Esports

Natació

Pep Anglès, president del Cambrils Club Natació: «Hem recuperat certa normalitat en els entrenaments, tot i que estem en una situació complicada»

Els membres del club esportiu ja neden a la piscina coberta municipal des del 3 de juliol, després d'haver-se entrenat per videoconferència durant el confinament

Per Maria Vidal

Nadadors del Cambrils Club Natació, durant la represa dels entrenaments a la piscina municipal
Nadadors del Cambrils Club Natació, durant la represa dels entrenaments a la piscina municipal | Cedida

El Cambrils Club Natació ha reprès els entrenaments després de gairebé tres mesos sense poder nedar a la piscina. El confinament els ha afectat greument, ja que, malgrat no han aturat l'activitat i han seguit fent un altre tipus d'entrenaments, alguns dels socis s'han donat de baixa. Pep Anglès, president de l'entitat, explica la situació que està vivint actualment el club esportiu.

Durant el confinament, els socis del club van entrenar per videoconferència

El 13 de març, l'Ajuntament de Cambrils va acordar el tancament del Palau Municipal d'Esports, inclosa la piscina, així com la suspensió de totes les activitats esportives programades. A partir de llavors, el Cambrils Club Natació va iniciar els entrenaments mitjançant videoconferència. D'aquesta manera, els socis del club, dividits en grups d'edat, es connectaven amb els seus respectius entrenadors per fer exercici físic des de casa seva. En el cas de l'escola de natació, que agrupa els nedadors fins als 11 anys d'edat, entrenaven amb Cristina Baiges, qui és la responsable de l'escola. En Pep Anglès destaca la participació en aquests entrenaments a distància inclús en el grup dels més petits, ja que un 60% dels nedadors els van seguir. Els grups de competició, és a dir, les categories d'aleví, infantil i absolut, van entrenar amb Joan Ibars, qui també és el director esportiu del club. Per últim, aquests exercicis en sec des de casa també van ser seguits pel grup de màsters, el qual agrupa els nedadors de més de 20 anys. Anglès comenta que és "una activitat molt ben valorada per la majoria, tot i que alguns socis no hi van participar". El president del Cambrils Club Natació també afegeix que, davant la impossibilitat d'entrenar a la piscina i a causa de la difícil situació del confinament, el club va reduir la quota a la meitat durant els mesos de març, abril, maig i juny.

Els nedadors del Cambrils Club Natació van tornar a la piscina municipal el 3 de juliol

Una vegada va començar el desconfinament, el club esportiu va tornar a entrenar a l'aire lliure, a partir de l'1 de juny. D'aquesta manera, com explica Pep Anglès, combinaven els entrenaments al mar amb els exercicis en sec mitjançant videoconferència. Tot i això, hi havia dies que no podien nedar al mar a causa del mal temps. A partir del 15 de juny, malgrat la piscina coberta municipal ja estava en funcionament, el Cambrils Club Natació encara no hi podia desenvolupar la seva activitat habitual, perquè des de l'Ajuntament se'ls requeria que els entrenadors tinguessin un curs específic de riscos laborals per la Covid-19. Posteriorment, una vegada els responsables ja van tenir aquest curs, des del club van estar negociant amb el consistori la seva tornada a les instal·lacions municipals. Pep Anglès comenta que va ser complicat perquè s'havien de quadrar els horaris de totes les activitats que es duen a terme a la piscina, els carrers que es destinava a cadascuna, etc. Finalment, els nedadors del club van poder tornar a la piscina el divendres 3 de juliol, fa dues setmanes. "Ara hem recuperat certa normalitat en els entrenaments, però és difícil quadrar els horaris i hem de seguir les mesures de seguretat" declara el president de Cambrils Club Natació. Malgrat el seu retorn a la piscina, l'escola de natació i el grup de màsters segueix combinant els entrenaments a les instal·lacions municipals amb els entrenaments al mar. 

Amb la pandèmia, el club ha perdut aproximadament un 27% dels socis

Anglès també manifesta que tot plegat va comportar una situació incòmoda. A la indecisió de l'Ajuntament sobre quan podrien tornar a la piscina municipal se li sumava la pressió que feien els socis per reprendre els entrenaments habituals, però era complicat perquè el club fa ús d'unes instal·lacions que no depenen d'ells. El president de Cambrils Club Natació informa que en període de confinament han perdut al voltant d'un 27% dels socis. Això també els situa en una posició delicada perquè "l'esdevenir d'aquest club esportiu sense ànim de lucre depèn que els socis es mantinguin, de manera que aquests no poden deixar de pagar la quota", segons exposa Anglès. Les baixes d'aquest percentatge de socis han comportat una disminució dels ingressos del club, el qual ha optat finalment per no posar els treballadors en un ERTO. Anglès diu que "de moment aguantem perquè teníem un coixí, però si hi ha un rebrot i hem de tornar a aturar els entrenaments a la piscina no sabem com ens ho farem".

A més, totes les competicions estan cancel·lades des del març, tant a nivell territorial com els campionats autonòmics i nacionals. Les úniques competicions a les quals van poder participar els nedadors del club cambrilenc van ser els campionats provincials, que van tenir lloc a Tortosa just abans del confinament. El Cambrils Club Natació tenia previst organitzar la Milla Marina de Cambrils, com cada any, i també l'ha hagut d'anul·lar. Així doncs, el club esportiu espera poder seguir en aquesta línia, i mantenir els socis que en formen part, fins que es recuperin les competicions.

Comenta aquest article