Informació general

L'Ajuntament de Cambrils es planta i no s'acollirà a la mesura de cessió del superàvit a l'Estat

Aquest mateix tema ja va generar força debat a la sessió plenària del passat 27 de juliol arrel d'una moció presentada per l'equip de govern –ERC, Junts per Cambrils i NMC–

Per Berta Ruiz

Edifici consistorial
Edifici consistorial | Berta Ruiz

L’Ajuntament de Cambrils ha decidit no acollir-se a la mesura de cessió del superàvit a l’Estat. L’equip de govern municipal considera que aquests diners estalviats s’han d’invertir al propi municipi per fer front a la crisi sanitària i altres necessitats socials, però a dia d’avui el govern de l’Estat limita l’ús del superàvit i el romanent.

Aquest dimecres es va publicar al BOE el Reial Decret de mesures financeres de caràcter extraordinari i urgent aplicables a entitats locals aprovat pel consell de Ministres. Amb aquest decret l’Estat proposa que els Ajuntaments cedeixin voluntàriament el superàvit a l’Estat a mode de préstec, a canvi de recuperar de manera immediata un 35% de l’aportació en dues anualitats (2020-2021) per destinar a accions determinades i la resta en 15 anys a partir de 2022.

La cessió compromet la hisenda d’aquest mandat, però també la de mandats posteriors

La decisió de no acollir-se a la proposta de l’Estat s’ha pres tenint en compte que la mesura té un abast temporal molt extens, ja que el retorn del préstec s’inicia al 2022 per un període de 15 anys, i, per tant, la cessió comprometria la hisenda d’aquest mandat, però també la de mandats posteriors. Per aquest motiu el govern de Cambrils creu que és més responsable mantenir el romanent de tresoreria de l’Ajuntament per tal que sigui el govern de cada moment qui el gestioni en funció de les necessitats de Cambrils.

El regidor d’Hisenda de Cambrils, Jaume Gila, ha explicat que l’equip de govern considera que "el romanent de tresoreria actua com a mecanisme de liquiditat i com a fons de maniobra per als propis ajuntaments, com a xarxa de seguretat, especialment en un moment d'incertesa econòmica com l’actual". En aquest sentit, afirma que "és important garantir que podem prescindir-ne sense posar en risc la tresoreria municipal i el període legal de pagament a proveïdors".

El regidor també ha recordat que cal tenir en compte que la normativa actual només permet recórrer a endeutament per a inversions i no per despesa corrent, mentre que el romanent sí que permet finançar despesa corrent.

El plenari municipal debat sobre el tema

Aquest mateix tema ja va generar força debat a la sessió plenària del passat 27 de juliol arrel d'una moció presentada per l'equip de govern –ERC, Junts per Cambrils i NMC– en la què es demanava, de manera immediata, que els ajuntaments poguessin fer ús de la totalitat dels superàvits i dels romanents de tresoreria generats durant 2019 i 2020. Aleshores, encara s'estava en plena la negociació entre la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el govern de l'Estat. Finalment, el passat dilluns, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) va aprovar la proposta del Ministeri d'Hisenda perquè l'Estat pugui utilitzar part del superàvit per afrontar els efectes de la pandèmia del coronavirus. D'aquesta manera, els ajuntaments que cedeixin els seus romanents a l'Estat podran utilitzar, entre el 2020 i el 2021, com a mínim el 35% dels fons aportats.
 
Tots els grups van votar a favor de la moció, excepte el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– que es va abstenir. Artigau va argumentar que, "en l'estat actual de crisi que estem vivint, s'ha de ser solidari amb tot i amb tots. No pot ser que ara que hauríem de ser una mica solidaris amb la resta del país, ens neguem a deixar els diners quan no sabem el dia de demà si nosaltres haurem d'anar a parar la mà allà a Madrid i ens contestessin de la mateixa manera que els hem contestat nosaltres".
 
Per la seva part, el portaveu del PP –David Chatelain– va recordar que, recentment, s'havia aprovat una manifest en aquesta mateixa línia per tal de poder disposar del superàvit i dels romanents de tresoreria. El regidor popular es va refermar en la seva postura i va donar suport a la moció. 
 
Més crítica es va mostrar la portaveu socialista –Ana López– qui va havia reclamat que a la moció també s'inclogués la responsabilitat per part de la Generalitat, sobre la qual va dir que, "també li hauran de demanar que faci els deures". Aleshores va recordar que la negociació estava oberta i que "l'Estat no es queda els diners dels ajuntaments, sinó que assumeix el dèficit a petició dels ajuntaments per gastar els diners on creuen necessari". Malgrat les crítiques del PSC, el grup va votar a favor de la moció
 
El portaveu de Cs –Juan Carlos Romera– va reafirmar el seu vot positiu tal com havien fet al manifest que s'havia aprovat en un plenari anterior. No obstant això, va criticar que aquest tipus de moció respongués "a les ordres dels seus amos de Barcelona" (en referència a ERC i JxC). 

El primer tinent d'alcalde –Lluís Abella– va defensar que, "hem detectar una maniobra de l'Estat que perjudica molt els cambrilencs; volem que aquests diners que hem estalviat ens els deixin gastar i dur a terme inversions financerament sostenibles". En referència a les paraules de Romera, Abella va dir que, "jo defenso Cambrils que és pel que estic aquí". 

Comenta aquest article