Informació general

Igualtat

Cambrils referma la seva declaració com a municipi «respectuós amb la diversitat afectiva i contra la LGTBIfòbia»

Per Berta Ruiz

Pancarta penjada a l'edifici de l'Ajuntament amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBI, el passat 28 de juny
Pancarta penjada a l'edifici de l'Ajuntament amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBI, el passat 28 de juny | Lluís Rovira i Barenys

El plenari de l'Ajuntament va mostrar el seu suport unànime, el passat 30 de juny, a una moció presentada per l'equip de govern amb motiu de la commemoració del Dia de l'Orgull LGTBI que es va celebrar el passat 28 de juny. A l'exposició de motius, la regidora de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat –Hèléne Arcelin– va explicar que, “al llarg d'aquests anys, el col·lectiu LGBTI+ ha aconseguit de forma desigual el reconeixement legal dels seus drets en alguns estats del món, però no cal oblidar que l'homosexualitat encara és perseguida i castigada a molts estats, fins i tot, amb la pena de mort. Molts d'altres països no disposen de cap mena de legislació que garanteixi els drets de les persones LGTBI+”. Segons va seguir exposant, “després de molts anys d'activisme polític hem aconseguit avançar en l'equiparació legal de les persones homosexuals. Catalunya va ser pionera amb l'aprovació de la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals. En el cas de les persones trans i intersexuals encara estem més lluny d'una equiparació legal plena”. Malgrat els avanços, tal com va manifestar Arcelin, “cal continuar implementant aquestes polítiques per assolir la igualtat real”.

Entre els acords que es van aprovar: el Ple de l'Ajuntament referma la seva declaració com a municipi respectuós amb la diversitat afectiva; el Ple acorda posar en un lloc visible una pancarta amb els colors de l'arc de Sant Martí com a gest de reconeixement vers el col·lectiu; el consistori expressa el dret a viure en igualtat de drets i en la diversitat sexual; el consistori insta a les administracions a seguir impulsant lleis que protegeixin i garanteixin els drets i el consistori es compromet a seguir lluitant contra la LGTBIfòbia.

Suport de tots els grups del plenari

Tots els grups van votar a favor. En el cas del PSC, però, la seva portaveu –Ana López– va comentar que “no acabem d'entendre perquè han convertit una declaració institucional en una moció? És cert que hem d'anar més enllà, però en aquesta moció no hem vist cap acció ferma. Evidentment votarem a favor, perquè queda molt per fer”. Des de Cs, també van mostrar el seu suport. La regidora Patrícia de Miguel va recordar que aquesta moció va en la línia de la que va presentar el seu grup al passat mandat i que va impulsar que es pintessin les escales de l'Ateneu Juvenil amb els colors de l'arc de Sant Martí, entre d'altres accions de visibilitat. “Sempre estarem al costat d'aquest col·lectiu” va dir.

Comenta aquest article