Informació general

Mobilitat

Bona acollida del servei de lloguer de bicicletes elèctriques malgrat alguna bretolada

La recent posada en funcionament del servei va generar diferents preguntes per part del PP i el PSC, al ple del 27 de juliol. Van demanar més detalls sobre el seu funcionament

Per Berta Ruiz

Aparcament de bicicletes a la plaça de la Vila
Aparcament de bicicletes a la plaça de la Vila | Lluís Rovira i Barenys

La recent posada en funcionament del servei de bicicletes elèctriques per desplaçar-se pel municipi va generar, a la sessió plenària del passat 27 de juliol, diferents preguntes per part de l'oposició. Concretament, aquestes qüestions van arribar des del PP i el PSC que van demanar més detalls sobre la posada en marxa d'aquest servei del qual, segons van dir, no havien tingut cap mena d'informació prèvia. Per un costat, el regidor del PP –David Chatelain– va preguntar sobre quin tipus de conveni s'havia establert amb l'empresa; quin cànon s'havia fixat per ocupar l'espai públic o si s'havia ofert a alguna empresa cambrilenca dedicada al sector del lloguer de bicicletes. En la seva intervenció, el regidor popular va lamentar que no se'ls hagués facilitat cap documentació de l'activitat. En una línia similar es va expressar la portaveu socialista –Ana López– qui va preguntar si calia un concurs públic per optar al servei, si d'altres empreses també podrien optar-hi i, per a qui s'havia pensat aquest tipus de servei: per als turistes o per als cambrilencs?

Eduard Pellicer: "Es tracta d'un projecte de mobilitat dins del municipi, com també ho és el Bicing de Barcelona"

El regidor de Govern Obert –Eduard Pellicer– va ser l'encarregat de fer l'explicació de la posada en marxa d'aquest servei. Segons va dir, "el projecte ha estat fruit d'una feina transversal de diferents departaments de l'Ajuntament. Es tracta d'un projecte de mobilitat dins del municipi, com també ho és el Bicing de Barcelona. S'ha fet un conveni de col·laboració amb l'empresa –Pedelec Mobility–, que té l'empresa mare a Saragossa, i volien obrir mercat a la Costa Daurada". Tal com va dir Pellicer, aquest sistema "no requereix d'anclatge i, per tant, no és agressiu a la via urbana. Hi ha set punts d'aparcaments i s'han marcat a terra amb uns vinils. Les bicicletes estan geolocalitzades a través de l'aplicació per poder agafar i deixar la bici i, l'empresa paga l'ocupació de la via pública".

Uns 230 ja s'han donat d'alta

El regidor també va apuntar que es tracta d'un projecte pilot. Es va començar a treballar-hi abans de l'inici de l'estat d'alarma, però no s'ha pogut posar en marxa fins ara. De fet, tal com va apuntar Pellicer, "si l'empresa volgués ampliar el termini es podria parlar. Pel que fa a les empreses locals, dir que aquest no és tant un servei de lloguer de bicicletes per moure's durant un cap de setmana o fer sortides, sinó que està pensant per fer trajectes curts i de mobilitat pel municipi. Però, evidentment, no tenim cap problema en rebre-les i escoltar-les. De moment, és un programa pilot, però de cara a l'any 2021 s'obrirà un concurs públic". Finalment, Pellicer va apuntar sobre la bona acollida que ha tingut el servei en aquestes primeres setmanes. De fet, uns 230 usuaris ja s'han donat d'alta. També va apuntar que la zona de Vilafortuny era un dels punts de major demanda. "Tenim moltes ganes que vagi bé i l'empresa ens aportarà totes les dades per seguir millorant aquest sistema que està pensat per a tothom, per a turistes i cambrilencs" va dir.

Recordem que, recentment, aquestes bicicletes ja van patir una bretolada. Quatre d'aquests vehicles apareixien llançats dins de l'aigua de la desembocadura de la riera de Maspujols, tant sols una setmana després de la seva posada en marxa.

50 bicicletes distribuïdes en 7 punts

Sobre aquest servei, l'Ajuntament de Cambrils i l'empresa Pedelec Mobility col·laboren en aquesta iniciativa pionera a les comarques de Tarragona. El nou servei compta amb 50 bicicletes elèctriques distribuïdes per set punts de la localitat, que poden ser utilitzades de manera compartida mitjançant una APP mòbil –Ecoblu– que gestiona tot el procés de reserva, utilització, devolució i pagament. Els set punts són: l'estació de tren-zona esportiva; plaça de la Vila; plaça de l'Ajuntament; Escola d'Hoteleria i Turisme; oficina del Patronat de Turisme; avinguda de la Diputació-Regueral (davant del McDonald's) i al passeig de Llevant, al costat de desembocadura de la riera de Maspujols.

Abonament mensual de 24,95 euros amb un límit de 60 minuts al dia

Durant aquesta fase de llançament del nou servei, s’ofereix un abonament mensual de 24,95 euros que permetrà moure’s en bicicleta elèctrica lliurement per Cambrils per menys d’un euro al dia. Aquest abonament mensual té un límit de temps de 60 minuts al dia. L’Ajuntament de Cambrils i Pedelec Mobility han arribat a aquest acord amb l’objectiu de fomentar la mobilitat sostenible durant aquest període estival, i fins el dia 30 de setembre. En qualsevol cas, tant residents a Cambrils com visitants també podran utilitzar el nou servei de manera discrecional per només 15 cèntims el minut.

Es pot trobar més informació a www.pedelecmobility.com.

Comenta aquest article