Cultura

Dansa

L'escola de dansa Estudi Giselle acull, durant aquesta setmana, un Stage impartit pel ballarí i coreògraf Ramón Oller

Tant el coreògraf com la directora del centre, Elena Alcalá, reivindiquen la descentralització de la dansa i la importància que un curs com aquest tingui lloc a Cambrils

Per Maria Vidal

Les alumnes de l'Estudi Giselle, ahir al matí, durant una classe impartida per Ramon Oller
Les alumnes de l'Estudi Giselle, ahir al matí, durant una classe impartida per Ramon Oller | Maria Vidal

En aquesta nova normalitat, l'Estudi Giselle ha pogut reobrir les seves portes per seguir impartint classes de dansa a les seves alumnes. Des d'aquest dilluns, 27 de juliol, i fins divendres, 31 de juliol, el centre cambrilenc compta amb la presència del ballarí i coreògraf Ramón Oller, qui imparteix un Stage de dansa contemporània a les alumnes de l'escola. Ramón Oller és un coreògraf conegut internacionalment amb una gran experiència en el món escènic i de la dansa, per la qual ha sigut premiat en diverses ocasions. En la trajectòria professional d'Oller destaca, entre d'altres, la fundació i direcció de la seva pròpia companyia de dansa, amb la qual ha estrenat espectacles a festivals d'arreu del món, la creació d'obres per altres formacions nacionals i internacionals o el fet que hagi sigut director i professor del Conservatori Professional de Dansa de l'Institut del Teatre de Barcelona. Actualment viu entre Catalunya i els Estats Units, on continua la seva tasca com a ballarí i coreògraf.

L'Stage demostra que a Cambrils també es fa bona dansa

Segons la directora de l'Estudi Giselle, Elena Alcalá, el projecte de l'Stage va sorgir a partir "d'una classe que vam anar a fer a Barcelona amb ell on vam portar quatre alumnes. Allà vam quedar que algun dia vindria aquí a Cambrils. Llavors, durant el confinament vam parlar i em va dir que tenia ganes de fer cursos fora de Barcelona, i que si hi estava disposada". Alcalá afegeix que "volíem organitzar alguna cosa, fos com fos, i al final ha sigut més del que ens pensàvem". La directora de l'escola de dansa explica que era necessari reprendre alguna activitat després del període de confinament. "Els alumnes estaven molt malament perquè feien classes telemàticament, estaven tancats, etc. Fer aquest Stage de dansa contemporània ha sigut el 'broche de oro' per tancar aquest curs tan difícil per tots, sobretot per la canalla, i una recompensa per ells".

A més, la directora de l'escola de dansa detalla que el motiu pel qual han decidit fer aquest curs amb Ramón Oller ara, en aquestes circumstàncies, i fins i tot havent de ballar amb mascareta és perquè també els van anul·lar un dels concursos de dansa que tenien ajornats pel novembre, on l'Estudi Giselle presentava tres coreografies de dansa contemporània. Els recursos que havien d'invertir en el concurs, finalment els han invertit en l'Stage, de manera que han substituït el concurs de dansa contemporània per un curs del coreògraf de la mateixa disciplina.

Per la seva banda, Ramón Oller reivindica la descentralització de la dansa. "L'esforç que fa una escola per portar un mestre de fora és molt gran, i s'ha de valorar molt", apunta el coreògraf. "Això és important, perquè si volem que la dansa s'escampi i sigui descentralitzada, que no tot es concentri en els centres de ciutats grans, s'ha de posar també l'esforç de les escoles privades, que porten mestres amb la mateixa qualitat que una escola oficial. Sinó ens quedem amb una porció molt petita de Barcelona, Madrid... la dansa s'ha de fer més àmplia", declara Oller. La directora de l'Estudi Giselle afirma que "no es valora, costa molt. La gent prefereix gastar-se el doble i anar a Barcelona que no a venir a l'escola de Cambrils". "Nosaltres també som escoles petites que treballem seriosament i fem coses importants", manifesta Alcalá.

Les ballarines que participen a l'Stage s'han repartit en tres nivells segons les edats: elemental, intermedi i avançat. Cada grup treballa dues hores diàries amb el coreògraf i ballarí, en les quals fan una part tècnica i després una part coreogràfica. L'Stage ha sigut principalment dirigit als alumnes de l'Estudi Giselle, tot i que al grup de la tarda hi van persones convidades d'altres escoles, "perquè són professors amb qui tenim contacte, ens entenem i compartim alumnes perquè s'enriqueixin. Al final, quants més professors passin per les seves aules, millor", exposa Elena Alcalá.

Aquesta no és la primera activitat que l'Estudi Giselle ha dut a terme després del confinament. Durant les tres primeres setmanes de juliol, l'escola va organitzar un intensiu multidisciplinari, seguint tots els protocols de seguretat. D'aquesta manera, aquestes setmanes han estat treballant dansa clàssica, dansa contemporània, jazz, modern i tècniques.

Aquest divendres, les alumnes faran una mostra de les variacions a porta tancada al Parc del Pinaret

La directora de l'Estudi Giselle també ha explicat que aquest divendres les alumnes faran una mostra perquè puguin veure el que han treballat les seves companyes a l'Stage. L'esdeveniment serà a porta tancada al Parc del Pinaret, a causa de la situació sanitària actual, i només es permetrà l'accés a les alumnes de l'escola i a dos acompanyants de cadascuna, que s'hauran d'identificar. "En altres circumstàncies, els petits s'haurien quedat mirant la classe dels mitjans, els mitjans la dels grans, etc. Com que no ho podem fer aquí, vam demanar permís a l'Ajuntament i farem una petita mostra de les variacions", indica Elena Alcalá.

La directora de l'escola de dansa Estudi Giselle, Elena Alcalá, amb el ballarí i coreògraf Ramón Oller

 

Comenta aquest article