Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Reciclatge

Una seixantena de bars, restaurants i guinguetes de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant participen en el pla d'Ecovidrio per incrementar la taxa de reciclatge de vidre a l'estiu

Per Redacció

Lliurament del contenidor de vidre al restaurant Vistamar de l'Hospitalet de l'Infant
Lliurament del contenidor de vidre al restaurant Vistamar de l'Hospitalet de l'Infant | Cedida

Un total de 60 bars i restaurants del municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant participen en l’operativa d'estiu de Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de residus d'envasos de vidre a Espanya. La iniciativa té l'objectiu d'incrementar el reciclatge de vidre aquest estiu durant la tornada a la normalitat i aconseguir gràcies a la feina en equip de tots, ciutadans, administracions públiques, hostalers i Ecovidrio un estiu més sostenible.

Durant els mesos d'estiu Ecovidrio treballarà de bracet amb l’equip de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per reforçar l'operativa de recollida selectiva d'envasos de vidre i facilitar la col·laboració de la ciutadania i, especialment, dels hostalers perquè la tornada a la normalitat sigui igual o més sostenible que altres anys. Per a això, Ecovidrio realitzarà 60 visites d'informació i sensibilització als professionals hostalers del nucli de l’Hospitalet de l’Infant i de l’Almadrava que participaran en la campanya, els lliurarà de manera gratuïta cubells especials per facilitar la tasca de reciclatge i aportarà contenidors adaptats a les necessitats del sector.

La incidència del turisme i l'augment del consum fa dels mesos estivals una etapa clau per a la recollida selectiva d'envasos de vidre, ja que es recull una tercera part de tots els residus recuperats anualment. A més, els bars, restaurants i guinguetes són els responsables de la generació del 52% dels residus d'envasos de vidre d'un sol ús, de manera que són un sector clau per a una transició real cap un model d'economia circular que no s'ha d’aturar tot i les circumstàncies excepcionals per les quals està passant la societat.

La gerent d’Ecovidrio, Silvia Mayo, ha dit: "Després d'aquests difícils mesos hem vist com els hostalers de tot el territori català s'han deixat la pell treballant a marxes forçades per adaptar terrasses i sales per tal de garantir la seguretat dels seus clients. I a Ecovidrio sabem que necessiten tot el nostre suport perquè, en aquests mesos d'estiu tan importants per a la seva recuperació, no deixin enrere la sostenibilitat. Per això seguirem apostant al 100% per aquest canal, per acompanyar-los i fer entre tots una nova normalitat tant o més sostenible del que era abans ". A més, ha assenyalat: "Un any més Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha demostrat un gran compromís amb el reciclatge d'envasos de vidre i aquest any esperem aconseguir mantenir els valors de recollida selectiva de vidre a les cotes d'anys anteriors. Aquest estiu podrem tornar a constatar que l'avenç cap a un model més sostenible és imparable gràcies a la col·laboració de ciutadans, professionals hostalers i administracions públiques ".

En aquest sentit, el regidor de Medi Ambient, Frederic Escoda, ha agraït a Ecovidrio que, per tercer any consecutiu, hagi inclòs Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant en la seva campanya estival i també ha desitjat que, amb aquesta iniciativa, enguany s’aconsegueixi reciclar al municipi una quantitat similar o superior a la de l’any passat, que va ser de més de 90 tones.

Durant aquest estiu a nivell estatal, la campanya preveu arribar a gairebé 11.500 establiments hostalers pertanyents a 107 municipis, dels quals 19 municipis amb gairebé 2.000 establiments corresponen a Catalunya. A més, comportarà una ambiciosa dotació de mitjans al sector hostaler amb la instal·lació de més de 3.500 contenidors i cubells especials per facilitar el reciclatge.

Dades de reciclatge a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Durant l’any 2019 la recollida selectiva de residus d'envasos de vidre, mitjançant el contenidor verd, va arribar a les 235 tones a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Aquesta xifra suposa un increment del 10% respecte l’any 2018. Segons aquestes dades, com a mitjana, cada ciutadà va dipositar al contenidor verd 36 kg de vidre, uns 123 envasos per persona.

Dades de reciclatge a Catalunya

A Catalunya aquesta xifra va ascendir fins a les 172.918 tones l’any 2019, fet que suposa un increment del 25% en els últims cinc anys i un 6,5% respecte l’any 2018. Segons aquestes dades, com a mitjana, cada català va dipositar al contenidor verd 22,5 kg de vidre, uns 77 envasos per persona. Per províncies, Girona és la que encapçala la llista amb 31 kg / hab, seguida de Tarragona (24,5 kg / hab) i Lleida (21,9 kg / hab) En aquest sentit, cal destacar que Tarragona (24,5 kg / hab) i Girona (31 Kg / hab) se situen dins de les 10 capitals més recicladores de tot l'Estat.

El reciclatge d'envasos de vidre a Espanya

Durant l’any 2019 es van recollir de manera selectiva 896.450 tones de residus d'envasos de vidre a través del contenidor verd, una mitjana de 19 kg per habitant i 66 envasos per persona. Aquesta xifra representa un increment del 30% en els últims cinc anys.

En l'actualitat, a Espanya hi ha 230.950 contenidors per al reciclatge d'envasos de vidre i només en 2019 Ecovidrio va instal·lar 5.873 iglús nous. Així doncs, la mitjana nacional se situa en 1 contenidor per cada 204 habitants, un dels millors dades a nivell europeu.

Sobre Ecovidrio

Ecovidrio és l'entitat sense ànim de lucre, encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya des de 1998. La companyia s'encarrega de gestionar íntegrament la cadena de reciclatge: iniciatives de sensibilització, recollida selectiva, transport i tractament de residus d'envasos de vidre i la seva posterior comercialització.

Ecovidrio proporciona un servei públic i universal per al ciutadà i posa a disposició de les companyies que envasen els seus productes en vidre un model de gestió eficaç i eficient, tant des de la perspectiva ambiental com econòmica.

En l'actualitat, un total de 8.000 companyies envasadores fan possible, a través de la seva aportació, el sistema de reciclatge. Els sectors integrats a Ecovidrio representen més del 3% del PIB espanyol i comercialitzen el 99% dels envasos de vidre.