Informació general

Economia

El govern destinarà 200.000 euros per ajudes a autònoms i microempreses i 70.252 euros a Plans d'Ocupació per a l'exercici actual

Ahir es va celebrar un ple extraordinari en el què es van debatre diferents punts econòmics. L'oposició es va abstenir perquè considera que són mesures insuficients i que, inicialment, es van anunciar 150.000 per als plans d'ocupació

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu del polígon Belianes
Imatge d'arxiu del polígon Belianes | Lluís Rovira i Barenys

Ahir al matí es va celebrar un ple extraordinari telemàtic en el què es van debatre diferents punts econòmics, amb un total de quatre modificacions de crèdit per afrontar diferents despeses. Un dels principals punts que va generar un major debat i controvèrsia entre l'equip de govern i l'oposició va ser la modificació de crèdit número 11 del pressupost de l'Ajuntament –finançats amb romanent de tresoreria– per als Plans d'Ocupació Municipals i la convocatòria de subvencions per a comerços, autònoms i microempreses de Cambrils per un import de 270.252 euros. Aquestes dues accions s'emmarquen dins del Pla de Reactivació Econòmica i Social per aquells empresaris i comerciants que s'hagin vist afectats per l'estat d'alarma.

200.000 euros d'ajudes a autònoms i microempreses

Les ajudes a autònoms i microempreses, amb un pressupost de 200.000 euros, busquen donar suport a la petita empresa familiar cambrilenca que va haver de tancar o va tenir pèrdues de més del 75% en la seva facturació. Les subvencions s’adjudicaran en concepte de pagament de despeses vinculades a l’activitat habitual que s’han hagut d’assumir malgrat el cessament obligatori, de lloguers i costos d’adequació dels locals per complir les normes sanitàries i de seguretat. Paral·lelament a l’aprovació de la modificació de crèdits, l’Ajuntament ha demanat la competència a la Generalitat per exercir la potestat. Posteriorment, s’aprovaran les bases de la convocatòria, es publicaran i s’obrirà el termini per presentar les sol·licituds.

70.252 euros per als Plans d'Ocupació per a l'exercici actual

Respecte als Plans d’Ocupació, s’ha aprovat una modificació de crèdit de 70.252 euros per a l’exercici actual, que s’ampliarà amb el pressupost del 2021. Aquesta partida permetrà finançar la contractació d’11 persones aturades amb l’objectiu de reactivar l’ocupació especialment de col·lectius vulnerables i de difícil inserció. Els contractes, d’entre 9 i 12 mesos, seran personal per la brigada general i la brigada específica per al manteniment d’escoles i equipaments esportius; i auxiliars administratius per reforçar el Departament de Promoció Econòmica i l’Oficina Local d’Habitatge. Aquests Plans d’Ocupació Municipals es completaran amb els que l’Ajuntament ha sol·licitat al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) en el marc de la convocatòria de mesures extraordinàries per la Covid (3 places) i també se sol·licitarà la convocatòria ordinària de Treball i Formació 2020 que sortirà el mes de juliol.

Jaume Gila: "Es considera urgent la implementació d'un sistema d'ajuts extraordinaris per al manteniment de les activitats econòmiques"

Sobre aquesta modificació de crèdit, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va comentar que "malgrat que vam dir que els plans d'ocupació tindrien un import de 150.000 euros, ara es destinaran 70.252 euros i la resta s'inclouran per a l'any 2021". Segons va dir, "davant la crisi de la covid-19 es considera urgent la implementació d'un sistema d'ajuts extraordinaris per al manteniment de les activitats econòmiques del municipi. Aquesta despesa no es pot ajornar fins l'exercici següent, ja que es vol ajudar al teixit comercial local i la represa de l'activitat econòmica de manera urgent atorgant liquiditat a les empreses que s'hagin vist greument perjudicades".

David Chatelain (PP): "Per als plans d'ocupació no es destinaran els recursos que s'havien anunciat"

En el torn d'intervencions de l'oposició, Joan M. Artigau va votar abstenció, donat que les mesures les considerava insuficients. Per la seva part, tant el PP, com el PSC i Cs es van mostrar molt crítics amb les decisions del govern. Per un costat, el portaveu del PP –David Chatelain– va lamentar que des del govern no se'ls hagués informat de cap detall sobre els plans d'ocupació municipal i que, "tampoc es destinaran tots els recursos que s'havien anunciat. Són menys dels que vostès s'havien compromès. Estem a favor dels plans d'ocupació, però considero que són insuficients. L'altra qüestió són els tristament insuficients 200.000 euros anunciats fa mesos i dels quals, a hores d'ara, no sabem ni ens han donat cap pista de com es gestionaran: regles, qui podrà accedir... Ho hem preguntat moltes vegades al senyor Klein però ha tingut una actitud molt poc comunicativa i vull transmetre una queixa per aquesta reiterada manca de transparència. La finalitat és correcta, però els recursos són insuficients". 

Ana López (PSC): "Per què van anunciar 150.000 euros i ara són 70.000. Els 200.000 euros, a què es destinaran?"

La portaveu del PSC –Ana López– també va criticar amb contundència el govern: "tenen una capacitat per vendre fum, faltar a la veritat i ocultar informació... El nostre vot ha de ser a favor. També diem que és insuficient i que van tard. Van córrer molt en anunciar-ho al març, i encara no tenen res fet. A més van anunciar 150.000 euros per als plans d'ocupació i resulta que serà menys de la meitat: 70.000 euros ara i 70.000 l'any vinent. Acabem d'aprovar un expedient de modificació de crèdit de més 1 milió d'euros per a despeses corrents i ara només dediquen 70.000 euros a plans d'ocupació? No tenen vergonya. Tenen una prepotència, una manca d'informació i un 'ninguneig' que és intolerable. Fan notes de premsa i després falten a la veritat. Per què van anunciar 150.000 euros i ara són 70.000. Els 200.000 euros, a què es destinaran?".

Juan Carlos Romera (Cs): "70.000 euros d'allò que van prometre que eren 150.000 euros. Dels 200.000 euros que van anunciar fa mesos, no sabem res..."

En una línia similar, el portaveu de Cs, Juan Carlos Romera, va afegir que es tracta d'una partida clarament insuficient: "70.000 euros d'allò que van prometre que eren 150.000 euros. Dels 200.000 euros que van anunciar fa mesos, no sabem res... Vostè senyor Klein ens ho pot explicar? És clarament insuficient".

Oliver Klein: "Són ajudes extraordinàries i les bases s'han de fer de forma extraordinària"

Sobre tot plegat, el regidor de Promoció Econòmica –Oliver Klein– va explicar que des de la regidoria s'està fent tota la tramitació: "són ajudes extraordinàries i les bases s'han de fer de forma extraordinària. S'ha de fer la reserva pressupostària i d'aquí els canvis pressupostaris que s'han de fer per obtenir aquesta prestació. S'ha demanat a la Generalitat la competència per atorgar aquestes ajudes directes extraordinàries que seran complementàries a d'altres ajudes".

Alejandro Garcia: "Ens vam comprometre a destinar 150.000 i això és el que estem fent. La modificació el que diu és que els salaris de 2020 correspondran a aquest import de 70. 252 euros"

El regidor de Recursos Humans –Alejandro Garcia– va explicar que, "l'oposició ha de fiscalitzar, però no han de confondre la ciutadania. Diuen que no s'han informat de determinades accions i és rotundament fals; en segon lloc, abans de determinar totes les accions s'ha de disposar del crèdit i avui és el que estem fent. Estem disposant dels crèdits per tirar endavant aquests projectes dels plans d'ocupació. Si els contractes començaran al setembre, el que s'ha de fer per a l'exercici de 2020 és contemplar els salaris de 2020. Així que és rotundament fals que els plans d'ocupació que vam anunciar no comptin amb allò que vam dir. Ens vam comprometre a destinar 150.000 i això és el que estem fent. La modificació el que diu és que els salaris de 2020 correspondran a aquest import de 70. 252 euros".

En un darrer torn de rèplica, tots els portaveus de l'oposició van tornar a insistir en el ball de xifres del govern. Tant PP, com PSC i Cs van recordar que s'havien anunciat 150.000 euros per enguany i, que, finalment, seran 70.252 euros. Finalment, el punt va ser aprovat amb el vot a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició. També van criticar que dels 200.000 euros anunciats per ajudes a empreses i autònoms, les quantitats que arribaran als empresaris seran molt escasses: d'uns 285 euros. De fet, van comentar que la quantitat total s'hauria de dividir entre unes 700 empreses locals.

Comenta aquest article