l'estiu de 2008 –a falta d'alguns darrers retocs que es van allargar durant el mes de setembre–, tot i que no va ser fins a l'octubre de 2008 quan es va inaugurar oficialment. Es tracta d'un passeig de 4 quilòmetres de distància amb un tram per a vianants de 4 metres d'amplada i un carril bici de 2'50 metres d'amplada. En el recorregut s'intercalen zones verdes amb plantes autòctones, tarimes de fustes a l'espai més proper a la platja. Les obres –amb una inversió d'uns 4,6 milions d'euros– van anar íntegrament a càrrec del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí. Des d'aleshores, en aquests 12 anys, el passeig de Ponent s'ha convertit en un espai molt utilitzat pels cambrilencs, pels visitants i turistes –a tocar del mar– i pel que hi passa molta gent passejant, fent esport, circulant en bicicleta o en patins.

Comenta aquest article