Societat

Medi Ambient

Talking Rubbish, una nova iniciativa per recollir residus i conscienciar la població cambrilenca de la situació mediambiental

Les voluntàries d'aquest grup denuncien la degradació de moltes zones del municipi i reivindiquen la importància que la gent jove comenci a actuar en conseqüència

Per Maria Vidal

Les voluntàries de Talking Rubbish, ahir, durant la recollida de residus al pàrquing Les Comes
Les voluntàries de Talking Rubbish, ahir, durant la recollida de residus al pàrquing Les Comes | Cedida

El grup Talking Rubbish està format per tres voluntàries que, durant aquest estiu, gairebé diàriament organitzen recollides de residus en diferents zones de Cambrils. Aquesta iniciativa ha sorgit recentment, però pretén arribar al màxim de persones possible per conscienciar la població cambrilenca de la situació mediambiental en la qual es troba el municipi. Les voluntàries del grup Talking Rubbish han explicat a revistacambrils.cat per què és necessari organitzar aquestes recollides de residus, l'estat de degradació que hi ha en alguns espais de Cambrils i per què és tan important que, especialment la població jove, tingui consciència ecològica del seu entorn.

Catherine Pérez, la principal impulsora de les recollides de residus, ha indicat que la iniciativa va sorgir quan ella va participar en la recollida de brossa a la platja després del pas del temporal Glòria a Cambrils, a finals del mes de gener d'enguany. A partir d'aquí, ella personalment va anar recollint residus d'algunes zones periòdicament, "perquè hi ha parts de Cambrils on ningú recull la brossa". Tot i això, no ha sigut fins fa molt poc que han posat nom a la iniciativa i s'han donat a conèixer amb les xarxes socials, amb la intenció s'hi sumi que el màxim nombre de persones possible. El nom 'Talking Rubbish' té un doble sentit, ja que, en anglès, literalment vol dir 'parlant de brossa', però també fa referència a una frase feta que en l'idioma anglosaxó significa 'dir ximpleries o estupideses'.

Les voluntàries volen reivindicar que el simple acte de llençar qualsevol tipus de brossa a l'entorn o no recollir els residus queden una vegada marxem d'un lloc té moltes conseqüències, de les quals no ens n'adonem. D'aquesta manera, quan plou, els residus són arrossegats cap a les rieres i cap a les platges i, finalment, acaben al mar. Tot plegat, fa que es creï una cadena de brossa que provoca una destrucció i degradació de la biodiversitat.

A causa de la pandèmia de la Covid-19, les voluntàries troben moltes més deixalles, com mascaretes i guants

Des de Talking Rubbish volen fer especial incís amb el fet que la conscienciació de la població ha de venir d'una crida a la gent jove, ja que la situació ecològica actual els afecta directament al seu futur i serà l'entorn que es trobaran properament. Les voluntàries també exposen que hi ha pocs llocs d'oci on els joves puguin anar. És per això que s'acaben agrupant als parcs, i abandonen les deixalles d'allò que han consumit sense recollir-les. Pérez creu que manca una educació des de petits en aquest aspecte. Aquest grup de voluntàries també manifesta els pocs incentius que hi ha per part de les institucions perquè la població es conscienciï de la situació ecològica, així com la falta de contenidors i papereres que hi ha en molts espais cambrilencs.

Per exemple, aquests dies les participants de Talking Rubbish estan netejant la zona del pàrquing Les Comes, a la sortida de Cambrils. En un dia, només recollint les deixalles de 50 metres de tanca, ja van omplir 6 bosses de brossa. Expliquen que hi troben de tot, però sobretot llaunes, ampolles i tovalloletes. A més, ara la situació s'ha agreujat perquè ha augmentat l'ús dels productes d'un sol ús a causa de la pandèmia, i també hi ha moltes deixalles que són guants o mascaretes. Les voluntàries també exposen que moltes vegades tornen a trobar brossa a llocs on ja han netejat.

L'equip d'aquesta nova iniciativa ha participat moltes vegades en altres campanyes que s'organitzen per netejar alguna  part de Cambrils, com les recollides de l'entitat Al Camp Residu Zero. Tot i això, declaren que el problema és que en aquest tipus d'actes sempre hi participen les mateixes persones, les quals ja tenen consciència ecològica.

En definitiva, les integrants de Talking Rubbish -Catherine Pérez, Pam Burton i Carmen Víudez- animen a tothom a participar en les recollides de brossa que organitzen en diverses zones de Cambrils posant-se en contacte amb elles a través d'Instagram (@talkingrubbishcambrils), perquè així la població serà conscient de l'estat de degradació que hi ha a l'entorn i això contribuirà que actuïn en conseqüència.

Comenta aquest article