Societat

Gent gran

Magda Civit (Amics de la Gent Gran): «Hem reprès les visites individuals, però l'última decisió sempre la té la persona gran»

Els voluntaris d'Amics de la Gent Gran han seguit en contacte amb les persones grans a través del telèfon durant el confinament, i molts d'ells ja s'ha retrobat presencialment

Per Maria Vidal

Amics de la Gent Gran al dinar de Nadal de l'associació, celebrat al desembre
Amics de la Gent Gran al dinar de Nadal de l'associació, celebrat al desembre | Berta Ruiz

Amics de la Gent Gran és una entitat de voluntariat cambrilenca que fa acompanyament emocional a un dels col·lectius que és més vulnerable actualment: les persones grans. Magda Civit, responsable de l'entitat, ha explicat a revistacambrils.cat com l'associació ha continuat desenvolupant la seva tasca en aquests moments en els quals tenir contacte físic és complicat.

El suport emocional que proporciona Amics de la Gent Gran ha seguit a través del telèfon

En primer lloc, des dels inicis del confinament, els voluntaris d'Amics de la Gent Gran van haver de suspendre les visites físiques. Sense poder anar als domicilis o a les residències, el telèfon s'ha convertit en el gran aliat per mantenir els vincles de confiança amb les persones grans i reduir la seva sensació d'aïllament i soledat quan no podien sortir de casa. Més enllà del suport psicològic telefònic que feien els voluntaris, si hi havia alguna problemàtica, des d'Amics de la Gent Gran es posaven en contacte amb els Serveis Socials o amb les Xarxes de Suport Mutu que hi havia actives a Cambrils per poder-ho solucionar.

D'altra banda, Magda Civit ha volgut destacar la implicació que han tingut associacions alienes a l'entitat cambrilenca per contribuir a millorar la situació de les persones grans en època de pandèmia. Des de la universitat ESADE de Barcelona, es va crear un programa per felicitar a les persones grans que feien l'aniversari durant el confinament a través de voluntaris corporatius. Per part de la Fundació Telefónica, també es van oferir a realitzar trucades freqüentment a les persones grans que ho sol·licitessin. Des de l'entitat madrilenya Relatos Telefónicos, van activar un servei per llegir, a través del telèfon, poemes o narracions a persones de la tercera edat. Per últim, es va crear Psicólogos Frente al Covid, una iniciativa de DKV per assistir psicològicament i de manera gratuïta tant a la gent gran com als voluntaris.

L'entitat ha anul·lat tres actes que tenien programats, però s'han substituït per altres iniciatives

Civit també ha explicat que a causa de l'alarma sanitària, la fundació ha hagut d'anul·lar tres actes que fins ara celebraven anualment. La Diada de Sant Jordi sol ser especial per aquesta entitat, perquè posen en marxa la campanya Roses contra l'Oblit i regalen un llibre i una rosa a cada persona assistida. Per contra, aquest any van optar per enviar vídeos dels voluntaris felicitant el Sant Jordi a les persones usuàries, amb la campanya #RebrotemAquestSantJordi. Per Sant Joan, van haver de suspendre el berenar popular que organitzen on s'apleguen voluntaris i persones grans. Tot i això, es va substituir per un altre berenar de petit format, ja que des de l'associació es va facilitar que els voluntaris es trobessin amb els avis per parelles per celebrar la festivitat. Aquest estiu també s'han cancel·lat les Vacances Amigues, una iniciativa d'Amics de la Gent Gran per lluitar contra la soledat de les persones grans durant el període estival.

Una vegada aixecat l'estat d'alarma, segons Magda Civit, els voluntaris ja van començar a tenir contacte presencial amb les persones grans assistides. Així, qui vulgui ha pogut fer visites individuals, sempre amb la mascareta posada, mantenint les distàncies i en espais a l'aire lliure. Civit comenta que "s'han respectat molt les peticions dels voluntaris, perquè n'hi ha alguns que també són grans amb risc, i per això encara tenen la possibilitat de seguir mantenint el contacte telefònicament. D'altra banda, l'última decisió sempre la té la persona gran, i si aquesta encara no vol sortir de casa, no sortim". Pel que fa a les activitats grupals, de moment encara no les han pogut iniciar, i no saben si de cara al setembre podran fer-ho.

A les residències d'avis es manté el seguiment telefònic

La tasca d'Amics de la Gent Gran també és molt present a les residències d'avis, principals focus de la pandèmia del coronavirus. Normalment, des de l'associació fan acompanyament a la residència Baix Camp i a STS Cambrils, ambdós centres nets de Covid-19. Durant el confinament han fet seguiment telefònic a les persones assistides de les respectives residències i, quan les circumstàncies ho han permès, els voluntaris també han fet videotrucades amb les persones grans. Com indica Magda Civit, "a les residències encara no hi tenim accés perquè no som familiars, però seguim realitzant l'acompanyament".

En definitiva, s'ha demostrat que la labor de l'entitat Amics de la Gent Gran és essencial, i més en situacions crítiques com el confinament, durant el qual s'ha evidenciat que les conseqüències de quedar-se a casa han afectat de manera desigual a la població.

Comenta aquest article