Societat

Medicina tradicional

David Espinosa, de l'empresa turística a la medicina Ayurveda

L'Ayurveda, la medicina tradicional de l'Índia, va canviar la vida a aquest cambrilenc, que ara ha passat a ensenyar-la a altres persones perquè assumeixin la responsabilitat de la seva salut

Per Maria Vidal

El cambrilenc David Espinosa
El cambrilenc David Espinosa | Cedida

David Espinosa va decidir fer un canvi de vida des que va descobrir el ioga i, posteriorment, la medicina Ayurveda. Des de llavors, aquest cambrilenc dedica gran part del seu temps a donar a conèixer la medicina Ayurveda i a ajudar a qui ho necessiti a ser conscient de la seva pròpia salut i el seu propi cos a través d'aquesta. En concret, l'Ayurveda és una medicina tradicional de l'Índia que serveix per prevenir i curar malalties, que s'adapta a la constitució de cadascú i té molt en compte l'alimentació de les persones. Des de revistacambrils.cat hem parlat amb aquest cambrilenc per conèixer l'Ayurveda i els motius que el van impulsar a dedicar-s'hi.

En primer lloc, David Espinosa ha explicat que, durant molts anys, va treballar com a directiu per una gran empresa del sector turístic situada a Madrid. En aquesta feina, tenia un equip a càrrec seu, havia d'assistir a moltes reunions i sovint també havia de viatjar per feina. Tot plegat, li va provocar grau elevat d'estrès i que acabés "malalt dels nervis", segons ha dit ell mateix. Per aquest motiu, buscant una alternativa a aquest estil de vida que portava, va descobrir el ioga i, des de fa 20 anys, el practica regularment.

Tot i això, creia que, més enllà del ioga, encara li faltava alguna cosa que el complementés, i així va ser com va entrar al món de la medicina Ayurveda. Segons David Espinosa, "el ioga és el control de la ment, mentre que l'Ayurveda és la cura del cos". A partir de llavors, Espinosa va renunciar al seu càrrec de directiu a l'empresa turística, encara que hi segueix treballant com a assessor a mitja jornada, i dedica totes les tardes a ser professor de ioga i a ajudar a les persones mitjançant la medicina Ayurveda.

La medicina Ayurveda pretén prevenir les malalties que tenim per genètica

Quant a l'Ayurveda, Espinosa en destaca que aquesta medicina creu que el cos humà és una rèplica de l'univers i, per tant, succeeix el mateix a la natura i al cos. A més, segons aquest sistema hi ha un element de la natura, anomenat dosha, dominant en les persones. En base d'aquest atribut, la persona serà d'una manera o una altra, portarà un determinat estil de vida, definirà la seva alimentació, etc. Per tant, la medicina ayurvèdica té en compte la constitució de cada persona i se centra a suplir les carències i reduir els excessos que tenim per genètica. Espinosa justifica això dient que la genètica és herència dels nostres pares però, d'altra banda, dels progenitors també aprenem des de casa i des que som petits un hàbit de vida concret. Per això, com que seguim el mateix estil de vida, també acabarem desenvolupament les mateixes malalties que els nostres pares. D'aquesta manera, el que ensenya l'Ayurveda és a fer una previsió d'aquestes malalties i a compensar el que ens ve determinat per genètica.

Tot i això, David Espinosa manifesta que "l'Ayurveda no és excloent, sinó que conviu amb la medicina convencional, i només s'utilitza per malalties cròniques o per prevenir-les". D'altra banda, la feina del cambrilenc consisteix especialment a fer de coach a les persones que ho sol·licitin a través del seu propi programa, és a dir, a fer de guia i a donar-los les eines necessàries perquè coneguin i entenguin la medicina Ayurveda. Espinosa exposa "per mi, la paraula empoderament és molt important, perquè jo puc ajudar, però el que realment hem de fer és assumir la responsabilitat de la nostra salut".

Segons l'Ayurveda ens hauríem d'alimentar amb productes de proximitat i de temporada, com els nostres avis

Per l'Ayurveda, també cal tenir molt en compte l'alimentació, ja que és important conèixer el sistema digestiu perquè d'aquest en depèn el sistema immunològic. Pel que fa al tipus de dieta que hauríem de portar, Espinosa destaca que hauríem de tornar als orígens, és a dir, a tornar a menjar aliments de proximitat i de temporada. A més, encara que aquesta medicina provingui de l'Índia, David Espinosa defensa que no hem de menjar com en aquest país asiàtic, sinó que ens hem d'adaptar a les espècies i condiments que tenim aquí, i fixar-nos en quins aliments són propis de cada temporada. El cambrilenc detalla que l'Ayurveda no és vegetariana, sinó que ensenya a la persona a decidir si vol ser-ho i a alimentar-se correctament. Espinosa també explica que l'Ayurveda ajuda a solucionar moltes intoleràncies, ja que recupera la capacitat digestiva d'assimilar aliments.

Per últim, el cambrilenc David Espinosa ha determinat que l'esport que acompanya a aquest tipus de medicina és el ioga. Per l'Ayurveda, una malaltia és un pensament, el qual genera emoció i aquesta se somatitza al cos. Per tant, sí que hem de tractar el cos perquè és on se somatitza la malaltia, però hem d'anar a l'origen, que és el pensament. Per accedir-hi, Espinosa indica que "no hem de practicar el ioga de 'posturetes' sinó com a meditació".

Comenta aquest article