Informació general

Sanitat

Tensió dialèctica entre ERC i PSC arrel d'una moció presentada pel grup socialista en defensa de la sanitat pública

El text –aprovat amb el suport de l'oposició i l'abstenció del govern– no va estar exempt d'una certa picabaralla dialèctica entre la regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– i la portaveu del PSC, Ana López

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu de l'Hospital Lleuger de Cambrils
Imatge d'arxiu de l'Hospital Lleuger de Cambrils | Berta Ruiz

El plenari municipal va aprovar, el passat 30 de juny, una moció presentada pel PSC en defensa de la sanitat pública. El text –exposat per la portaveu socialista Ana López– però, no va estar exempt d'una certa tensió dialèctica entre la regidora de Benestar Social de l'Ajuntament –Hèléne Arcelin– i la pròpia Ana López. De fet, la moció va rebre el vot favorable del regidor no adscrit –Joan M. Artigau–, el PP i Cs i l'abstenció de l'equip de govern. L'argumentari que va exposar Arcelin va "indignar" la regidora socialista que va carregar amb contundència contra la postura del govern de no aprovar gairebé cap de les propostes que es fan arribar des de l'oposició.

Ana López: "Ara més que mai és necessari que l'Hospital Lleuger de Cambrils estigui a ple rendiment"

En el preàmbul de la moció del PSC, s'exposa una llarga explicació històrica sobre la Llei General de Sanitat que va entrar en vigor fa 34 anys. Segons va explicar López, "el virus ha colpejat la nostra població més vulnerable, en especial, a la nostra gent gran i ha evidenciat les limitacions en què es trobaven les nostres residències. L'OMS ha reiterat que disposar d'una atenció primària efectiva i de qualitat és un garantia necessària per a la viabilitat i sostenibilitat de qualsevol sistema sanitari. En els últims anys s'han perdut més de 1.000 professionals; aquestes retallades a l'atenció primària per part del departament de Salut s'han vist agreujades pels efectes de la pandèmia". López va seguir explicant que, "un cop ha passat el pitjor de la pandèmia i davant del manteniment de tancament d'aquests consultoris, exigim a la Generalitat la reobertura d'aquests i, en el cas de Cambrils, recordem que venim demanant que es posin en funcionament els quiròfans. Ara més que mai és necessari que l'Hospital Lleuger de Cambrils estigui a ple rendiment".

Ana López: "Aquesta crisi sanitària de magnitud històrica ha demostrat allò que els socialistes sempre hem defensat: que la sanitat pública és un servei essencial"

La portaveu socialista va seguir la seva intervenció afirmant que, "aquesta crisi sanitària de magnitud històrica ha demostrat allò que els socialistes sempre hem defensat: que la sanitat pública és un servei essencial del nostre estat del benestar. La qualitat i eficiència del servei, que és vital, mai pot tornar a posar-se en perill per les retallades pressupostàries ja sigui dels governs de dreta de Madrid com dels executius independentistes de Barcelona. Retallar en salut pública és un perill per a tots". Per tot plegat, des del PSC van proposar: reconèixer la tasca del col·lectiu de professionals de la sanitat; proposar un pacte d'Estat per garantir una sanitat pública de qualitat; donar suport a les reivindicacions del col·lectiu; rebutjar els intents de privatitzar part dels serveis sanitaris; dotar de recursos humans i econòmics l'Hospital Lleuger de Cambrils i, demanar al govern de l'Estat i de la Generalitat que es garanteixin les inversions.

Joan M. Artigau (no adscrit): "No els podem deixar de la mà (als professionals sanitaris) i hem de donar tot el suport"

En el torn d'intervencions de l'oposició, el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– va expressar el seu vot afirmatiu "per sensibilitat de les mancances que tenim a l'Hospital Lleuger i també donar suport a tot el col·lectiu de metges, zeladors, assistents, auxiliars tota la gent que ha treballat, treballa i treballarà en defensa dels interessos de la nostra salut. No els podem deixar de la mà i hem de donar tot el suport".

David Chatelain (PP): "El que és cert és que la sanitat en el seu conjunt ha tingut una resposta exemplar i ha evidenciat que tenim un gran sistema"

Per la seva part, el portaveu del PP –David Chatelain– va comentar que, "només ens donem compte de la importància d'algunes coses quan les necessitem. La pandèmia que ens ha colpejat ha estat un cas paradigmàtic. Sense entrar en discussions sobre la gestió de la què hi hauria molt a parlar, el que és cert és que la sanitat en el seu conjunt ha tingut una resposta exemplar i ha evidenciat que tenim un gran sistema tot i els intents d'alguns de reduir la seva importància. Donarem suport. En altres plens ja hem evidenciat el nostre agraïment al personal mèdic i també considerem essencial arribar a pactes d'Estat no només en sanitat sinó també en altres acords sempre des de la lleialtat, malgrat que el concepte privatitzar no té perquè comportar implícitament retallades. Respecte al quiròfan, nosaltres ho hem demanat per activa i per passiva".

Juan Carlos Romera (Cs): "El tema de la sanitat és molt important i votarem a favor"

Des de Cs, Juan Carlos Romera va donar el suport al text i va recordar que, fa unes setmanes, el Parlament de Catalunya va aprovar el reforç del servei de ginecologia a l'Hospital Lleuger de Cambrils arrel d'una moció presentada pel seu propi grup. "El tema de la sanitat és molt important i votarem a favor" va dir.

Hèléne Arcelin: "La covid-19 ha estat devastadora en general"

Per part de l'equip de govern, la regidora de Benestar Social –Hèléne Arcelin– va argumentar que, "la covid-19 ha estat devastadora en general i, la societat s'ha fet conscient de la tasca realitzada pels professionals de la salut i la necessitat de finançar-la adequadament, blindant-la de les retallades. Jo conec de primera mà i també indirectament com els equips mèdics han hagut de reutilitzar les mascaretes d'un sol ús o com les bosses de brossa els han servit de protecció. Trist però cert. De manera que el nostre sincer agraïment a tots els professionals sanitaris, metges, farmacèutics, cossos de seguretat, serveis de neteja.. que han estat en primera línia des del minut zero".

Hèléne Arcelin: "Realment volen mostrar suport a la sanitat senyors del PSC? Doncs deroguin el Reial Decret que els va treure el 5% del sou"

Quant a la moció, Arcelin va agrair el repàs històric exposat i "que comentin que els socialistes sempre han defensat la sanitat com un servei essencial. Està molt bé que demanin que hi hagi inversions, que hi hagi més recursos humans, però realment volen mostrar suport a la sanitat senyors del PSC? Doncs deroguin el Reial Decret que els va treure el 5% del sou. Els recordem que l'any 2010, el president Zapatero va decidir retallar el sou de tots els treballadors públics de l'Estat en un 5% i des d'aleshores cap govern ha derogat aquest Reial Decret que continua vigent i imposant la rebaixa del 5% sobre el salari base dels treballadors públics".

Hèléne Arcelin: "Catalunya disposa d'una xarxa de més de 1.100 punts i centres d'atenció primària i això és un tresor i és la columna vertebral del sistema de salut"

D'altra banda, Arcelin va apuntar que "la covid-19 suposa un impacte sobre les finances de Catalunya de 5.000 milions d'euros i només amb els pressupostos de la Generalitat i no es podrà fer front a aquesta despesa extraordinària. Per això, ara més que mai, hem reclamat a l'Estat espanyol la fi d'aquest infrafinançament crònic del sistema. També vull dir que no hi ha llistes d'espera a l'atenció primària, perquè si hi vas t'atenen. Per tant, Catalunya disposa d'una xarxa de més de 1.100 punts i centres d'atenció primària i això és un tresor i és la columna vertebral del sistema de salut. En un moment de molta dificultat el govern català està disposat a tancar una compensació a l'esforç dels nostres professionals i així s'ha fet públic. Som conscients que no és suficient i no ens podem quedar aquí. La Generalitat ha anat aplicant una política progressiva de recuperació dels salaris entre 2016 i 2020 i, ja s'ha situat per sobre del que percebien abans de la retallada estatal".

Hèléne Arcelin: "S'està fent un seguiment estret del tema (del quiròfan de l'Hospital Lleuger)"

Pel que fa al quiròfan de l'Hospital Lleuger de Cambrils, la regidora va reiterar que "s'està fent un seguiment estret del tema. A finals de setembre ja vam presentar una moció al respecte, per tant, ara ens sembla fora de lloc. S'han fet reunions amb Sagessa, Catsalut i la consellera demanant la posada en funcionament, a finals de novembre. Després tot es va aturar amb al pandèmia i evidentment ho hem reprès i estem damunt d'aquesta demanda". Per tot plegat, el govern va votar abstenció a la proposta.

Ana López (PSC): "La senyora alcaldessa parla d'unitat de vot i d'arribar a acords i vostès són tan simples i sectaris que no accepten una moció generalista"

En un torn de rèplica, López es va mostrar força indignada i "perplexa". Segons va preguntar: "sabem què vol dir fer política en majúscules. La senyora alcaldessa parla d'unitat de vot i d'arribar a acords i vostès són tan simples i sectaris que no accepten una moció generalista. Ja sé que vostès volen ser independents i no volen saber res de la resta d'Espanya. És malaltissa aquesta obsessió que tenen. Ara és per dir, 'marxem cap a casa' perquè no es pot fer absolutament res, estic indignada. Volen llegir-se els acords que prenem? Però, no tenen vergonya en aquest plenari? És una falta de respecte. Llegiré jo els acords perquè sembl que no tenen comprensió lectora; són tant sectaris que no volen cap proposta nostra".

En aquest punt, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va cridar a l'ordre la regidora Ana López i li va demanar que "moderi els adjectius que utilitza". Finalment, López va acabar la seva intervenció afirmant que des de l'equip de govern "no tenen cap interès en arribar a acords i ens 'ningunegen'. No es llegeixen ni les propostes".

Comenta aquest article