Vandellòs i Hospitalet de l'Infant, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Sostenibilitat

S'inicien a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant les obres per escalfar tres equipaments municipals amb biomassa

El projecte, liderat per la Diputació, donarà servei a l’Ajuntament, al Centre d’Atenció Primària i al Centre de Dia, reduirà les emissions de CO2 i estalviarà prop de 39.000 € l’any

Per Redacció

Aspecte de les obres de construcció per escalfar tres equipaments municipals a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant amb biomassa
Aspecte de les obres de construcció per escalfar tres equipaments municipals a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant amb biomassa | Cedida

Les obres de construcció d'una xarxa de calor que permetrà escalfar diversos equipaments municipals a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ja estan en marxa. El municipi és un dels 9 que formen part del projecte “Xarxa de Calor de Proximitat”, impulsat per la Diputació de Tarragona. La iniciativa pretén incrementar el consum de biomassa forestal per a usos tèrmics a la demarcació. D'aquesta manera, es vol impulsar un sistema d'abastiment energètic més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient.

La caldera de biomassa que s'instal·larà al nucli de Vandellòs anirà ubicada darrere de les instal·lacions del Centre de Dia, tindrà una potència de 150 Kw i preveu una inversió de 119.285 €. La instal·lació abastirà a tres equipaments municipals: l’Ajuntament de Vandellòs i l’edifici que comparteixen el Centre d’Atenció Primària i el Centre de Dia. Les obres han començat amb la instal·lació d’una caldera i la construcció d’una sitja, i continuaran amb la realització de les
franges que portaran els tubs d’aigua calenta i de retorn des de la caldera cap als equipaments municipals. Està previst que els treballs finalitzin el proper mes d’octubre.

Beneficis ambientals, econòmics i socials

Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. En l'àmbit ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 97 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 39.000 € anuals, respecte a la despesa actual que li suposa al consistori escalfar aquests tres equipaments.

D'altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revalorar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis en àrees boscoses. Amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior. A Vandellòs es preveu un consum aproximat de 63Tn/any d’estella.

Un projecte estratègic per al territori

El projecte "Xarxa de Calor de Proximitat" de la Diputació de Tarragona pretén crear un model propi de referència
d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat. A banda de Vandellòs i
l’Hospitalet de l’Infant, hi haurà 8 municipis més que es beneficiaran del projecte: Gandesa, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Alcover. Gairebé totes les obres ja han començat, i està previst que totes les instal·lacions estiguin en marxa aquest hivern.

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import, i la Diputació de Tarragona i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament.

La iniciativa també vol augmentar la conscienciació dels governs locals i de la ciutadania sobre l'ús i l'aprofitament de la biomassa forestal. Per aquest motiu, la Diputació ha desenvolupat un programa de difusió i sensibilització per donar a conèixer aquesta energia alternativa.