Informació general

Mobilitat

Rebutjada una moció de Cs que proposa destinar les sancions per aparcar en places de mobilitat reduïda a millorar l'accessibilitat

El text proposat per Cs va rebre el suport del regidor no adscrit Joan M. Artigau, del PP i del PSC, però no va tenir el vistiplau de l'equip de govern

Per Berta Ruiz

Imatge d'una plaça d'aparcament reservada situada al carrer de Jacint Verdaguer
Imatge d'una plaça d'aparcament reservada situada al carrer de Jacint Verdaguer | Berta Ruiz

L'equip de govern va votar en contra, al ple telemàtic celebrat el passat dimarts, d'una moció presentada per Ciutadans en la què demanava que els imports de les sancions per infraccions relacionades amb les places de mobilitat reduïda es destinin íntegrament a la millora de la mobilitat a Cambrils. El text –que sí va rebre el suport del regidor no adscrit Joan M. Artigau, del PP i del PSC– va ser defensat per la regidora de Cs, Patrícia de Miguel. Segons va explicar, “a Cambrils existeixen nombroses places d'aparcament reservades per al col·lectiu de persones amb mobilitat reduïda. Aquestes places són utilitzades, freqüentment, de forma incívica per persones que no tenen dret al seu ús. Aquest tipus d'infraccions, recollides a l'ordenança municipal, són motiu de sanció”.

Patrícia de Miguel (Cs): "És una mesura simbòlica, perquè encara hi ha molt per fer en pro d'un municipi adaptat"

Tal com va afegir De Miguel, “sabem que l'aparcament és un mal endèmic en les àrees urbanes, però cada vegada que es comet una infracció relacionada amb aquest tipus de places reservades, un usuari legitimat per al seu ús resulta perjudicat. Des de Cs creiem que és just que els imports recaptats per les sancions i multes fruit d'aquest tipus d'infraccions es destinin a la millora de la vida de les persones amb mobilitat reduïda. Aquesta moció pretén visibilitzar el dret a la mobilitat universal. És una mesura simbòlica, perquè encara hi ha molt per fer en pro d'un municipi adaptat”.

Suport del regidor no adscrit Joan M. Artigau, el PP i el PSC

Tant el regidor no adscrit –Joan M. Artigau– com el PP i el PSC van votar a favor de la proposta. Per un costat, Joan M. Artigau va manifestar que, “no sé si és fàcil separar el gra de la palla, el que són les multes normals i les de les infraccions en aquestes zones reservades. El que sí voldria remarcar és que caldria fer una inversió més forta en tots aquests temes perquè Cambrils volem ser una ciutat més oberta; calen més esforços i més recursos”.

Per la seva part, David Chatelain del PP va dir que, “aquesta moció ens ha de servir com a crida d'atenció per aquells ciutadans que fan un ús indegut dels espais d'aparcament. Està clar que aquesta moció l'hem d'agafar pel sentit d'allò que vol dir. El principi d'unitat de caixa de l'administració pública fa molt difícil que es quantifiquin partides finalistes per a ingressos concrets, per tant, tindria un difícil encaix dins de la partida pressupostària. No obstant això, ens hem de quedar amb el fons de la qüestió que és que cal començar a invertir de forma immediata i important sobre la pròpia mobilitat de Cambrils. Aquesta mobilitat cada vegada està pitjor, també pel propi estat dels carrers i de les voreres. Volem fer una petició directa de millora de la mobilitat”. La portaveu del PSC –Ana López– també va recolzar el text en “pro de tot el que sigui una millora en la mobilitat dels fluxos i de les vies”.

Lluís Abella: "No podem vincular les possibles sancions a cap despesa concreta"

En nom de l'equip de govern –que va votar en contra–, el regidor de Protecció Ciutadana i Mobilitat –Lluís Abella– va argumentar que, “un dels principis de la normativa pressupostària és el principi de no afectació en virtut del qual els recursos i ingressos de l'Ajuntament s'han de destinar tots a atendre el conjunt de les respectives obligacions. En el cas de les sancions i multes que es proposa a la moció, no hi ha cap norma que indiqui que els ingressos es puguin destinar a determinades despeses d'inversió. No podem vincular les possibles sancions a cap despesa concreta. De totes maneres, destacar que a Cambrils es van realitzant, anualment, accions al respecte: eliminació de barreres, creació de circuits de passos rebaixats i adaptats. També deixar palès que estem treballant en la licitació del projecte del nou Pla de Mobilitat Urbana de Cambrils que ens marcarà les línies d'actuació dels propers anys i establirà els objectius i accions necessàries per a la convivència a la vida pública prioritzant i protegint els vianants”.

Patrícia de Miguel (Cs): "Qualsevol iniciativa que vingui de Ciutadans s'està convertint en un 'no' sistemàtic"

Pel cloure el debat, la regidora de la formació taronja –Patrícia de Miguel– va agrair el suport de la resta de grups de l'oposició, però va lamentar el vot contrari del govern. No obstant això va dir que no li sorprenia perquè “qualsevol iniciativa que vingui de Ciutadans s'està convertint en un 'no' sistemàtic. Voldria preguntar-li al senyor Abella si és tècnic o polític, perquè el que li demanem és que prengui una decisió política i no tècnica, després els tècnics estan per polir les nostres propostes. Aquesta moció és una declaració d'intencions. Tots sabem que no parlem de xifres estratosfèriques però venen per crear una sensibilitat vers el col·lectiu de persones amb mobilitat reduïda, però aquest govern té una falta d'empatia considerable”. En aquest punt, De Miguel va recordar altres mocions presentades per Cs i aprovades que no s'han dut a terme. “Vostès 'passen', però tinguin clar que no pararem de treballar i no deixarem de presentar iniciatives; de vostès dependrà si estan per la labor d'aprovar-les encara que vingui de Cs que sembla que els doni al·lèrgia. Vostès tenen altres prioritats com per exemple gastar-se 800.000 euros en el celler de la Cooperativa. No costa tant construir ponts en favor dels nostres ciutadans”.

Comenta aquest article