Informació general

Comunicació

S'aprova el contracte-programa de Ràdio Cambrils després d'una acalorada discussió entre l'alcaldessa i l'oposició

L'Ajuntament ha assumit el compromís, davant el CAC, de crear un organisme autònom d'aquí a dos anys, quan finalitzi el Pla d'Ajust, en el que s'englobi l'emissora municipal

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge de les instal·lacions de Ràdio Cambrils
Imatge de les instal·lacions de Ràdio Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

El plenari virtual celebrat el passat dimarts va aprovar, finalment, el contracte-programa de Ràdio Cambrils per al període corresponent al 2019-2023. Aquest punt del ple havia estat retirat de l'anterior ple, celebrat el 25 de maig, després d'una polèmica entre l'alcaldessa i l'oposició motivada pel fet que l'alcaldessa havia assegurat a l'inici d'aquell ple que la documentació referent a aquest contracte-programa i l'informe que n'havia fet el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ja havia estat lliurada als membres del consell assessor de Ràdio Cambrils i en realitat no s'havia fet. Després d'una intensa discussió entre l'alcaldessa i els portaveus del PP i de Ciutadans, sobretot, el punt va ser retirat i es va acordar passar-lo al següent ple, celebrat aquest dimarts 30 de juny.

El CAC condiciona el seu informe favorable a la creació d'un organisme autònom on s'englobi Ràdio Cambrils

En aquest període que ha transcorregut d'un ple a l'altre, el passat 11 de juny es va celebrar, de forma virtual, la reunió del consell assessor de Ràdio Cambrils en el que es va donar compte de l'informe del CAC. Aquest programa-contracte elaborat pel director de l'emissora municipal havia estat aprovat inicialment en el ple celebrat el 28 d'octubre de 2019. Després de superar aquest tràmit es va enviar el contracte-programa al CAC per tal que en fes l'informe pertinent. El CAC va detectar un aspecte del contracte-programa que feia impossible que emetés un informe favorable. Segons el CAC, Ràdio Cambrils ha d'estar regit per un organisme autònom que no depengui directament de l'Ajuntament. El problema és que a hores d'ara no es pot crear aquest organisme autònom ja que el Pla d'Ajust a que està sotmès l'Ajuntament, a causa del gran endeutament que va arribar a tenir, ho impossibilita. Aquest Pla d'Ajust no s'acabarà fins el 2022 i la solució a què s'ha arribat, de manera provisional, per tal d'obtenir el vistiplau del CAC és el d'incloure, dins el contracte-programa, un decret d'alcaldia assegurant que Ràdio Cambrils no depèn de cap regidoria ni de l'alcaldia i que s'integra dins l'organigrama municipal de manera directe. Al mateix temps es va refermar el compromís davant el CAC que a partir de l'any 2022 es crearà un organisme autònom del que dependrà Ràdio Cambrils.

Acalorada discussió entre l'alcaldessa i l'oposició

El punt de l'aprovació definitiva del contracte-programa, en el plenari d'aquest passat dimarts, va tornar a comportar una acalorada discussió entre l'alcaldessa i els portaveus dels partits a l'oposició. El primer a intervenir va ser el regidor no adscrit, Joan M. Artigau, que va dir que s'abstindria ja que no creia en la ràdio, "no crec en la ràdio com a mitjà de comunicació, avui el món es mou d'una altra manera". Artigau va dir que l'emissora municipal té moltes mancances, "no hi ha debat polític", va dir i va afegir que no calia destinar els diners que s'hi estan destinant ja que "no té l'audiència que hauria de tenir, tot i que hi ha uns grans professionals, això no hi té res a veure".

David Chatelain, regidor del PP, va anunciar el seu vot negatiu i en la seva intervenció va començar recordant el que havia passat en el plenari anterior al voltant d'aquest punt de l'ordre del dia. Chatelain va dir que la modificació a què obliga el CAC, "no és menor" i que l'informe hauria estat desfavorable sense el compromís de crear l'organisme autònom d'aquí a dos anys. La portaveu del PSC, Ana López va anunciar l'abstenció dels regidors del seu grup en aquest punt, "no volem malmetre la tasca professional dels que hi treballen però considerem que hi ha una plena dependència de l'emissora municipal respecte a alcaldia. És casa seva i això no ens mereix cap confiança". Per la seva part, Juan Carlos Romera, portaveu de Cs, va anunciar l'abstenció dels regidors del seu grup  tot recordant, també el que havia passat en l'anterior plenari, "per properes vegades, segueixin els procediments adequats".

L'alcaldessa, Camí Mendoza, va respondre de forma airada les crítiques de l'oposició, "estem aprovant un document fet pel director de la Ràdio. és el pla d'acció de la Ràdio, avalat pel CAC. Poques ràdios compleixen els requisits del CAC". Tot seguit l'alcaldessa va convidar tota l'oposició "a ser neutrals amb aquest mitjà. Hem de fer un bon ús de la ràdio". Tot seguit l'alcaldessa va fer una defensa aferrissada el mitjà municipal, "des del minut 0 van començar a fer entrevistes a tots vostès, fins i tot als que hi votareu en contra. Hem d'estar contents d'haver aprovat aquest contracte-programa, em sap greu que no sàpiguen què estem aprovant avui aquí".

David Chatelain (PP): "No cridi ni es posi nerviosa"

David Chatelain va ser el primer a respondre l'alcaldessa dient-li "no cridi ni es posi nerviosa, estem aquí per jutjar coses serioses i el to és important". A continuació Chatelain va comentar que "cada cop queden menys ràdios públiques ja que es van tancant. És massa despesa". El portaveu del PP també va preguntar"el fet que voti en contra vol dir que no tinc dret a anar a la ràdio? No ho acabo d'entendre, és que li he de donar gràcies a vostè?". Tot seguit Chatelain va incidir en la poca repercussió de la Ràdio i va dir que hi ha mitjans més escoltats i més llegits, tot fent referència a Revista Cambrils.

El portaveu de Cs, Juan Carlos Romera, també va iniciar la seva rèplica comentant el nerviosisme amb que havia intervingut l'alcaldessa i tot seguit va comentar el fet que gràcies a Cs s'havia tingut informació important i molt rellevant sobre aquest punt. Romera també va dir, "lamento que digui que se'ns està donant la veu, és vostè la propietària de la ràdio? li hem de demanar permís? Gràcies a Déu, els professionals que hi ha a la ràdio estan molt per damunt". Després d'aquesta intervenció, el regidor no adscrit, Joan M. Artigau, va voler prendre la paraula i l'alcaldessa li va dir que ja li havia passat el torn. Artigau va insistir dient que havia aixecat el braç però l'alcaldessa es va mostrar intransigent i es va originar una petita trifulga entre tots dos. Enmig de la discussió, Artigau va dir que ell només havia anat a la ràdio una vegada "i sóc càrrec electe". Artigau també va dir que "no vull que em prenguin per tonto" i que el que estava fent l'alcaldessa, de no deixar-lo parlar, anava en contra de la democràcia, "al ple venim a parlar".

Aquest punt de l'ordre del dia, finalment, es va aprovar amb el vot favorable dels regidors de l'equip de govern mentre que Cs, PSC i Joan M. Artigau es van abstenir i el PP hi va votar en contra. El següent punt de l'ordre del dia també anava relacionat amb Ràdio Cambrils i en aquest es va aprovar l'expedient de modificació de crèdit per tal d'adaptar el pressupost de Ràdio Cambrils dins el pressupost municipal, fruit dels canvis propiciats per l'informe del CAC.

Comenta aquest article