Informació general

ETA

El dia que ETA va fer el seu primer atemptat a Cambrils, avui fa 25 anys

El 8 de juliol de 1995, avui fa 25 anys, ETA feia el seu primer atemptat a Cambrils que va consistir en la col·locació d'un artefacte explosiu a l'hotel Augustus que va esplosionar a uns 100 metres de l'establiment hoteler, prop de la via del tren

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge de l'hotel Augustus, l'endemà de l'atemptat d'ETA
Imatge de l'hotel Augustus, l'endemà de l'atemptat d'ETA | Lluís Rovira i Barenys

Avui es compleixen 25 anys del dia que ETA va atemptar a Cambrils i ho va fer col·locant un artefacte explosiu en un dels lavabos de l'hotel Augustus, a l'avinguda de la Diputació, prop de Salou. L'artefacte no va esclatar dins l'edifici i es va explosionar a 100 metres de l'establiment hoteler. Aquell dissabte 8 de juliol de 1995 ETA havia col·locat uns altres dos artefactes explosius a la nostra demarcació que van esclatar; l'un l'havien col·locat al Pryca de Reus i l'altre a l'oficina de Caixa Penedès del carrer de Barcelona de Salou. Un quart explosiu va ser buscat per la Guàrdia Civil a l'autovia entre Tarragona i Salou, sense que, finalment, es localitzés.

El personal de l'hotel Augustus va retirar el paquet sospitós

La Creu Roja de Tarragona va ser qui va rebre les trucades anònimes avisant de la col·locació dels artefactes explosius. La Creu Roja ho va comunicar a la comandància de la Guàrdia Civil. Al mateix temps, la Guàrdia Civil va rebre una altra trucada des del diari Egin que els informava de la rebuda d'un nou avís anònim que confirmava l'anterior amenaça.

La primera explosió es va produir cap a les 22h de la nit al Pryca de Reus i va provocar un petit incendi que va ser sufocat pels mateixos treballadors de l'establiment. El segon artefacte a explosionar va ser el de l'hotel Augustus de Cambrils. En aquest cas va ser el personal del mateix hotel qui, un cop va ser coneixedor que s'havia anomenat aquest establiment com a objectiu, van escorcollar les dependències i van descobrir un paquet sospitós en un dels lavabos. El mateix personal de l'hotel va portar el paquet prop de la via del tren i és en aquest indret que va explosionar, cap a les 23h de la nit. Aquest explosiu estava format per un temporitzador Lexon, un multiplicador de 100 grams d'exocera, un quilo d'amerital i un detonant elèctric.

El tercer artefacte va esclatar a quarts de 12 de la nit a l'oficina de Caixa Penedès de Salou on va provocar un petit incendi que van controlar els bombers. L'autovia Tarragona-Salou es va escorcollar durant tota la nit i fins el dia següent ja que a Ràdio Egin es va rebre una nova trucada assegurant que hi havia aquest quart artefacte que, finalment, no va ser trobat.

L'alcalde es va assabentar dels fets l'endemà, als mitjans de comunicació

Un dels aspectes sorprenents d'aquests fets ocorreguts ara fa 25 anys és que el llavors alcalde de Cambrils, Josep M. Panicello, no va ser avisat en cap moment del que passava a Cambrils i se'n va assabentar de tot el que havia passat l'endemà a través dels mitjans de comunicació. El mateix alcalde, l'endemà, es va queixar públicament d'aquest fet i va manifestar: "me n'he assabentat per la ràdio, a les 10 del matí del dia següent. És intolerable, no es pot consentir que sent el president de la Junta Local de Seguretat conjuntament amb el Governador Civil m'hagi hagut d'assabentar pels mitjans de comunicació". Panicello també va anunciar aviat es crearia la comissió de riscos a nivell local per tal de planificar i posar en ordre les actuacions a realitzar davant catàstrofes naturals i accions d'aquest tipus, atribuïdes a forces externes".

9 de juliol, a la recerca de més bombes

El diumenge 9 de juliol va ser un dia força mogut, sobretot pels cossos policials, que es van dedicar a la recerca de més artefactes explosius al territori. Aquell dia, a mitja tarda, els Mossos van rebre una trucada avisant de la col·locació d'un explosiu a la fira d'atraccions que durant els estius s'instal·lava a una part dels terrenys on hi havia el càmping Villa Magdalena, al costat de la riera d'Alforja. La zona va ser acordonada i escorcollada sense que es trobés cap més explosiu. A les dependències del Club Nàutic de Cambrils també es va disparar l'alarma quan es va descobrir una bossa abandonada a les seves dependències. Aquesta bossa se l'havia deixat una senyora per descuit. També va fer saltar les alarmes un paquet abandonat en un punt de la urbanització La Dorada que va ser considerat sospitós i del que es va donar avís a la Guàrdia Civil.

29 de juliol, segon artefacte explosiu a Cambrils

ETA va tornar a atemptar a Cambrils 21 dies després de l'atemptat de l'hotel Augustus. En aquesta ocasió va col·locar un artefacte explosiu al sostre fals d'un lavabo de l'aparthotel Marítim, establiment hoteler situat a prop de l'hotel Augustus on s'havia perpetrat el primer atemptat. La bomba va poder ser desactivada per especialistes de la Guàrdia Civil que justament el dia abans havien participat en uns exercicis al port de Cambrils. En aquesta ocasió l'avís d'ETA s'havia fet a través d'un comunicat lliurat al diari Egin i anunciava que la bomba esclataria entre les 8 i les 10h del matí. La Guàrdia Civil va localitzar la bomba i la va desactivar. Aquest artefacte explosiu consistia en una carmanyola de plàstic que contenia un quilo d'explosiu, un temporitzador i un detonador. Durant tot aquell estiu, ETA va anar fent atemptats en diferents indrets turístics de la costa mediterrània.

Comenta aquest article